Test anti-HIV realizat la domiciliu. În ce țară este legal

Test anti-HIV realizat la domiciliu. În ce țară este legal
Publicat: 12/08/2013, 17:36
Actualizat: 22/03/2019, 09:48

Britanicii se vor putea testa de acum pentru a vedea dacă sunt infectați cu virusul HIV în intimitatea propriilor locuințe, informează Daily Mail.

În prezent, este ilegal să realizezi astfel de analize acasă și să le interpretezi singur, deși oamenii pot preleva singuri mostrele și le pot trimite pentru a fi analizate la un laborator, primind ulterior rezultatele.

Acum, odată cu o modificare adusă legii, britanicii se vor putea testa singuri pentru a afla dacă sunt infectați sau nu cu acest virus prin intermediul unei analize de salivă.

Specialiștii în domeniu speră ca astfel de teste să ajute la reducerea ratei de infecție cu HIV, având în vedere că la ora actuală autoritățile susțin că aproape 100.000 de persoane ar fi afectate de aceasta, număr record în Regatul Unit.

„Stigmatul și teama din jurul HIV ar putea însemna că unora dintre oameni le este frică sau ezită să se ducă la o clinică pentru a se testa”, susține ministrul britanic al Sănătății, Anna Soubry.

„Sper ca ridicând interdicția pe trusele cu care oamenii se pot testa singuri, aceștia vor alege momentul și mediul potrivit pentru a se testa și, în cazul în care rezultatul este pozitiv, să fie ajutați să primească cel mai bun tratament disponibil”, a mai spus ea, adăugând că informații legate de modul în care ei pot primi sprijin imediat vor fi incluse în truse.