SUPERSTIȚII DE CRĂCIUN. Ce trebuie să faci în Ajun ca să ții norocul în casă

SUPERSTIȚII DE CRĂCIUN. Ce trebuie să faci în Ajun ca să ții norocul în casă
Publicat: 24/12/2014, 14:43

Sărbătorile de iarnă aduc cu ele o mulțime de obiceiuri și tradiții, păstrate din moși strămoși. Mersul cu Capra, cu Ursul sau cu Steaua sunt doar câteva dintre datinile încă vii în anumite regiuni din România. Pe lângă acestea, însă, există și unele superstiții de care oamenii țin cont de Crăciun.

Spre exemplu, în ziua de Ajun, pe 24 decembrie, toate pregătirile pe care le fac gospodinele au menirea de a „stimula”belșugul casei. Foarte importantă este pregătirea turtelor, colacilor și covrigilor ce vor fi împărțite ulterior colindătorilor sau care vor fi duse la biserică pentru pomenirea celor morți.

Tot în Ajun există superstiția să nu se bea rachiu, întrucât se spune că acesta a fost inventat de diavol, care apoi își bate joc de cel ce-l bea, zicând că rachiul are întâietate înainte tuturor bucatelor, scrie adevarul.ro.

De asemenea, se spune că nu e bine să dai nimic din casă și nici să împrumuți, pentru că dai afară din casă tot norocul. Pe de altă parte, tot ce faci – bun sau rău – se va răsfrânge asupra ta. Așadar, supărarea sau certurile trebuie evitate în această zi de sărbătoare.