Țara în care peste 40.000 de oameni mor otrăviți în fiecare an

Țara în care peste 40.000 de oameni mor otrăviți în fiecare an
Publicat: 07/04/2016, 17:09
Actualizat: 17/08/2017, 13:35

În fiecare an în Bangladesh mor aproximativ 43.000 de oameni din cauza apei contaminate cu arsenic, cifră care nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani, deși s-au luat măsuri pentru curățarea acesteia.

Corupția și indiferența de la nivel internațional sunt de vină pentru faptul că peste 20 de milioane de oameni consumă apă contaminată cu arsenic, susține Human Rights Watch, asta deși problema a fost clar dezbătută încă de acum un deceniu.

Există un nivel ridicat de arsenic în apele subterane din Bangladesh, la fel ca în majoritatea zonelor din Asia de Sud. Arsenicul poate produce cancer de piele, rinichi, ficat, plămâni sau boli cardiovasculare.

Contaminarea nu afectează apa din orașele mari, cum ar fi Dhaka, acolo unde este purificată înainte de a fi distribuită. Însă, în zonele rurale, aproximativ 10 milioane de pompe manuale scot apă contaminată. Guvernul tinde să neglijeze acest aspect publicând date care sugerează că majoritatea populației are acces la apă curată.

Un studiu independent realizat în 2013 arată că peste 20 de milioane de oameni din Bangladesh consumă încă apă contaminată. Cifra este aproximitiv aceeași cu cea prezentată de guvern în 2003, în urma unui protest internațional cu privire la decesele provocate de arsenic.

La acea vreme, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat situația ca fiind „cea mai mare otrăvire în masă a unei populații din istorie”, acuzând guvernul că nu face nimic pentru a îmbunătăți situația în care se află locuitorii din mediul rural.

Corupție și indiferență

Un studiu al zonelor rurale efectuat de HRW arată că peste 60% dintre punctele de distribuire a apei s-au stricat sau accesul la ele a fost restricționat. Analizând 85% dintre cele 125.000 de puncte speciale de aprovizionare instalate de guvern între 2006 și 2012, HRW a constatat că peste 5% depășeau nivelul maxim de arsenic acceptat.

Raportul susține de asemenea că peste 50% dintre pompe au fost amplasate în zone restricționate, în care au acces doar oficiali guvernamentali.

„Politicienii desconsideră problema alocării unor noi puncte de distribuire a apei folosind aceste bunuri publice în interesul lor, al aliaților și al susținătorilor politici”, susține raportul HRW.

Problema este agravată de indiferența internațională și de eșecul ONG-urilor de a aborda problema. Ei sugerează că ONG-urile, cum ar fi UNICEF, au oferit orbește fonduri pentru această inițiativă, în ciuda dovezilor care arătau că guvernul cheltuiește aceste resurse în mod eronat, construind puncte de apă potabilă în zone unde riscul de conaminare este redus.

Se estimează că peste 5 milioane de copii, născuți în Bangladesh între 2000 și 2030, ar putea muri din cauza apei contaminate cu arsenic.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Directorul Pfizer aruncă bomba! Compania a luat decizia. Se va întâmpla anul viitor
Dragnea va turba! Irina Tănase adora plăcerile interzise și folosea tehnici lascive. Dovezi-bombă
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...