Stere Gulea: Ursul de Aur primit de „Poziția copilului” îi crește filmului șansele la Oscar

Stere Gulea: Ursul de Aur primit de Poziția copilului îi crește filmului șansele la Oscar
Publicat: 29/07/2013, 18:27
Actualizat: 31/07/2014, 15:06

Cineastul Stere Gulea a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că Ursul de Aur primit de filmul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, la Festivalul de la Berlin, îi crește peliculei șansele la premiile Oscar.

Potrivit lui Stere Gulea, este normal ca „Poziția copilului” să reprezinte România la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

„Are un premiu important, nici nu aș vedea altă concurență. Este recomandat de Ursul de Aur și lucrul acesta îi acordă șanse”, a spus Stere Gulea.

Stere Gulea a lucrat cu Luminița Gheorghiu, care interpretează rolul principal în „Poziția copilului”, în mai multe pelicule, între care și „Sunt o babă comunistă”, care va avea premiera pe 23 august.

Filmul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin, potrivit unui comunicat al Centrului Național al Cinematografiei, remis luni MEDIAFAX.

Filmul „Poziția copilului” a fost ales să reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2013, cu unanimitate de voturi, de către un juriu format din criticul și realizatorul TV Eugenia Vodă, criticul de film Magda Mihăilescu, criticul și istoricul de film Cristina Corciovescu, criticul de film Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania), criticul de film Dana Duma, criticul de film Irina Margareta Nistor și directorul de imagine și regizorul Dinu Tănase.

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” aduce producătorului și regizorului prestigiu, fapt care contribuie la creșterea încasărilor.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, producțiile eligibile la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza, care să fi fost lansate în țara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2012 și nu mai târziu de 30 septembrie 2013. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puțin șapte zile consecutiv într-un cinematograf și să aducă încasări producătorului și distribuitorului.

Propunerile țărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs. Fiecare țară poate avea o singură propunere.

Fiecare țară poate propune o producție proprie pentru această distincție, iar dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări.

„Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu și Călin Peter Netzer.

Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură nume ca Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov și Tania Popa.

„Poziția copilului” este o producție Parada Film, în coproducție cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România. Campania de promovare a filmului în România a fost sprijinită de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Institutul Cultural Român (ICR).

Anul trecut, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost pelicula „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, dublu premiată la Festivalul de Film de la Cannes din 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid