Primul lucru pe care trebuie să-l faci când mergi la un interviu. Cum poți evita întrebările-capcană

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când mergi la un interviu. Cum poți evita întrebările-capcană
Publicat: 11/10/2016, 15:52
Actualizat: 02/10/2018, 21:17

La un interviu trebuie să arăți ce știi să faci și cine ești ca persoană. „Astfel încât, viitorul angajator să poată face o evaluare cât mai corectă a abilităților, calităților, dar și a defectelor, punctelor slabe sau a nepotrivirilor cu nevoile acelui grup, companii, politici de personal. Așadar, intervievatorul are din start de făcut o selecție și o evaluare a fiecărei persoane care participă la un interviu și de a găsi persoana cea mai potrivită în acest sens. Evaluarea are o componentă umană importantă, adică o doză de subiectivism inerentă! Așadar, mersul la un interviu poate trezi în participanți diverse emoții, un spectru larg de sentimente, stări plăcute sau neplacute. O bună desfășurare a interviului va ține deci de cât de apți, profesional și psihologic, sunt cei doi participanți. Acest lucru inseamnă:

Intervievatorul: cunoaște profilul dorit, are experiență de interviu, bun ascultător, cunoaște echipa sau viitorul departament, știe care îi sunt limitele ce țin de competențe profesionale specifice, cunoaște instrumente de testare psihologică, are curiozitate spre domeniul cunoașterii umane și socio-umane, iși știe cât de cât zona sa de confort psihologic, dar și punctele sale slabe, are o minte deschisă, nu gândește rigid, nu face evaluări fixiste și calsificări limitate a oamenilor, trece de prejudecați mai ușor, are o anumită maturitate emoțională, face față unor situații stresante, să realizeze dacă îi place sau nu ce va face și de ce.

Intervievatul: în cazul în care aplică având intenția urmăririi unui post anume, să cunoască responsabilitățile și obligațiile acelui post, să se informeze asupra companiei și a produselor promovate, să fie conștient de calitatea abilităților formulate în CV sau exprimate verbal, să aibă ‘acoperire” asupra celor spuse, să nu ‘pluseze”, deoarece va fi fie descoperit, fie chiar el se va simți depășit de situație și nu va face față acelui post, este suficient de deschis la ce informații noi pot apărea în cursul discuției, bun ascultător etc.”, mai spune psihoterapeutul pentru Gândul.

Întrebările capcană trebuie excluse din start. „Dacă plecăm cu gândul că ne vom prezenta autentic pentru a obține acea poziție, fără a minți sau deturna adevărul, atunci nu trebuie să ne punem problema dacă vor fi sau nu întrebări capcană. Putem ști care sunt acele întrebări capcană dinainte. Vom putea solicita un moment de gândire suplimentar dacă avem nevoie să facem asta și nu să ne repezim să dăm un răspuns doar rațional, dar pe care nu îl credem, deoarece știm emoțional că nu putem face față unor astfel de întrebări prea directe sau prea personale. Nu trebuie să fim plăcuți cu orice chip sau să fim de acord în totalitate cu intervievatorul, chiar și acest lucru poate atrage atenția la un interviu! Pot fi situații stânjenitoare și chiar jenante, care se pot detecta nonverbal sau paraverbal și care nu ne pot ajuta în obținerea validării intervievatorului. Nu trebuie să ne fie teamă de întrebările capcană dacă ceea ce suntem, știm și arătăm este în mare concordanță cu ceea ce vrem și ne dorim să afișăm celorlalți”, precizează psihoterapeutul, de la Centrul MindCare, pentru Gândul.

La un interviu nu trebuie să te duci cu gândul că vei obține acel job cu orice preț! „Acest lucru putând să însemne că vei face orice, vei spune orice, te vei prezenta altfel decât ești doar ca să obții acel job. Acest lucru va fi detectat sau se va afla ulterior în momentul execuției sau prestării poziției solicitate. De asemenea, nu trebuie te duci demotivat, blazat sau neimplicat emoțonal, și ecest lucru poate fi resimțit de către intervievat. Cu alte cuvinte, nu e bine să ai o încredere exagerată în forțele proprii, aroganță, o prezență nemotivată sau lipsită de curiozitate. Mentalitatea de învingator înseamnă altceva: atunci când eșuezi să mergi mai departe și nu cum se crede, să mergi cu gândul doar către o victorie. Pentru o bună sănătate psihică este important să iei în calcul și varianta în care este posibil să greșești, să ratezi sau să eșuezi. Un om puternic este cel care, în ciuda unor blocaje sau bariere interne sau externe, continuă cursa, își vede interesul său, dar și al partenerului/angajatorului, dar și cel care știe să recunoascâ când greșește, știe să piardă o partidă și nu tot războiul!”, subliniază psihoterapeutul Andreea Chițu pentru Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York