Un alpinist fără mâini și picioare a escaladat un vârf de 4.500 de metri

Redactor:
Gândul
Un alpinist fără mâini și picioare a escaladat un vârf de 4.500 de metri
Detalii în articol

Jamie Andrew a fost nevoit să învețe din nou să se deplaseze după ce și-a pierdut mâinile și picioarele, în urma unor degerături foarte grave suferite în timpul unui viscol, în Alpii Francezi, la apogeul carierei sale de alpinist, în 1999. Atunci, partenerul său, Jamie Fisher, și-a pierdut viața.

El s-a antrenat timp de cinci ani înainte de se încumeta să urce pe Matterhorn, aventură în care a fost însoțit de doi ghizi. ”A fost o ascensiune de vis, o zi fantastică. Escaladarea muntelui a fost partea cea mai ușoară. Pregătirea și nereușitele anterioare au fost cele mai grele”, a declarat bărbatul. Acesta a reușit să urce pe vârf ajutat de proteze și de bețe concepute special pentru el, iar uneori și-a folosit ce i-a mai rămas din mâini pentru a se ține de corzi.

Pentru a ajunge sus și a se întoarce la tabăra de la bază, alpinistul cu handicap a avut nevoie de 13 ore — cu circa cinci ore mai mult decât majoritatea celor care se încumetă la această aventură. În ciuda reușitei sale remarcabile, el spune că nu se va opri aici. ”Ce urmează? Vreau să fac o pauză, să mă gândesc, dar va fi cu siguranță o altă provocare”, a declarat acesta potrivit AFP.

Inchide