Un canadian a cheltuit 1,5 milioane de dolari pentru a ajuta 200 de refugiați sirieni. Cum a început totul

Un canadian a cheltuit 1,5 milioane de dolari pentru a ajuta 200 de refugiați sirieni. Cum a început totul
Publicat: 07/01/2017, 08:34

Jim Estill este CEO al companiei Danby și s-a hotărât să îi ajute pe refugiații ajunși în Canada să câștige bani curățând zăpada de pe aleile și din parcările oamenilor. A decis să salveze 200 de sirieni, cheltuind 1,5 milioane de dolari canadieni pentru acest lucru.

În vara lui 2015, impresionat de poveștile cu refugiați care apăreau tot mai des în media, Jim a decis să încerce să ajute familiile de refugiați și s-a interesat cum poate face acest lucru luând exemplul programului canadian de sponsorizare privată, lansat în urmă cu 35 de ani, atunci când, în urma războiului din Vietnam, peste 275.000 de refugiați au ajuns în Canada. Acest program le permite cetățenilor canadieni să primească refugiați în casele lor, atât timp cât aceștia reușesc să își acopere cheltuielile pentru primul an. Astfel, refugiații au posibilitatea de a se integra mai ușor.

Calculele făcute de Jim arătau că unei familii formate din cinci persoane i-ar fi necesară suma de 30.000 de dolari canadieni pentru a trăi în Guelph și că el ar putea susține 50 de familii.

Photo:Syrian Refugees in ViennabyJosh Zakaryis licensed underCC BY-NC-ND 2.0.

A pus la cale o întâlnire cu o parte dintre organizațiile religioase și de ajutor social din oraș, care au fost imediat de acord cu acest plan ambițios.

Totuși, partea mai grea abia urma. Cum putea el să aleagă care familii să vină în Canada și care nu. „Literalmente, te joci de-a Dumnezeu. Tu decizi cine trăiește și cine moarte, cine vine și cine nu vine”, a explicat Jim.

Bărbatul a decis că va face selecția urmărind capacitatea de muncă a refugiaților, pentru că era necesar ca ei să fie capabili să plătească taxe și să își aducă într-un fel contribuția la bunăstarea societății canadiene.

El a selectat deja 58 de familii, însă vrea să continue proiectul și să aducă refugiați în serii de câte 50 de familii la anumite perioade de timp, asigurându-se că cei dinainte s-au integrat armonios în țara de adopție. Aproape 225 de refugiați sunt deja incluși în diverse tipuri de activități, de la lecții de engleză, la activități ce par destul de simple, precum călătoria cu autobuzul de la o destinație la alta. Totul este posibil cu ajutorul voluntarilor.

„Este incredibil. Toată lumea se implică. Avem oameni de toate vârstele, voluntari gata să meargă peste tot și să doneze ceea ce este nevoie pentru refugiați”, a explicat Sara Sayyed, președinte al Societății Musulmanilor din Guelph.

În ciuda existenței voluntarilor, Jim Estill a fost coloana vertebrală a acestei operațiuni. Toți refugiații nou-veniți treceau prin casa familiei lui Jim. El și soția lui merg apoi, periodic, și-i vizitează pe refugiați în noile lor case.

Una dintre poveștile impresionante este aceea a lui Youssef, un refugiat Sirian care, cu ajutorul lui Jim, a reușit să pună pe picioare un magazin care va fi deschis în curând într-un centru comercial din Guelph.

„Încă nu îmi vine să cred. El m-a adus aici și nu s-a oprit, m-a ajutat în continuare”, a spus, plin de entuziasm, Youssef.

Acesta din urmă a fugit din Siria atunci când a început războiul și a ajuns la Cairo. De acolo a încercat să ajungă în Europa, însă i-a fost teamă să plătească pentru acest lucru unor străini. Când a auzit despre proiectul lui Jim, a aplicat și, iată-l ajuns în Canada.

Acum nu are cuvinte suficiente pentru a-i mulțumi bărbatului care l-a ajutat să înceapă o nouă viață și spune, cu zâmbetul pe buze, că oameni ca Jim întâlnești mai rar. „Dacă aș fi milionar ca el, nu aș conduce niciodată mașina mică pe care o conduce el”, a mărturisit Youssef.

Pentru Jim, răsplata faptei sale se traduce în momentele de glorie în care vede că familiile pe care le-a adus în Canada s-au adaptat în țara lui și că se simt bine. „Nu este nimic care să îmi aducă mai multă satisfacție decât asta”, mărturisește Jim.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
OMS trage semnalul de alarmă. Nu s-a terminat! Ce urmează după Omicorn
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...