S-a născut într-o familie săracă, dar acest lucru nu a oprit-o să creeze un imperiu. Moștenirea ei continuă să inspire și astăzi lumea modei

Publicat: 09/03/2015, 18:09
Actualizat: 05/08/2015, 13:10

Coco Chanel, pe numele ei real Gabrielle Bonheur Chanel, s-a născut într-o familie săracă, în anul 1883. Tatăl său era un vânzător ambulant de țesături care, după moartea mamei, a trimis-o, alături de surorile ei, să trăiască la un orfelinat de la o mănăstire. Acolo a învățat să coasă, dar inițial nu vedea un viitor în această meserie.

La 18 ani, Chanel a părăsit orfelinatul și a început să cânte în diferite localuri. Astfel a primit numele de Coco, cel mai probabil din cauza melodiilor pe care le cânta cel mai adesea, „Ko Ko Ri Ko” și „Qui qu’a vu Coco”. Așa l-a cunoscut pe Etienne Balsan, fost ofițer francez, moștenitor al unui imperiu textil. Balsan a îndrăgit-o imediat și femeia a devenit amanta lui. În timpul relației cu acesta, Coco Chanel a început să cocheteze cu designul vestimentar, potrivit Levo.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

Ulterior, l-a cunoscut pe căpitanul Arthur Edward Capel, prieten cu Balsan, și a reușit să îl convingă să o ajute cu banii necesari pentru a-și deschide, în 1910, primul magazin – unul de pălării.

Chanel și-a extins de-a lungul timpului afacerea și a angajat un parfumier pentru a obține un parfum diferit de cele care existau deja pe piață. Acesta i-a oferit mai multe mostre, iar femeia l-a ales pe cel cu numărul cinci – cunoscut și astăzi sub numele de Chanel No. 5 și comercializat în toată lumea.

Sursă: YouTube

În 1922, fondatorul Galeriilor Lafayette, cu centru comercial francez de lux, și-a arătat interesul de a introduce la vânzare parfumul Chanel No. 5. Tot el i-a făcut cunoștința cu omul de afaceri Pierre Wertheimer. Împreună au bus bazele firmei Parfumes Chanel. Chanel a primit controlul doar asupra 10% din acțiuni, din cauza contractului pe care l-a semnat, care o dezavantaja.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

Afacerea vestimentară a lui Coco Chanel s-a extins însă puternic și, până în 1935, ea ajunsese deja să aibă circa 4.000 de angajați. La începutul celui De-al Doilea Război Mondial, Chanel și-a închis afacerea și s-a mutat, în timpul ocupației germane, la Hotelul Ritz, unde a și cunoscut un ofițer neamț.

Pierre Wertheimer era evreu, așa că a fost nevoit să părăsească Franța. El nu a făcut însă acest lucru fără a lăsa la conducerea firmei un om de afaceri francez. Coco Chanel le-a scris naziștilor și a încercat să obțină controlul firmei Parfumes Chanel, dar nu a reușit.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

La sfârșitul războiului, Wertheimer s-a întors în Franța și a renegociat contractul cu Chanel. Femeia a primit, prin noua înțelegere, 2% din toate vânzările Chanel No. 5 din lume și a reușit să îl convingă pe omul de afaceri să îi plătească toate cheltuielile pe întreaga perioadă a vieții.

A urmat însă un scandal în urma căruia Chanel a fost reținută pentru presupusa ei legătură cu naziștii. Ea a negat însă tot și, grație influenței mai multor britanici, a fost eliberată. Ea s-a mutat o perioadă de timp în Elveția, dar s-a întors în Franța în 1954 și a încercat să se relanseze, la vârsta de 70 de ani, în lumea modei, potrivit Reference For Business.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

A primit finanțare tot din partea lui Pierre Wertheimer pentru acest demers. Succesul ei a venit mai degrabă din partea americanilor și a britanicilor, care i-au devenit clienți fideli, și mai puțin din partea francezilor, care nu uitau scandalul în care fusese implicată.

Coco Chanel a murit, în anul 1971, la vârsta de 87 de ani, la Hotelul Ritz.

Chanel este, la ora actuală, una dintre cele mai cunoscute case de modă din lume. În fruntea ei se află moștenitorii familiei Wertheimer, iar creațiile vestimentare poartă semnătura lui Karl Lagerfeld. Compania are venituri de circa 6,3 miliarde de euro pe an și peste 1.200 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...