Roman Polanski, prezent la un festival în Polonia, riscă să fie arestat și extrădat în Statele Unite

Roman Polanski, prezent la un festival în Polonia, riscă să fie arestat și extrădat în Statele Unite
Publicat: 14/09/2013, 18:18
Actualizat: 29/07/2014, 19:41

Cineastul Roman Polanski, prezent în acest weekend la un festival de film în Polonia, riscă să fie arestat și extrădat în Statele Unite ale Americii, informează hollywoodreporter.com.

Renumitul regizor, care a fugit din Statele Unite în 1977, după ce și-a recunoscut vinovăția în cadrul unui proces în care era acuzat că a întreținut raporturi sexuale cu o minoră, se află în Polonia, unde a fost văzut în public, vineri, la cea de-a 38-a ediție a Festivalului de Film Gdynia.

Roman Polanski, care a ajuns în Polonia joi seară, a susținut un master-class în fața studenților de la Facultatea de regie de film din această țară, vineri după-amiază, și a fost prezent, vineri seară, la festivalul menționat, unde a asistat la proiecția specială a celui mai recent film al său, „La Vénus à la fourrure”, un eveniment la care accesul a fost posibil exclusiv pe baza unei invitații.

Deși organizatorii festivalului nu au dorit să comenteze prezența celebrului regizor la eveniment, un spectator a confirmat pentru The Hollywood Reporter faptul că Roman Polanski se afla într-adevăr în Gdynia, un oraș la Marea Baltică.

Totodată, The Hollywood Reporter afirmă că presa nu a avut voie să asiste la acel master-class susținut vineri de Roman Polanski.

Tema discuției pe care celebrul regizor a purtat-o cu studenții polonezi, în limba poloneză, a fost modul în care trebuie realizată tranziția de la scenariul unui film la producția finală, proiectată pe marele ecran.

Potrivit unui participant la acest seminar, niciun student nu l-a întrebat pe Polanski despre revenirea sa în Polonia, iar cineastul francez de origine poloneză s-a limitat să dezvăluie câteva dintre filmele sale preferate din ultimii ani: „There Will Be Blood” și producția poloneză „Suicide Room”.

Potrivit regizorului artistic al Festivalului de Film Gdynia, Michal Chacinski, accesul care garantează prezența la proiecția specială a filmului „La Vénus à la fourrure” a avut loc exclusiv pe baza unor invitații, iar evenimentul a beneficiat de paza strictă a unor echipe de securitate, la cererea distribuitorilor filmului.

Roman Polanski a fugit din Statele Unite în 1977, înainte de pronunțarea sentinței sale, după ce și-a recunoscut vinovăția în cadrul unui proces în care era acuzat că a întreținut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. Cineastul se află în continuare sub incidența unui mandat internațional de arestare și de extrădare, fiind acuzat de viol.

Roman Polanski s-a născut în Franța din părinți polonezi și este cetățean francez. A studiat regia de film la Școala de Arte din Cracovia și la prestigioasa Școală Națională de Cinema din Lodz.

În urmă cu patru ani, Polanski a fost arestat atunci când a călătorit în Elveția, unde dorea să participe la Festivalul de Film de la Zurich. Cineastul a fost plasat în regim de arest la domiciliu, în casa lui de vacanță din stațiunea montană Gstaad, în timp ce autoritățile americane încercau să obțină extrădarea sa. Cineastul a câștigat însă acea bătălie judiciară, iar autoritățile elvețiene i-au permis să se întoarcă acasă, în Franța.

Roman Polanski a vizitat pentru ultima dată Polonia, în urmă cu mai mulți ani, când a participat la înmormântarea unui prieten.

În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreținut relații sexuale cu Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, după o ședință foto care a avut loc în vila actorului Jack Nicholson. Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinții victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai întâi, nevinovat, schimbându-și ulterior strategia și recunoscându-și fapta. Ulterior, regizorul a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în țările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii.

Roman Polanski, regizorul filmelor „Chinatown” și „Rosemary’s Baby”, este și autorul lungmetrajului „Pianistul/ The Pianist” (2002), povestea unui pianist scăpat dintr-un ghetou din Varșovia în timpul celui de-al doilea război mondial, care a câștigat Palme D’Or la Cannes și premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

În 2005, Polanski a regizat un remake al peliculei „Oliver Twist”, după romanul omonim al lui Charles Dickens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA