Știrile false și criza Facebook. Declarația elogioasă a unuia dintre cei mai mari actori la adresa lui Trump

Știrile false și criza Facebook. Declarația elogioasă a unuia dintre cei mai mari actori la adresa lui Trump
Publicat: 16/11/2016, 10:41
Actualizat: 27/08/2017, 13:59

Postarea de pe pagina de Facebook a agenției American News a fost distribuită de mai mult de 22,000 de ori începând de luni. Știrea susține că Denzel Washington l-a elogiat pe Trump, spunând: „Avem nevoie de mai multe locuri de muncă. El a angajat mai mulți oameni decât oricine pe lume.”

Povestea susține, de asemenea, că Denzel Washington l-a numit pe președintele Barack Obama, „anti-creștin”, a declarat Alan Neirob, publicistul actorului Denzel Washington, pentru BBC News. „Povestea este 100% falsă”. Dar unii utilizatori ai rețelei Facebook au fost păcăliți.

De pildă, un utilizator cu numele Anita Ward, a declarat pe Facebook: „Îl îmbrățișez pe Denzel. Trebuie să fim o țară unită, nu divizată, la urma urmei de aceea ne numim Statele Unite ale Americii. În numele lui Iisus, să fim uniți pentru America și să fim împreună, să ne iubim unii pe alții, să lucrăm împreună. Un alt utilizator a postat: „Este actorul meu preferat de mult timp. Știa că există ceva special la el. Dumnezeu este salvatorul său. Îți mulțumesc, Denzel!”, informează BBC.

American News are mai mult de cinci milioane de aprecieri pe Facebook. Platforma este specializată în povești emoționante ce promovează politici de dreapta. Articolul publicat pe Facebook trimite la site-ul platformei, care nu conține nicio informație cu privire la autorul știrii. Domeniul American News utilizează un serviciu de confidențialitate pentru a păstra identitatea autorului. BBC News a cerut public platformei American News să comenteze știrea falsă, însă n-au primit niciun răspuns.

De unde a apărut această poveste? În mod tipic pentru povești de acest fel, American News nu a fost prima platformă care a publicat această poveste falsă. Platforma a preluat-o de pe site-uri similare. Snopes, unul dintre cele mai vechi site-uri de demitizare a poveștilor publicate pe internet, relatează că un site numit ANews24 a publicat afirmația falsă a lui Denzel Washington în august.

Snopes amintește că declarația despre Donald Trump atribuită lui Denzel Washington este, de fapt, extrasă dintr-un interviu în New York Post cu activistul pentru drepturile civile, Charles Evers. Evers, în vârstă de 93, aprobă politica lui Trump în acel interviu, spunând: „Avem nevoie de mai multe locuri de muncă. Șomajul este o stare de fapt. El a angajat mai mulți oameni decât oricine altcineva pe lume.”

În ciuda eforturilor lui Mark Zuckerberg de a minimaliza rolul Facebook în alegerea lui Donald Trump, examinarea minuțioasă a modului în care știrile false sunt răspândite pe platforma de socializare s-a intensificat.

Facebook a negat că un instrument de a selecta știrile false a fost creat înainte de alegeri. Mark Zuckerberg pare să fie din ce în ce mai agitat de sugestia că știrile false au fost o problemă serioasă pe platforma Facebook.

„Din tot conținutul pe Facebook, mai mult de 99% din ceea ce văd oameni este autentic”, a scris Zuckerberg. „Numai o cantitate foarte mică sunt vești false și farse. Farsele care există nu sunt limitate la o perspectivă partizană, sau la politică „. Concluzia lui Zuckerberg este: „În general, acest lucru face extrem de improbabil ca farsele să fi schimbat rezultatul acestor alegeri într-o direcție sau alta.”

Această statistică – 99% – a fost subiectul multor dispute, deoarece se pare că se referă la conținutul de orice fel postat pe Facebook. În luna mai, Facebook a fost criticat vehement după ce s-a afirmat că unii editori care lucrează pe secțiunea de subiecte populare pe Facebook (Trending Topics) eliminau povești care promovau planuri politice conservatoare sau pro-Trump.

Facebook nu este singura platformă acuzată pentru știri false. Google a declarat că va deveni mai sever legat de abuzurile de pe platforma de publicitate AdSense.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata