Florin Jinga
26.12.2018
Magazin

Un bărbat cântă LA CHITARĂ în timp ce este operat PE CREIER. MOTIVUL pentru care i-au recomandat medicii să facă asta

Un bărbat cântă LA CHITARĂ în timp ce este operat PE CREIER. MOTIVUL pentru care i-au recomandat medicii să facă asta
Video. Un muzician sud-african a fost filmat în sala de operație cântând la o chitară în timp ce neurochirurgii îl operau pe creier. Vezi de ce i-au recomandat medicii să facă asta

O înregistrare video cu artistul, profesor universitar, îl arată cântând la chitară, în timp ce era supus unei operații chirurgicale complicate, de șase ore, pe creier, informează The Guardian.

Cântărețul Musa Manzini a fost supus unei proceduri minuțioase de eliminare a unei tumori de pe suprafața creierului.

Dr. Basil Enicker, care a condus operația a spus că, cântând la chitară, echipa de medici a fost capabilă să „testeze anumite porțiuni ale creierului, înainte de a le scoate”. Acest lucru le-a permis medicilor să scoată cât mai multă tumoare, fără a provoca daune considerabile muzicianului.

„Cântatul la chitară ne-a ajutat în sarcina extrem de delicată”, deoarece medicii au putut observa cum reacționează căile neuronale, a menționat doctorul Rohen Harrichandparsad, unul dintre neurochirugi.

Manzini a fost anesteziat doar local pe durata a ceea ce medicii au etichetat ca fiind o „craniotomie trează”. Operația a avut loc la Spitalul Albert Inkosi Luthuli din Durban, Africa de Sud.

Operația a durat șase ore

Dr. Enicker, care a condus operația, împreună cu Dr. Rohen Harrichandparsad, l-au încurajat pe Manzini să accepte procedura, deși rară, pentru a-i putea fi monitorizate mișcările degetelor. Acest lucru a permis medicilor să evite deteriorarea zonei creierului care controlează mișcările voluntare, cunoscute sub numele de cortexul motor, ceea ce poate duce la probleme de vorbire și chiar paralizie.

Manzini a declarat că decizia de a rămâne treaz și de a cânta la chitară în timpul operației „a depins de cariera sa de muzician”.

Muzicianul sud-african le-a mulțumit medicilor pe Facebook și a adăugat că „cel mai important lucru este să apreciem viața”.

Foto: Captură

Inchide