Primul tezaur dacic descoperit în județul Mureș, prezentat publicului de 1 Decembrie

Primul tezaur dacic descoperit în județul Mureș, prezentat publicului de 1 Decembrie
Primul tezaur dacic descoperit în județul Mureș, prezentat publicului de 1 Decembrie

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, că Ministerul Culturii a avizat miercuri, printr-o comisie muzeală, achiziția de către autoritatea județeană a primului tezaur dacic descoperit în județ, în această vară, în comuna Mădăraș.

Este vorba despre un set de 14 bijuterii datând de dinainte de cucerirea romană, care au fost prezentate oficial joi și care vor putea fi văzute de public de 1 Decembrie, în foaierul Palatului Culturii, unde vor fi expuse pentru câteva ore, la cererea președintelui Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre.

Potrivit sursei citate, bijuteriile respective au fost probabil ascunse de către femeia căreia i-au aparținut, iar descoperirea a constituit o surpriză, având în vedere că așezările dacice se aflau pe valea Târnavei Mari, Valea Bârsei, în Munții Orăștiei și mai puțin în zona Câmpiei Transilvaniei, și că cercetările ulterioare au arătat că nu se află situri în zonă.

Directorul Muzeului Județean Mureș a precizat că tezaurul a fost expertizat, iar valoarea estimată a acestuia se ridică la 25.000 de euro. Cel care l-a găsit va primi, conform legii, prețul stabilit de achiziție, de 10.000 de euro, a precizat el.

„Mulțumim Consiliului Județean Mureș că a făcut posibilă achiziția acestui tezaur dacic, care provine din comuna Mădăraș, satul Mădăraș. (…) Este primul tezaur găsit în județul Mureș. În zonă mai este un tezaur important găsit la Sâncrai, lângă Miercurea Ciuc, în anii ’60. Dar în zona Mureșului e primul tezaur dacic identificat. A fost găsit de un domn Ioan Gal, care are aviz pe detector și a reușit să recupereze accidental aceste piese. Noi, în urma solicitării la CJ Mureș, am primit finanțarea și chiar ieri (miercuri – n.r.) comisia muzeală de pe lângă Ministerul Culturii a avizat achiziția acestor piese, declarând piesele în categoria tezaur”, a spus directorul Muzeului Județean Mureș.

Potrivit acestuia, cele 14 piese urmează să fie restaurate, întrucât sunt făcute din argint cu o puritate de peste 99 la sută și din acest motiv sunt destul de fragile, iar la extragerea din pământ s-au rupt mai multe dintre ele.

Soos a mai spus că aceste bijuterii se vor regăsi anul viitor, alături de alte obiecte descoperite în toată țara, în expoziția „Aurul și argintul antic al României”, care va fi organizată la Palatul Culturii din Târgu Mureș, între 29 martie-19 mai.

Daniel Cioată, arheolog la Muzeul Județean Mureș, a arătat, la rândul său, că tezaurul dacic, care cuprinde o pereche de cercei, trei colane, mai multe inele sau verigi care se puneau pe costumația femeii, poate fi datat „cam de la jumătatea secolului I înainte de Hristos până la cucerirea romană”, iar piesele respective reprezintă setul de podoabe al unei femei dintr-o familie înstărită.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide