Scandal în Canada, după ce o pacientă în FAZĂ TERMINALĂ a fost nevoită să apeleze MAI DEVREME la EUTANASIE ASISTATĂ, din cauza legislației în vigoare

Redactor:
Silviu Bănilă
Scandal în Canada, după ce o pacientă în FAZĂ TERMINALĂ a fost nevoită să apeleze MAI DEVREME la EUTANASIE ASISTATĂ, din cauza legislației în vigoare
Audrey Parker din Canada a primit „undă verde" pentru a fi eutanasiată asistat, dar legile federale care îi cereau să fie LUCIDĂ în momentul morții i-au dat planurile peste cap.

Timp de câteva săptămâni, Audrey Parker a organizat ceea ce a numit „o moarte frumoasă„, fiecare detaliu al ultimelor sale zile și chiar și-a scris necrologul, scrie The Guardian.

Parker, un artist de machiaj din industria televiziunii, avea dureri îngrozitoare, după ce un cancer agresiv i-a invadat sânii, oasele și creierul și femeia dorea să-și curme viața, înainte ca suferința să devină de neîndurat.

Legea federală canadiană îi cerea însă să fie în deplinătatea facultăților mintale în momentul sinuciderii asistate. De teamă ca nu cumva efectele cancerului și ale medicamentelor să nu îi răpească luciditatea, Parker s-a sinucis cu câteva luni înainte de termenul stabilit.

Cu ajutorul unei asistente, Parker a murit în data de 1 noiembrie, înconjurată de rude și prieteni, în casa ei din Halifax. Avea 57 de ani.

Lupta eșuată a femeii pentru dobândirea unei autonomii mai mari asupra eutanasiei asistate a reaprins dezbaterea privind legislația canadiană referitor la acest mod de a muri, deoarece pacienții în fază terminală au două alternative la fel de îngrozitoare: să moară prematur sau să moară cu dureri inimaginabile.

Parker face parte dintr-un grup de 3.700 de canadieni care au apelat la legislația eutanasiei asistate, pe bază de medicație, de la momemntul introducerii opțiunii, în 2015. Aceasta a devenit rapid cel mai cunoscut activist pentru schimbarea legii.

Legea din 2016 a permis oricui are peste 18 ani, cu o boală incurabilă, să ceară eutanasia asistată. Pacienții trec însă prin numeroase teste, pentru a obține acordul.

Parker a fost acceptată, dar un element-cheie, DISCERNĂMÂNTUL, i-a încurcat planurile. „A fost atât de curajoasă să înfrunte moartea cu mintea limpede„, a declarat Kim King, una dintre prietenele femeii.

Doar trei țări permit planificarea din timp a morții și nu cer discernământ în momentul morții: Olanda, Luxemburg și Beligia.

Potrivit lui King, „Parker nu a suferit de demență și nu era vulnerabilă. Era foarte sigură pe ceea ce își dorește”.

La o zi după decesul lui Parker, ministrul federal al Justiției, Jody Wilson-Raybould, a declarat că nu dorește să modifice legea. „Nu schimbăm legea, suntem încrezători în ea„.

King și alți prieteni ai lui Audrey Parker promit că vor lupta până la capăt pentru a obține modificarea legislației, pentru a permite chiar și persoanelor care nu se mai află în deplinătatea facultăților mintale să apeleze la eutanasia asistată.

foto: captură youtube.com

Inchide