Topul mondial al fericirii. Surpriză pentru România, față de clasamentul anului trecut

Topul mondial al fericirii. Surpriză pentru România, față de clasamentul anului trecut
Publicat: 17/07/2017, 14:48

În privința statelor aflate pe primele locuri, diferențele sunt extrem de mici, toate fiind cotate cu un indice al fericirii ridicat, în așa fel încât orice minimă modificare ar putea sschimba oricând poziția în clasament.

„Prin alegerea pe care a făcut-o, aceea de a produce și comercializa petrol într-un ritm mai lent, dar și prin investirea în proceduri pentru viitor, mai degrabă decât concentrarea strict pe momentul prezent, Norvegia face excepție de la de la economia de tipul ‘boom and boost’ aplicat de alte state înstărite și cu resurse numeroase. Pentru a aplica această metodă cu succes e nevoie de încredere reciprocă, de un scop comun, generozitate și de o bună guvernare, factori care fac ca Norvegia să rămână în topul fericirii mondiale”, scrie în documentul citat.

Fericirea este atât socială, cât și personală, evaluează raportul ONU, iar aceasta se măsoară și în funcție de inegalitatea și de breșa din societate creată între cei care se consideră fericiți și cei care sunt defavorizați, aceasta fiind una destul de redusă în statele aflate pe primele locuri. La nivel de continente, s-a constatat că asiaticii, în special chinezii, nu sunt deloc mai fericiți decât acum 25 de ani, țările din Africa încă se luptă pentru a atinge un nivel optim, iar nivelul fericirii în SUA a scăzut în ultimii ani, ajungând în 2016 pe locul 19, când în 2007 era pe poziția a treia.