Țara în care peste 40.000 de oameni mor otrăviți în fiecare an

Redactor:
Liviu Mihai
Țara în care peste 40.000 de oameni mor otrăviți în fiecare an
20 de milioane de oameni din Bangladesh beau apă contaminată cu arsenic, susține organizația Human Rights Watch, conform The Independent. 43.000 de oameni mor anual în această țară din cauza apei infestate, mai arată raportul.

În fiecare an în Bangladesh mor aproximativ 43.000 de oameni din cauza apei contaminate cu arsenic, cifră care nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani, deși s-au luat măsuri pentru curățarea acesteia.

Corupția și indiferența de la nivel internațional sunt de vină pentru faptul că peste 20 de milioane de oameni consumă apă contaminată cu arsenic, susține Human Rights Watch, asta deși problema a fost clar dezbătută încă de acum un deceniu.

Există un nivel ridicat de arsenic în apele subterane din Bangladesh, la fel ca în majoritatea zonelor din Asia de Sud. Arsenicul poate produce cancer de piele, rinichi, ficat, plămâni sau boli cardiovasculare.

Contaminarea nu afectează apa din orașele mari, cum ar fi Dhaka, acolo unde este purificată înainte de a fi distribuită. Însă, în zonele rurale, aproximativ 10 milioane de pompe manuale scot apă contaminată. Guvernul tinde să neglijeze acest aspect publicând date care sugerează că majoritatea populației are acces la apă curată.

Un studiu independent realizat în 2013 arată că peste 20 de milioane de oameni din Bangladesh consumă încă apă contaminată. Cifra este aproximitiv aceeași cu cea prezentată de guvern în 2003, în urma unui protest internațional cu privire la decesele provocate de arsenic.

La acea vreme, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat situația ca fiind „cea mai mare otrăvire în masă a unei populații din istorie”, acuzând guvernul că nu face nimic pentru a îmbunătăți situația în care se află locuitorii din mediul rural.

Corupție și indiferență

Un studiu al zonelor rurale efectuat de HRW arată că peste 60% dintre punctele de distribuire a apei s-au stricat sau accesul la ele a fost restricționat. Analizând 85% dintre cele 125.000 de puncte speciale de aprovizionare instalate de guvern între 2006 și 2012, HRW a constatat că peste 5% depășeau nivelul maxim de arsenic acceptat.

Raportul susține de asemenea că peste 50% dintre pompe au fost amplasate în zone restricționate, în care au acces doar oficiali guvernamentali.

„Politicienii desconsideră problema alocării unor noi puncte de distribuire a apei folosind aceste bunuri publice în interesul lor, al aliaților și al susținătorilor politici”, susține raportul HRW.

Problema este agravată de indiferența internațională și de eșecul ONG-urilor de a aborda problema. Ei sugerează că ONG-urile, cum ar fi UNICEF, au oferit orbește fonduri pentru această inițiativă, în ciuda dovezilor care arătau că guvernul cheltuiește aceste resurse în mod eronat, construind puncte de apă potabilă în zone unde riscul de conaminare este redus.

Se estimează că peste 5 milioane de copii, născuți în Bangladesh între 2000 și 2030, ar putea muri din cauza apei contaminate cu arsenic.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a...
Ce se întâmplă cu SALARIILE din Sănătate şi Educaţie. Gabriela Firea a dat vestea REA
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
TikTok încearcă transparentizarea: a anunțat câți utilizatori are și ce vârste au aceștia
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide