Tratarea danturii și evitarea frigului, printre regulile pentru evitarea bolilor renale

Tratarea danturii și evitarea frigului, printre regulile pentru evitarea bolilor renale
Bolile de rinichi ar putea fi evitate, chiar și în contextul creșterii poluării, respectând 10 reguli, printre care consumul ponderat de sare, tratarea danturii și a infecțiilor pielii, îngrijirea amigdalelor și prudența la frig și umezeală
Publicat: 18/04/2013, 15:53
Actualizat: 19/05/2015, 03:30

Bolile de rinichi ar putea fi evitate, chiar și în contextul creșterii poluării, respectând 10 reguli, printre care consumul ponderat de sare, tratarea danturii și a infecțiilor pielii, îngrijirea amigdalelor și prudența la frig și umezeală, spune dr. Mihai Voiculescu, de la Institutul Fundeni.

„Am făcut un decalog al prevenirii bolilor renale, pentru că știu sigur că, dacă învățăm cum să ne îngrijum rinichii încă din copilările, vom păstra aceste bune obiceiuri toată viața și ne va fi mai ușor. Iată cele zece sfaturi: nu mânca sărat; bea lichide nealcoolice; tratează dantura; îngrijește amigdalele; tratează infecțiile pielii; măsoară zahărul în sange și tratează diabetul; măsoară tensiunea arterială și tratează hipertensiunea; nu lua medicamente fără aviz medical; evită frigul și umezeala și ai grijiă de igiena genitală, care este foarte importantă”, a explicat prof. dr. Mihai Vociulescu, șeful Clinicii de Nefrologie și Medicină Internă de la Institutul Clinic Fundeni din București.

Voiculescu a analizat situația românilor cu boli cronice de rinichi și soluțiile pentru îmbunătățirea vieții acestora, cu ocazia celui de al nouălea Congres Național de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal și Acces Vascular, care beneficiază de participare internațională.

Potrivit prof. Voiculescu, prevalența ridicată și subdiagnosticarea afecțiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanța care este dată prevenției și diagnosticării precoce a acestor boli.

„Gravitatea este cu atât mai mare în condițiile în care bolile cronice de rinichi nu vin singure, ci sunt interconectate cu afecțiuni precum diabetul zaharat și bolile cardiovasculare, devenind astfel o amenințare reală pentru sănătatea publică. Situația bolilor cronice de rinichi este una îngrijorătoare. În România, se înregistrează un ritm prea rapid de creștere a numărului bolnavilor de rinichi care sunt tratați prin dializă, în comparație cu alte țări europene. Românii trebuie să conștientizeze faptul că a avea grijă de rinichii lor trebuie să fie o prioritate pentru fiecare”, a adăugat dr. Voiculescu.

Șeful Clinicii de Nefrologie de la Fundeni a precizat că punctele esențiale pentru prevenirea și tratarea cu succes a bolilor de rinichi sunt diagnosticarea și tratarea timpurie.

„Consecințele ignorării bolilor cronice de rinichi sunt extrem de grave, pornind de la reducerea progresivă a capacității funcționale a rinichiului, dializa sau chiar transplantul renal, peste 10.000 de oamenii fiind deja în acest stadiul de dializă”, a mai spus profesorul Voiculescu.

Potrivit medicului, pricipalele cauze ale bolilor cronice de rinichi sunt hipertensiunea arterială și diabetul zaharat. Alți factori de risc ce trebuie luați în considerare sunt obezitatea, fumatul, vârsta de peste 50 de ani și istoricul familial. Cel mai simplu test pentru depistarea precoce a unei suferințe renale este sumarul de urină, care trebuie făcut măcar o dată la șase luni.

„Testul de screening este o prioritate la pacienții cu risc ridicat să dezvolte boli cronice de rinchi. Alte teste pentru depistarea timpurie a bolilor cronice de rinichi sunt determinarea creatininei în sânge, calcularea ratei de filtrare glomerulară și determinarea albuminei din urină”, a mai spus Voiculescu.

Al nouălea Congres Național de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal și Acces Vascular se desfășoară, în perioada 18-20 aprilie, la București, sub egida Fundației „Acad. Marin Voiculescu”. La eveniment participă și prof. dr. Raymond Vanholder, președintele Asociației Renale Europene și al Asociației Europene de Dializă și Transplant.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...