S-a născut într-o familie săracă, dar acest lucru nu a oprit-o să creeze un imperiu. Moștenirea ei continuă să inspire și astăzi lumea modei

Publicat: 09/03/2015, 18:09
Actualizat: 05/08/2015, 13:10

Coco Chanel, pe numele ei real Gabrielle Bonheur Chanel, s-a născut într-o familie săracă, în anul 1883. Tatăl său era un vânzător ambulant de țesături care, după moartea mamei, a trimis-o, alături de surorile ei, să trăiască la un orfelinat de la o mănăstire. Acolo a învățat să coasă, dar inițial nu vedea un viitor în această meserie.

La 18 ani, Chanel a părăsit orfelinatul și a început să cânte în diferite localuri. Astfel a primit numele de Coco, cel mai probabil din cauza melodiilor pe care le cânta cel mai adesea, „Ko Ko Ri Ko” și „Qui qu’a vu Coco”. Așa l-a cunoscut pe Etienne Balsan, fost ofițer francez, moștenitor al unui imperiu textil. Balsan a îndrăgit-o imediat și femeia a devenit amanta lui. În timpul relației cu acesta, Coco Chanel a început să cocheteze cu designul vestimentar, potrivit Levo.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

Ulterior, l-a cunoscut pe căpitanul Arthur Edward Capel, prieten cu Balsan, și a reușit să îl convingă să o ajute cu banii necesari pentru a-și deschide, în 1910, primul magazin – unul de pălării.

Chanel și-a extins de-a lungul timpului afacerea și a angajat un parfumier pentru a obține un parfum diferit de cele care existau deja pe piață. Acesta i-a oferit mai multe mostre, iar femeia l-a ales pe cel cu numărul cinci – cunoscut și astăzi sub numele de Chanel No. 5 și comercializat în toată lumea.

Sursă: YouTube

În 1922, fondatorul Galeriilor Lafayette, cu centru comercial francez de lux, și-a arătat interesul de a introduce la vânzare parfumul Chanel No. 5. Tot el i-a făcut cunoștința cu omul de afaceri Pierre Wertheimer. Împreună au bus bazele firmei Parfumes Chanel. Chanel a primit controlul doar asupra 10% din acțiuni, din cauza contractului pe care l-a semnat, care o dezavantaja.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

Afacerea vestimentară a lui Coco Chanel s-a extins însă puternic și, până în 1935, ea ajunsese deja să aibă circa 4.000 de angajați. La începutul celui De-al Doilea Război Mondial, Chanel și-a închis afacerea și s-a mutat, în timpul ocupației germane, la Hotelul Ritz, unde a și cunoscut un ofițer neamț.

Pierre Wertheimer era evreu, așa că a fost nevoit să părăsească Franța. El nu a făcut însă acest lucru fără a lăsa la conducerea firmei un om de afaceri francez. Coco Chanel le-a scris naziștilor și a încercat să obțină controlul firmei Parfumes Chanel, dar nu a reușit.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

La sfârșitul războiului, Wertheimer s-a întors în Franța și a renegociat contractul cu Chanel. Femeia a primit, prin noua înțelegere, 2% din toate vânzările Chanel No. 5 din lume și a reușit să îl convingă pe omul de afaceri să îi plătească toate cheltuielile pe întreaga perioadă a vieții.

A urmat însă un scandal în urma căruia Chanel a fost reținută pentru presupusa ei legătură cu naziștii. Ea a negat însă tot și, grație influenței mai multor britanici, a fost eliberată. Ea s-a mutat o perioadă de timp în Elveția, dar s-a întors în Franța în 1954 și a încercat să se relanseze, la vârsta de 70 de ani, în lumea modei, potrivit Reference For Business.

FOTO: Mediafax Foto/AFP

A primit finanțare tot din partea lui Pierre Wertheimer pentru acest demers. Succesul ei a venit mai degrabă din partea americanilor și a britanicilor, care i-au devenit clienți fideli, și mai puțin din partea francezilor, care nu uitau scandalul în care fusese implicată.

Coco Chanel a murit, în anul 1971, la vârsta de 87 de ani, la Hotelul Ritz.

Chanel este, la ora actuală, una dintre cele mai cunoscute case de modă din lume. În fruntea ei se află moștenitorii familiei Wertheimer, iar creațiile vestimentare poartă semnătura lui Karl Lagerfeld. Compania are venituri de circa 6,3 miliarde de euro pe an și peste 1.200 de angajați.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Record de viteză pe un drum național din România. Era să strice radarul!
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...