Primul tezaur dacic descoperit în județul Mureș, prezentat publicului de 1 Decembrie

Primul tezaur dacic descoperit în județul Mureș, prezentat publicului de 1 Decembrie
Primul tezaur dacic descoperit în județul Mureș, prezentat publicului de 1 Decembrie

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, că Ministerul Culturii a avizat miercuri, printr-o comisie muzeală, achiziția de către autoritatea județeană a primului tezaur dacic descoperit în județ, în această vară, în comuna Mădăraș.

Este vorba despre un set de 14 bijuterii datând de dinainte de cucerirea romană, care au fost prezentate oficial joi și care vor putea fi văzute de public de 1 Decembrie, în foaierul Palatului Culturii, unde vor fi expuse pentru câteva ore, la cererea președintelui Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre.

Potrivit sursei citate, bijuteriile respective au fost probabil ascunse de către femeia căreia i-au aparținut, iar descoperirea a constituit o surpriză, având în vedere că așezările dacice se aflau pe valea Târnavei Mari, Valea Bârsei, în Munții Orăștiei și mai puțin în zona Câmpiei Transilvaniei, și că cercetările ulterioare au arătat că nu se află situri în zonă.

Directorul Muzeului Județean Mureș a precizat că tezaurul a fost expertizat, iar valoarea estimată a acestuia se ridică la 25.000 de euro. Cel care l-a găsit va primi, conform legii, prețul stabilit de achiziție, de 10.000 de euro, a precizat el.

„Mulțumim Consiliului Județean Mureș că a făcut posibilă achiziția acestui tezaur dacic, care provine din comuna Mădăraș, satul Mădăraș. (…) Este primul tezaur găsit în județul Mureș. În zonă mai este un tezaur important găsit la Sâncrai, lângă Miercurea Ciuc, în anii ’60. Dar în zona Mureșului e primul tezaur dacic identificat. A fost găsit de un domn Ioan Gal, care are aviz pe detector și a reușit să recupereze accidental aceste piese. Noi, în urma solicitării la CJ Mureș, am primit finanțarea și chiar ieri (miercuri – n.r.) comisia muzeală de pe lângă Ministerul Culturii a avizat achiziția acestor piese, declarând piesele în categoria tezaur”, a spus directorul Muzeului Județean Mureș.

Potrivit acestuia, cele 14 piese urmează să fie restaurate, întrucât sunt făcute din argint cu o puritate de peste 99 la sută și din acest motiv sunt destul de fragile, iar la extragerea din pământ s-au rupt mai multe dintre ele.

Soos a mai spus că aceste bijuterii se vor regăsi anul viitor, alături de alte obiecte descoperite în toată țara, în expoziția „Aurul și argintul antic al României”, care va fi organizată la Palatul Culturii din Târgu Mureș, între 29 martie-19 mai.

Daniel Cioată, arheolog la Muzeul Județean Mureș, a arătat, la rândul său, că tezaurul dacic, care cuprinde o pereche de cercei, trei colane, mai multe inele sau verigi care se puneau pe costumația femeii, poate fi datat „cam de la jumătatea secolului I înainte de Hristos până la cucerirea romană”, iar piesele respective reprezintă setul de podoabe al unei femei dintr-o familie înstărită.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide