Topul celor mai frecvente boli ale sezonului rece și cum pot fi ele prevenite

Topul celor mai frecvente boli ale sezonului rece și cum pot fi ele prevenite
Publicat: 03/12/2012, 14:50
Actualizat: 29/07/2014, 22:10

Iarna este cunoscută drept cel mai de temut imanic al sănătății, deoarece odată cu scăderea temperaturilor sistemul imunitar are de suferit, avertizează medicii. În sezonul rece organismul este expus la numeroase boli care pot provoca o serie de complicații nedorite, mai spun specialiștii. Potrivit acestora, printre cel mai des întâlnite afecțiuni în această perioadă a anului sunt gripa, pneumonia, laringita, infecțiile urinare și degerăturile. Mai jos puteti regăsi care sunt simptomele bolilor și cum pot fi ele prevenite.

● Gripa este o infecție respiratorie contagioasă, cu potențial mic de amenințare dacă este tratată la timp, spun medicii. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile după expunerea la virus, și includ: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, durere de spate, brațe și picioare. Deși manifestările sunt asemănătoare cu cele cauzate de răceală, în cazul gripei sunt totuși mai severe și durează mai mult timp. Medicii spun că vaccinul antigripal reprezintă cea mai sigură metodă de a ține la distanță această boală. Vaccinul are rolul de a reduce severitatea simptomelor și de a proteja organismul împotriva complicațiilor care ar putea să apară. În plus, adoptarea unui mod de viață igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine și minerale din fructe și legume, hidratare și somn suficient contribuie la ținerea sub control a virusului.

● Pneumonia este o boală ce se manifestă prin inflamația căilor pulmonare sau a țesutului pulmonar, în termeni populari fiind cunoscută și drept „aprindere de plămâni”. Potrivit medicilor, cauzele acestei afecțiuni pot fi virale, bacteriene, micotice sau toxice, agenții patogeni responsabili de boala circulând fie pe calea aerului, fie pe cale limfatică sau transportați din alte focare infecțioase ale organismului. „Manifestările se pot recunoaște prin febră, frisoare, tuse, respirație defectuoasă și durere la nivelul cutiei toracice, iar pentru a preveni, sunt indicate următoarele acțiuni: vaccinuri antigripale, respectarea strictă a regulilor de igienă, evitarea contactului cu persoane care au deja afecțiuni ale tractului respirator, dar și ocolirea aglomerațiilor în perioade de apariție a epidemiilor”, a declarat dr.Teofil Roșu, medic specialist boli interne în cadrul unei clinici private din Capitală.

● Laringita reprezintă o inflamație ce se produce la nivelul laringelui. Cauzele pot fi: infecția virală a laringelui sau infectiile bacteriene, întâlnite, ce-i drept, în cazuri mai rare. Expunerea la praf, fum de țigară și alte substanțe iritante, boli de reflux gastro-esofagian, leziuni precanceroase, toate acestea pot provoca modificări ale structurii mucoasei, cauzând disconfort. „Măsurile de prevenire a formelor de laringita sunt în general măsurile de prevenire a infecțiilor acute de căi respiratorii superioare, în cazul în care laringita survine pe un organism sănătos, însoțind una din formele de îmbolnăvire ale sezonului rece – răceală simplă, guturai, viroză respiratorie sau gripă. Ca măsuri generale de prevenire amintim: îmbrăcămintea și încălțămintea adecvată pentru sezonul rece, și evitarea băuturilor reci de la frigider”, precizează dr. Teofil Roșu.

● Infecția urinară este o afecțiune a tractului urinar, prezentă la nivelul uretrei sau vezicii urinare, cu extindere spre rinichi. Aceasta este anunțată de o durere lombară unilaterală sau bilaterală, urinat des însoțit de durere, hematurie (urinarea cu sânge) și miros particular al urinei. Pentru a ne feri de această afecțiune, prezentă preponderant în rândul femeilor, este recomandată urinarea cu regularitate, consumul frecvent de apă, purtarea lenjeriei din bumbac, evitarea băilor cu spumă și consumarea vitaminei C.

● Degerăturile sunt leziuni ale țesuturilor, provocate de frig, în urma situațiilor de expunere la temperaturi scăzute. Părțile corpului cel mai des afectate de degerături sunt: zona feței, urechile, încheieturile, mâinile, picioarele. Pielea degerată este albicioasă, rigidă și mai degrabă se manifestă amorțeala decât durerea. Medicii spun că degerăturile nu apar doar la temperaturi extreme. Pielea începe să sufere atunci când temeperatura ajunge la 5 grade Celsius, dacă nu este protejată adecvat. „Lipsa de adăpost, oboseala, deshidratarea, îmbrăcămintea nepotrivită la mare altitudine sunt principalii factor de risc, care pot fi însă atenuați prin: purtarea hainelor adecvate, cu stratul exterior rezistent la apă, consumul mare de calorii, dar și tratarea încă de la primele indicii ale degerăturii: roșeață, furnicături, amorțeală, înțepături și durere”, conchide dr. Roșu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete