Tratarea danturii și evitarea frigului, printre regulile pentru evitarea bolilor renale

Tratarea danturii și evitarea frigului, printre regulile pentru evitarea bolilor renale
Bolile de rinichi ar putea fi evitate, chiar și în contextul creșterii poluării, respectând 10 reguli, printre care consumul ponderat de sare, tratarea danturii și a infecțiilor pielii, îngrijirea amigdalelor și prudența la frig și umezeală
Publicat: 18/04/2013, 15:53
Actualizat: 19/05/2015, 03:30

Bolile de rinichi ar putea fi evitate, chiar și în contextul creșterii poluării, respectând 10 reguli, printre care consumul ponderat de sare, tratarea danturii și a infecțiilor pielii, îngrijirea amigdalelor și prudența la frig și umezeală, spune dr. Mihai Voiculescu, de la Institutul Fundeni.

„Am făcut un decalog al prevenirii bolilor renale, pentru că știu sigur că, dacă învățăm cum să ne îngrijum rinichii încă din copilările, vom păstra aceste bune obiceiuri toată viața și ne va fi mai ușor. Iată cele zece sfaturi: nu mânca sărat; bea lichide nealcoolice; tratează dantura; îngrijește amigdalele; tratează infecțiile pielii; măsoară zahărul în sange și tratează diabetul; măsoară tensiunea arterială și tratează hipertensiunea; nu lua medicamente fără aviz medical; evită frigul și umezeala și ai grijiă de igiena genitală, care este foarte importantă”, a explicat prof. dr. Mihai Vociulescu, șeful Clinicii de Nefrologie și Medicină Internă de la Institutul Clinic Fundeni din București.

Voiculescu a analizat situația românilor cu boli cronice de rinichi și soluțiile pentru îmbunătățirea vieții acestora, cu ocazia celui de al nouălea Congres Național de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal și Acces Vascular, care beneficiază de participare internațională.

Potrivit prof. Voiculescu, prevalența ridicată și subdiagnosticarea afecțiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanța care este dată prevenției și diagnosticării precoce a acestor boli.

„Gravitatea este cu atât mai mare în condițiile în care bolile cronice de rinichi nu vin singure, ci sunt interconectate cu afecțiuni precum diabetul zaharat și bolile cardiovasculare, devenind astfel o amenințare reală pentru sănătatea publică. Situația bolilor cronice de rinichi este una îngrijorătoare. În România, se înregistrează un ritm prea rapid de creștere a numărului bolnavilor de rinichi care sunt tratați prin dializă, în comparație cu alte țări europene. Românii trebuie să conștientizeze faptul că a avea grijă de rinichii lor trebuie să fie o prioritate pentru fiecare”, a adăugat dr. Voiculescu.

Șeful Clinicii de Nefrologie de la Fundeni a precizat că punctele esențiale pentru prevenirea și tratarea cu succes a bolilor de rinichi sunt diagnosticarea și tratarea timpurie.

„Consecințele ignorării bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave, pornind de la reducerea progresivă a capacității funcționale a rinichiului, dializa sau chiar transplantul renal, peste 10.000 de oamenii fiind deja în acest stadiul de dializă”, a mai spus profesorul Voiculescu.

Potrivit medicului, pricipalele cauze ale bolilor cronice de rinichi sunt hipertensiunea arterială și diabetul zaharat. Alți factori de risc ce trebuie luați în considerare sunt obezitatea, fumatul, vârsta de peste 50 de ani și istoricul familial. Cel mai simplu test pentru depistarea precoce a unei suferințe renale este sumarul de urină, care trebuie făcut măcar o dată la șase luni.

„Testul de screening este o prioritate la pacienții cu risc ridicat să dezvolte boli cronice de rinchi. Alte teste pentru depistarea timpurie a bolilor cronice de rinichi sunt determinarea creatininei în sânge, calcularea ratei de filtrare glomerulară și determinarea albuminei din urină”, a mai spus Voiculescu.

Al nouălea Congres Național de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal și Acces Vascular se desfășoară, în perioada 18-20 aprilie, la București, sub egida Fundației „Acad. Marin Voiculescu”. La eveniment participă și prof. dr. Raymond Vanholder, președintele Asociației Renale Europene și al Asociației Europene de Dializă și Transplant.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase