Scandal în TVR: Stelian Tănase, acuzat că vrea să schimbe un membru al Comisiei de Etică

Scandal în TVR: Stelian Tănase, acuzat că vrea să schimbe un membru al Comisiei de Etică
Publicat: 18/12/2014, 14:57

Într-o precizare transmisă joi agenției MEDIAFAX, Stelian Tănase spune că afirmațiile lui Gabriel Geamănu „nu corespund realității”.

„Discuția cu dumnealui a avut loc în urmă cu aproximativ două săptămâni și mă întreb de ce a fost nevoie să treacă atât de mult timp pentru a fi «dezvăluită». Dialogul s-a axat pe situația generată de mediatizarea unor subiecte aflate și pe agenda Comisiei și nu a avut ca scop exercitarea unei presiuni la adresa domniei sale. Gabriel Geamănu este în continuare membru al Comisiei și își exercită neîngrădit votul, conform statutului său de membru al acestui organism”, mai spune Stelian Tănase.

Comisia de Etică și Arbitraj din TVR a anunțat pe 16 decembrie, într-o postare pe site-ul TVR, că unul dintre membrii Comisiei, Gabriel Geamănu, a prezentat Comisiei o informare privind o întrevedere avută pe 4 decembrie cu Stelian Tănase, la cererea președintelui-director general.

În informarea prezentată Comisiei de Etică, Gabriel Geamănu a arătat că, în dimineața zilei de 4 decembrie, a fost înștiințat telefonic de la Cabinetul președintelui-director general că Stelian Tănase îi „solicită prezența pentru o discuție despre activitatea Comisiei de Etică și Arbitraj”. Discuția a avut loc în jurul orei 18.00 în aceeași zi, când a fost convocat telefonic la Cabinetul PDG, potrivit informațiilor primite de Comisia de Etică.

Potrivit lui Gabriel Geamănu, Stelian Tănase „i-a reproșat că nu l-a informat despre activitatea Comisiei de Etică”, în care Geamănu a fost desemnat de fostul președinte-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, cu peste doi ani în urmă.

„În pofida explicațiilor documentate ale jurnalistului, că orice informare cu caracter personal de genul celei sugerate ar fi însemnat o încălcare a Regulamentului comisiei și a atribuțiilor sale de membru într-un organism colectiv, similare cu ale colegilor, domnul Stelian Tănase l-ar fi «avertizat că intenționează să-l schimbe cu altcineva». În documentul depus la comisie, domnul Geamănu amintește că nu este prima oară când i se solicită informații despre activitatea Comisiei de Etică și Arbitraj de către actualul președinte-director general sau de către apropiați ai acestuia și că a încunoștiințat comisia asupra unor situații asemănătoare în lunile ianuarie și septembrie a.c.”, mai spune Comisia de Etică.

Comisia de Etică și Arbitraj consideră că aspectele relatate de Gabriel Geamănu sunt grave, fapt pentru care anunță că a decis să prezinte public precizările făcute în discuția pe care au avut-o cu Stelian Tănase pe 15 ianuarie, după un episod similar.

„Comisia de etică și arbitraj nu este subordonată în niciun fel conducerii TVR”, se spune în precizarea Comisiei de Etică. Potrivit acesteia, în conformitate cu articolul 46 din Statutul ziaristului din SRTv, „Comisia de Etică și Arbitraj lucrează independent de Consiliul de administrație și de Comitetul director, conform regulamentului propriu de organizare”.

„Comisia de Etică și Arbitraj este un organism alcătuit din șapte membri care comunică instituțional numai prin «rapoarte și rezoluții ce vor fi înaintate Comitetului director, președintelui-director general sau, în caz de interes major, Consiliului de administrație. Jurnaliștii din televiziunea publică au acces la rapoartele și rezoluțiile Comisiei» (Statutul ziaristului, art. 47); în plus, «membrii Comisiei (…) își exercită atribuțiile și competențele numai în cadrul Comisiei” (Regulamentul Comisiei de etică și arbitraj, Art.18)»”, mai spune Comisia de Etică.

Potrivit acesteia, obligațiile membrilor Comisiei de Etică sunt aceleași pentru fiecare, la fel și riscurile pierderii acestei calități și nu au nicio legătură cu modul în care au fost desemnați (aleși de plenul ziariștilor, de Consiliul de administrație sau de președintele-director general): „Membrii Comisiei de etică și arbitraj care fac parte din rândul personalului angajat al Societății Române de Televiziune se supun reglementărilor în vigoare în societate, fără niciun privilegiu. Sancționarea unui membru al Comisiei, rămasă definitivă prin respingerea contestației, anulează mandatul de membru”.

„Oricare ar fi autoritatea care l-a desemnat în funcție, un membru al Comisiei de Etică și Arbitraj nu poate fi revocat decât dacă încalcă regulamentul comisiei”, mai spune Comisia de Etică.

Potrivit Comisiei, pretenția lui Stelian Tănase de a primi informări preferențiale și intenția de a-l înlocui pe Gabriel Geamănu din Comisia de Etică este nejustificată.

„Prevederile regulamentare (…) arată că pretenția fără precedent a domnului Stelian Tănase de a primi informări preferențiale despre activitatea Comisiei de etică și arbitraj, altfel decât pe calea comunicării instituționale, ca și intenția exprimată de domnia sa de a-l înlocui înainte de termen pe unul dintre membrii acestui organism colectiv constituit pe baza unor proceduri precise, învestit cu un mandat clar delimitat ca atribuții (‘garant al respectării și aplicării Statutului ziaristului din SRTv’) și ca durată (4 ani), este nejustificată și reprezintă o formă de presiune inacceptabilă. Considerăm că desemnarea oricărui membru în Comisia de etică a TVR, ca și în alte organisme în care numirile se fac de către grupuri distincte, trebuie să aibă ca unic criteriu încrederea în integritatea morală și capacitatea profesională a acestuia, calități care pot contribui la buna funcționare a instituției, și în niciun caz loialitatea personală sau obediențe străine de exigențele meseriei de jurnalist”, mai spune Comisia de Etică a TVR.

Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că va face comentarii pe acest subiect după ce se va informa cu privire la afirmațiile Comisiei de Etică ale TVR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul