Sfatul medicilor pentru masa de Paște. Ce și cum trebuie să mâncăm

Sfatul medicilor pentru masa de Paște. Ce și cum trebuie să mâncăm
Publicat: 16/04/2017, 12:55

„Masa de Paști trebuie să fie cumpătată. Îmbelșugare nu înseamă multe alimente. Oamenii să înceteze să umple coșurile la supermarket. Să nu se mai cumpere multă mâncare, care apoi se aruncă sau se mănâncă inutil, îi îmbolnăvește și îi îngrașă. Ar trebui făcută listă de cumpărături, iar tot ceea ce mănânci în tot restul anului și nu are legătură cu Paștile trebuie să fie șters de pe listă”, a declarat, pentru Mediafax, Simona Tivadar, medicul primar diabet și boli de nutriție.

Potrivit medicului, pe masa de Paști nu au ce să caute alunele, migdalele, covrigeii, nici măcar salata de boeuf, pentru că oricum produsele tradiționale sunt foarte calorice.

„Oricum produsele netradiționale sunt foarte calorice, ceea ce reprezintă o problemă legată de îngrășare. Alimentele nu trebuie mâncate toate grămadă. Nu trebuie să mănâci câteva ouă, mezeluri, ciorbă de miel, friptură de miel și cozonac la aceeași masă. Ia-le mai omenește. Mănâncă o felie de cozonac cu lapte dimineața, un ou și un pic de drob. De fapt, masa de Paști ar trebui să conțină exact ceea ce tu ai putea mânca zilnic. Masa nu trebuie să fie un ospăț, un ospăț stropit continuu cu băutură”, a adăugat Simona Tivadar.

Specialistul în diabet și boli de nutriție a explicat cum ar trebui alcătuită masa de Paști.

„Trebuie spus neapărat – carnea de miel este indigestă. Drob cu ou, friptură de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bombă calorică. Așadar, trebuie să mâncăm din fiecare produs porții foarte mici și salată foarte mare. Mănâncă jumătate de felie drob cu un ou și multe legume, apoi, friptura cu multă salată, fără piure, mai bine spanac. Trebuie să corelez cantitatea de glucide și de lipide cu ceea ce voi face în continuare în acea zi. De fapt, ceea ce face o masă indigestă, greu de digerat sau care îți dă colică biliară, sunt grăsimile din mâncare. Așa că trebuie să fim cu ochii pe grăsimea din mâncare, din gălbenușul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grăsimea din oaie, din drob, maioneza”, a mai spus medicul.

Citește continuarea pe Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase