Primii câini, provenind din lupii străvechi, au apărut în Europa – STUDIU

Primii câini, provenind din lupii străvechi, au apărut în Europa - STUDIU
Publicat: 15/11/2013, 18:13
Actualizat: 02/02/2019, 17:37

Câinele, supranumit cel mai bun prieten al omului, descinde din lupii care au fost domesticiți în Europa în urmă cu aproximativ 20.000 de ani, au afirmat autorii unui studiu, care infirmă teoriile potrivit cărora primii câini din lume ar fi apărut în Orientul Apropiat sau în Asia, informează AFP.

„Originea câinilor moderni se situează pe continentul european, nu în Orientul Apropiat sau în Asia de Est, și datează din urmă cu circa 20.000 de ani”, a spus Robert Wayne, profesor de biologie evolutivă la Universitatea California din Los Angeles, unul dintre autorii acestei analize genomice, ale cărei rezultate au fost publicate joi în revista americană Science.

„Foștii lupi din Europa aveau o legătură directă de rudenie cu câinii, fapt care permite evidențierea unei corespondențe între evoluția genetică a acestor animale cu istoria arheologică”, a explicat el, subliniind faptul că „Europa este locul în care au fost găsite până în prezent rămășițele celor mai vechi câini”.

Niciun schelet canin mai vechi de 13.000 de ani nu a fost descoperit în Orientul Apropiat și nici în China, au subliniat autorii studiului.

Pentru acest studiu, oamenii de știință americani au analizat ADN-ul mitocondrial (transmis de mamă) descoperit în osemintele a 10 lupi și a opt câini străvechi, cei mai mulți originari din Europa. Toate aceste animale au trăit în urmă cu mai multe mii de ani, iar doi dintre ei au trăit în urmă cu peste 30.000 de ani.

Cercetătorii au comparat apoi aceste ADN-uri străvechi cu acelea provenind din genomurile a 77 de câini domestici, 49 de lupi și patru coioți moderni și au stabilit că exemplarele canine din zilele noastre sunt înrudite genetic cu vechii lupi sau cu câinii provenind din Europa, dar nu cu lupii contemporani.

Oamenii de știință au ajuns astfel la concluzia potrivit căreia câinii provin din vechii lupi din Europa, care reprezintă în prezent o specie dispărută.

Potrivit profesorului Wayne, domesticirea lupilor, cel mai mare carnivor domesticit vreodată de om, a fost realizată mai degrabă de grupurile de vânători-culegători decât de comunitățile sedentare care s-au dezvoltat odată cu avântul agriculturii în urmă cu 10.000 de ani.

Lupii urmau inițial acele grupuri umane și se hrăneau cu carcasele pe care acestea le lăsau în urmă. De-a lungul timpului, lupii s-au apropiat de acei oameni „pentru a sfârși prin a evolua împreună”, afirmă autorii studiului.

Deplasarea alături de vânători poate explica divergența lor genetică, un element care a condus la apariția câinilor.

Devenind animale într-o constantă migrare, acei lupi și-au abandonat simțul teritorialității și s-au reprodus cu o diversitate mai mare decât lupii obișnuiți.

Robert Wayne recunoaște totuși că acest studiu nu va pune capăt controverselor științifice despre originea câinilor.

„Studiul nostru nu marchează sfârșitul dezbaterilor despre domesticirea câinilor, dar, de acum înainte, avem un argument convingător ce poate fi considerat opozabil față de celelalte ipoteze despre originea rasei canine”, a spus savantul american.

Aceste rezultate vor trebui confirmate cu ajutorul unei analize de secvențiere genetică a nucleelor celulare, un eșantion genetic mult mai extins, însă această sarcină nu va fi deloc una ușoară, întrucât ADN-ul nuclear din rămășițele osoase străvechi are tendința de a se degrada.

Această analiză, mult mai complexă, a ADN-ului nu va schimba însă principalele concluzii ale studiului, ci va dezvălui mai multe detalii, consideră profesorul american.

Alți oameni de știință au contestat imediat rezultatele acestui studiu. Peter Savolainen, profesor la Institutul Regal de Tehnologie din Solna, în Suedia, consideră că autorii studiului nu au examinat eșantioane provenind din alte regiuni importante din lume.

„Dacă analizezi doar eșantioane din Europa, bineînțeles că poți ajunge la concluzia (…) potrivit căreia câinii sunt de origine europeană”, a declarat, ironic, cercetătorul suedez.

„Datele noastre tind să indice spre o origine chineză a câinilor, iar eu sunt convins că acela este locul lor de origine”, a declarat Peter Savolainen, reamintind că mai multe ramuri din evoluția câinilor aparțin doar Chinei. „Nu le găsiți nicăieri în altă parte”, a insistat cercetătorul suedez.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Câți turiști au ales litoralul românesc de 1 Mai și Paște?