Regizorul francez Claus Drexel aduce la Festivalul Pelicam primul său documentar. „Au Bord du Monde” dezvăluie fața nevăzută a Parisului. VIDEO

Publicat: 29/05/2014, 13:35
Actualizat: 21/03/2019, 06:08

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre oameni și mediu – PELICAM- îl va aduce la Tulcea pe regizorul francez Claus Drexel. Acesta va prezenta publicului, în premieră națională, primul său documentar: „Au Bord du Monde”.

Producția selectată în anul 2013 la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în secțiunea „Association du Cinema Independant pour sa Diffusion” (ACID), prezintă o lume „ascunsă” a Parisului, în care boemia capitalei franceze dispare, lăsând să iasă la iveală fața nevăzută a vieții persoanelor fără adăpost.

Cu franchețe, Jeni, Wenceclas, Christine și Pascal își dezvăluie poveștile, după ce timp de un an Drexel și echipa sa de producție le-au însoțit fiecare pas.

„Ceea ce oamenii aceștia au nevoie cel mai mult – chiar mai mult decât banii sau orice alt lucru material – este contactul uman și sentimentul că și ei există în ochii celorlați”, a povestit Claus Drexel pentru gândul. „Ei au fost de acord să apară în acest film documentar când le-am explicat că – spre deosebire de televiziunile de știri – vreau să petrec alături de ei oricât timp este nevoie, că vreau să-i întâlnesc de mai multe ori pe parcursul unui an întreg și că nu le voi cere să-mi răspundă pur și simplu unui șir de întrebări adresate în fața camerei de luat vederi, ci că, în schimb, vreau să stăm de vorbă mai multe ore. Până la urmă, ceea ce oamenii văd în acest film documentar nu sunt răspunsurile din timpul unui interviu, ci fragmente din niște discuții purtate între prieteni”, a adăugat regizorul francez.

Un an de filmări: „Nu știam încotro ne va conduce acest film”

Așadar, în cele aproape 12 luni de filmări, Drexel și echipa lui au căutat oameni și poveștile lor în cele mai ascunse colțuri ale Parisului. Au pornit de la identificarea persoanelor fără adăpost fotografiate de-a lungul anilor de Sylvain Leser, apoi i-au descoperit treptat pe cei care le împărtășeau soarta.

„Atunci când am început să lucrăm la el, nu știam încotro ne va conduce acest film. (…) Am avut nevoie de mult timp pentru a lua legătura cu acești oameni. De aceea ne-am și propus ca totul să se desfășoare pe durata unui an întreg de filmări. Dar în ceea ce privește partea de producție, totul s-a desfășurat foarte repede grație lui Florent Lacaze”, a explicat el.

FOTO: Sylvain Leser / Haytham Pictures

„Am început să filmăm imediat, însă. Nu am vrut să fac niciun fel de cercetare în avans pentru că nu am vrut să mă las influențat de experiențele altora. Am vrut să descopăr lumea eu însămi, să privesc totul ca prin ochii unui copil… un fel de Micul Prinț„, a mai spus regizorul, admițând că, deși se implică mult în orice film pe care îl face, documentarul „Au Bord du Monde” i-a stârnit emoții aparte.

„Victor Hugo spunea: pune-ți întreg sufletul în tot ceea ce creezi. Am încercat să țin cont de asta în fiecare proiect la care am lucrat, pentru că eu cred că nicio operă de artă nu este interesantă fără implicarea emoțională totală”, a explicat Drexel. „Dar, desigur, de data aceasta a fost puțin diferit, din pricina situației extrem de dificile a persoanelor fără adăpost. Toți prietenii mei mi-au spus că își dau seama cât de greu a fost să filmăm un an întreg, în timpul nopții, în frig și ploaie. Dar, cele mai dificile momente au fost, de departe, acelea când soarele apunea, iar noi trebuia să încheiem filmările, să ne împachetăm echipamentele și să plecăm, lăsându-i pe acei oameni singuri din nou, pe stradă”, a mai spus regizorul.

„Sunt foarte multe persoane fără adăpost în acest oraș. Îi vedem peste tot, dar niciodată nu îi auzim”

Pentru Claus Drexel, „Au Bode du Monde” a fost primul documentar, după ce ani de-a rândul a lucrat la lungmetraje și scurtmetraje de ficțiune, fie ca regizor, fie ca producător sau scenarist – „Max au bloc”, „Affaire de Famille”, „The Difine Inspiration”, „C4″, „The Divine Inspiration”, „Affaire de famille”.

