UCMR-ADA: Tarifele pe muzica ambientală au scăzut; AMRC ascunde motivul real al creșterii prețurilor

UCMR-ADA: Tarifele pe muzica ambientală au scăzut; AMRC ascunde motivul real al creșterii prețurilor
Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor-Asociația pentru drepturi de autor (UCMR-ADA) susține că tarifele pentru muzica ambientală au scăzut, respingând afirmațiile vicepreședintelui Asociației Marilor Rețele Comerciale conform cărora acestea s-au triplat, ceea ce va duce la creșterea prețurilor.
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 26/03/2019, 11:42

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor-Asociația pentru drepturi de autor (UCMR-ADA) susține că tarifele pentru muzica ambientală au scăzut, respingând afirmațiile vicepreședintelui Asociației Marilor Rețele Comerciale conform cărora acestea s-au triplat, ceea ce va duce la creșterea prețurilor.

„Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România – Asociația pentru drepturi de autor (UCMR-ADA) se declară suprinsă de declarațiile recente ale domnului Alexandru Vlad, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRC), care susținea în disprețul față de realitate că prețurile din hipermarketuri vor crește din cauza drepturilor private ce aparțin compozitorilor”, se arată într-un comunicat al asociației remis, joi, agenției MEDIAFAX.

UCMR-ADA precizează că „nivelul remunerațiilor a fost stabilit prin hotărârea arbitrală a corpului de arbitri de lângă ORDA, în septembrie 2011 și modificat prin reducere cu 18% în 13 septembrie 2012, în urma Deciziei civile pronunțate de Curtea de Apel București”.

„AMRC susține însă, în mod eronat, că tarifele s-au triplat. Totodată, reprezentanții AMRC vorbesc în mod eronat despre taxe, deși cunosc faptul că obligațiilor lor se îndreaptă către autori și că acele drepturi reprezintă prețul drepturilor de autor, datorat creatorului. Autorii trebuie să fie remunerați pentru talentul lor creativ, și nu să ne folosim în mod gratuit de operele lor”, precizează Asociația pentru drepturi de autor.

UCMR-ADA amintește că remunerațiile datorate sunt stabilite în sume forfetare lunare, în funcție de suprafață, exemplificând cu situația unui hipermarket care are între 901-1000 mp și care va plăti, conform deciziei Curții de Apel, suma de 500 de lei/lună, față de 600 de lei/lună, în prezent, iar scăderile sunt și mai importante pentru suprafețe mai mari.

„Considerăm că AMRC încearcă să ascundă motivul real al creșterii prețurilor”, spun cei de la Uniunea Compozitorilor.

Ei se declară șocați de faptul că niște companii private ale căror cifre de afaceri se învârt în jurul a sute de milioane de euro justifică scumpiri prin faptul că trebuie să plătească câteva sute de lei pentru muzica pe care o utilizează.

UCMR-ADA atrage atenția că remunerațiile aferente drepturilor de autor reprezintă „salariul” compozitorilor și că drepturile oricărui creator, fie el scriitor, pictor, compozitor sau jurnalist trebuie protejate de lege.

„Tocmai de aceea, suntem îngrijorați de faptul că în România este pus în discuție unul dintre drepturile fundamentale într-un stat de drept: dreptul la proprietate. Totodată, amintim că marile magazine utilizează muzica și ca pe un instrument de marketing. În final, atragem atenția că nimic nu este gratis și că ar fi absurd să ne întoarcem în perioada Romei antice, când poetul Martial se plângea că îi sunt utilizate operele fără a fi remunerat”, conchid reprezentanții UCMR-ADA.

Alexandru Vlad, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a declarat pentru MEDIAFAX că marile rețele de comerciale vor scumpi produsele pe care le comercializează pentru a compensa recenta triplare a sumelor pe care le plătesc Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru muzica ambientală din magazine.

„Ceea ce ne mai frământă în acest moment sunt monopolurile legale, iar recent toți utilizatorii de muzică ambientală (magazine, restaurante, hoteluri etc) au fost afectați de triplarea practic a redevențelor încasate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) pentru muzica ambientală difuzată”, a declarat agenției MEDIAFAX Alexandru Vlad, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Dacă până în 2011 un magazin de 15.000 de metri pătrați (suprafața medie a unui hipermarket) plătea 1.270 de lei pe lună, acum plătește 3.600 de lei, adică 43.200 de lei pe an, a susținut el.

Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a declarat că toți banii încasați pentru muzica ambientală din magazine se duc către autori. Taxele se plătesc atât pentru muzica autohtonă, cât și pentru cea străină.

„Banii pentru Madonna se duc către ea, iar cei pentru Michael Jackson către moștenitorii acestuia”, a completat Iorgulescu.

La rândul său, Alexandru Vlad a afirmat că magazinele plătesc drepturi de autor. „Se poate spune și că Horia Moculescu, Marius Țeicu sau Adrian Iorgulescu scumpesc mâncarea românilor”, a spus el.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×