Scufundarea lui James Cameron în Groapa Marianelor, prezentată, pe 13 mai, la National Geographic

Scufundarea lui James Cameron în Groapa Marianelor, prezentată, pe 13 mai, la National Geographic
Publicat: 01/05/2012, 16:41
Actualizat: 01/05/2012, 16:41

Un documentar despre James Cameron, care, în martie, a devenit primul om din istorie care a explorat, de unul singur, la bordul unui minisubmarin, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, cel mai adânc loc de pe Terra, va fi difuzat în premieră la National Geographic Channel pe 13 mai.

Istorica scufundare individuală a lui James Cameron până în cel mai adânc punct al oceanului va fi relatată într-un documentar special National Geographic Channel, intitulat „James Cameron: 10.000 de metri sub mări”. Documentarul, cu o durată de treizeci de minute, va avea premiera duminică, 13 mai, de la ora 22.00, informează National Geographic Channel.

Luna trecută, vizionarul regizor și explorator rezident National Geographic a coborât 10.900 de metri în punctul numit Challenger Deep din Groapa Marianelor, Oceanul Pacific, o zonă cu o adâncime mai mare decât înălțimea Muntelui Everest (8.850 de metri). Expediția-record, prezentată în paginile ziarelor din toată lumea, a făcut parte din Deepsea Challenge, o expediție științifică efectuată de Cameron, National Geographic și Rolex în scopul cercetării și studierii zonelor foarte adânci ale oceanului. Cameron este singurul om care a finalizat scufundarea neînsoțit și prima persoană, din 1960 până în prezent, care a atins fundul Pământului într-un submersibil cu echipaj uman.

„Acesta este visul meu de-o viață. Cei mai mulți mă știu ca regizor. Dar pasiunea mea este oceanul și explorarea lui”, spune James Cameron în documentar.

„Priveam numerele indicând o adâncime tot mai mare. Submarinul încetinea pe măsură ce mă apropiam de adâncimea vizată. Ai la dispoziție o perioadă de timp destul de lungă în care ai răgazul să meditezi la ceea ce se întâmplă. Apoi trebuie să te-apuci de treabă. La mai puțin de 300 de metri de fundul oceanului, mi-am reglat balastul, mi-am ajustat camera, am mărit luminozitatea reflectorului! Și-atunci am văzut strălucirea fundului oceanului!”, mai spune James Cameron.

„James Cameron: 10.000 de metri sub mări” include cel mai detaliat interviu de până acum al regizorului despre această inedită călătorie. Realizat pe baza a peste două ore de relatări personale despre proiect, documentarul dezvăluie amănuntele expediției, de la cei peste șapte ani de dezvoltare și planificare până la momentul efectiv în care Cameron a atins fundul oceanului. Acest proiect a reprezentat totodată prima expediție a regizorului în calitate de explorator rezident National Geographic.

Totodată, Cameron le împărtășește telespectatorilor gândurile sale despre momentul când a întrerupt una dintre primele sale scufundări-test, emoțiile trăite în timpul coborârii prin întuneric, precum și deciziile calculate pe care a trebuit să le ia odată ce a atins fundul oceanului.

La înălțimea sa de 1,88 metri, pentru Cameron a fost o provocare unică să pătrundă în spațiul îngust al submersibilului personalizat, care poate suporta o presiune de 1125 kg-forță/cm2 (echivalentul presiunii exercitate de trei SUV-uri pe degetul de la piciorul unui om). A trebuit să-și țină genunchii îndoiți mai multe ore, având doar câtiva zeci de centimetri spațiu de manevră pentru braț, esențial în operarea vehiculului. Camere special create din interiorul submersibilului high-tech vor permite privitorilor să trăiască experiența călătoriei din punctul de vedere al lui Cameron, din spațiul îngust al vehiculului.

În documentar, Cameron amintește de reușitele și obstacolele din timpul procesului de mai bine de șapte ani de proiectare a submersibilului sferic (numit Deepsea Challenge), care a fost creat special pentru a rezista în condițiile de mediu subacvatic de mare adâncime și care își reduce dimensiunile cu aproximativ șapte centimetri din cauza presiunii suportate în timpul coborârii.

Grafica computerizată ilustrează dimensiunea călătoriei până pe fundul oceanului, care a durat peste două ore. În acest timp, submersibilul a coborât dincolo de nivelul cel mai scăzut pe care-l poate atinge un submarin nuclear, apoi dincolo de ultimele urme de raze solare, la 1.005 metri, a continuat către adâncimea la care se află locul „de odihnă” al Titanicului, la aproximativ 3.810 metri, și apoi la o adâncime mai mare decât înălțimea Everestului la 8.850 metri pentru ca apoi să atingă destinația finală: fundul oceanului. Cameron descrie în detaliu ceea ce a văzut în acel moment: „Era ca și cum ai aplica vopsea cu latex peste un panou din fibre de lemn. Vorbim despre cel mai întunecat loc pe care l-am văzut vreodată în ocean”.

Expediția Deepsea Challenge va fi și subiectul unui film de lungmetraj 3D care va analiza eforturile tehnologice și științifice din spatele acestei scufundări istorice. Evenimentul va fi de asemenea expus în paginile revistei National Geographic. Cameron va colabora și cu societatea National Geographic pentru a crea materiale educaționale destinate unui public cât mai larg.

„James Cameron: 10.000 de metri sub mări” este produs de National Geographic Television pentru National Geographic Channel. Ted Duvall este producător executiv pentru NGT, iar Maryanne Culpepper este președinte. Pentru NGC, Jack Smith este producător executiv, Kim Woodard este vicepreședinte în cadrul departamentul/ diviziei de producție și dezvoltare, iar Michael Cascio este vicepreședinte executiv al diviziei de programe.

Regizorul James Cameron, în vârstă de 57 de ani, care are deja 72 de scufundări la activ, dintre care 12 au fost realizate în timpul filmărilor pentru lungmetrajul „Titanic”, a plonjat singur la bordul unui minisubmarin ce are o lungime de opt metri, denumit Deepsea Challenger. Submarinul, care a necesitat opt ani de cercetări științifice, este înzestrat cu tehnologii elaborate și este capabil să reziste la presiuni uriașe. Cineastul a făcut yoga și jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a se pregăti pentru această misiune.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluționare. Lungmetrajele „Avatar” și Titanic”, regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei – 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european