Totuși, ideea abordării genului documentar a venit natural: „Documentar sau ficțiune, pentru mine nu e nicio diferență. Chiar nu aleg eu ce fel de film, sub ce formă, urmează să fac”, a explicat cineastul. „E mai degrabă invers: e ceva în interiorul meu, ceva ce simt că trebuie să iasă. De acolo, mai departe, încerc să găsesc cea mai potrivită cale pentru a-l aduce în fața publicului. Uneori este ficțiune, alteori este documentar. Pentru Au Bord du Monde am crezut că va fi mult mai puternic să arăt oamenilor ce persoane incredibile și profunde trăiesc pe stradă. Cuvintele pe care ei ni le-au spus în fața camerelor de luat vederi sunt mult mai puternice decât orice am fi putut noi inventa în cazul unui film de ficțiune”, a continut el.

În plus, și subiectul documentarului îl „urmărea” de multă vreme pe Drexel: „Ideea de a face un film despre oamenii străzii din Paris o aveam în minte de foarte mult timp. Sunt foarte multe persoane fără adăpost în acest oraș. Îi vedem peste tot, dar niciodată nu îi auzim, nu îi ascultăm”, a spus regizorul. „Așadar, mi-am dorit să fac un film în care să le dau șansa să vorbească, fără ca eu să intervin sau să le alterez în vreun fel cuvintele și fără alte comentarii sau analize. Am vrut să scot în evidență contrastul incredibil dintre strălucirea Parisului și situația acestor oameni. Mi s-a părut că este un fel de adevăr arhetipal să vorbesc despre întreaga societate prezentând, de fapt, acest contrast”, a adăugat Claus Drexel.

FOTO: Sylvain Leser / Haytham Pictures

Scopul pare să fi fost atins, spune acum regizorul. Dincolo de trofeul obținut deja de filmul documentar – Mare Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Tübingen (Germania) – și aprecierile venite din parte criticilor după difuzarea lui la Festivalul Internațional de Film de la Vancouver (Canada), Festivalul Internațional de Film de la Cannes (Franța), Festivalul Internațional de Film de la Namur (Belgia) și Filmfest Hamburg, reacția publicului a fost cea pe care Drexel o aștepta.

„Ce mă bucură cel mai tare este atunci când oamenii vin la mine, după ce au văzut documentarul, și îmi spun că niciodată nu vor mai privi la fel persoanele fără adăpost. Unii dintre ei chiar au devenit voluntari în diverse asociații și le oferă ajutorul lor celor mai săraci. Aceasta este cu adevărat cea mai mare recompensă pe care o putem primi”, a spus cineastul francez. „La un nivel personal, însă, această experiență m-a schimbat foarte mult… Mai mult decât am crezut că o va face. Să întâlnesc pe stradă oameni așa frumoși, prietenoși, cu mintea deschisă și generoși, m-a făcut să înțeleg că lucrurile importante în viață nu sunt banii și creșterea economică, ci respectul, prietenia și dragostea”, a mărturisit el în cele din urmă.

FOTO: Sylvain Leser / Haytham Pictures

În ceea ce privește următorul proiect la care va lucra, Claus Drexel spune că nu își face planuri, ci preferă mai degrabă să se lase condus de impulsurile fiecărui moment. Dacă următorul film va fi tot un documentar sau va reveni la ficțiune, nu știe încă.

„Fiecare film este o aventură. Eu asta vreau și asta iubesc să fac. Mai mult decât faptul de a regiza o producție de un anume gen. Dar este adevărat că realizarea acestui documentar, la care am lucrat cu o echipă mai mică decât în cazul filmelor de ficțiune, a fost minunată la nivel personal. Mi-a venit astfel ideea de a filma o producție de ficțiune, de asemenea, cu o echipă de oameni mai mică. Poate că asta voi și face data viitoare. Poate în Canada…”, a spus el.

„Au Bord du Monde”, prezentat în premieră națională la Festivalul Pelicam

Până atunci, însă, Claus Drexel va fi prezent, în iunie, la Tulcea, la Festivalul Pelicam, unde filmul documentar „Au Bord du Monde” va fi proiectat în afara competiției.

„Sunt foarte încântat de participarea mea la acest festival, sunt nerăbdător să descopăr Delta Dunării. Mama mi-a spus deja că este un loc fabulos, iar dacă ea spune asta, înseamnă că e adevărat”, a glumit el. „Ideea festivalului este foarte interesantă. Sunt convins că între oameni și mediu există o rezonanță. Sunt foarte curios să descopăr celelalte filme ce vor fi prezentate și sunt sigur că voi învăța multe lucruri”, a spus regizorul în cele din urmă.

Festivalul Internațional de Film Documentar despre oameni și mediu – PELICAM va avea loc la Tulcea, în perioada 13-15 iunie. Evenimentul va prezenta publicului producții distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni și mediul înconjurător, dar și o serie de ateliere și evenimente conexe.

Accesul publicului la proiecțiile și evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...