Un canadian a cheltuit 1,5 milioane de dolari pentru a ajuta 200 de refugiați sirieni. Cum a început totul

Un canadian a cheltuit 1,5 milioane de dolari pentru a ajuta 200 de refugiați sirieni. Cum a început totul
Publicat: 07/01/2017, 08:34

Jim Estill este CEO al companiei Danby și s-a hotărât să îi ajute pe refugiații ajunși în Canada să câștige bani curățând zăpada de pe aleile și din parcările oamenilor. A decis să salveze 200 de sirieni, cheltuind 1,5 milioane de dolari canadieni pentru acest lucru.

În vara lui 2015, impresionat de poveștile cu refugiați care apăreau tot mai des în media, Jim a decis să încerce să ajute familiile de refugiați și s-a interesat cum poate face acest lucru luând exemplul programului canadian de sponsorizare privată, lansat în urmă cu 35 de ani, atunci când, în urma războiului din Vietnam, peste 275.000 de refugiați au ajuns în Canada. Acest program le permite cetățenilor canadieni să primească refugiați în casele lor, atât timp cât aceștia reușesc să își acopere cheltuielile pentru primul an. Astfel, refugiații au posibilitatea de a se integra mai ușor.

Calculele făcute de Jim arătau că unei familii formate din cinci persoane i-ar fi necesară suma de 30.000 de dolari canadieni pentru a trăi în Guelph și că el ar putea susține 50 de familii.

Photo:Syrian Refugees in ViennabyJosh Zakaryis licensed underCC BY-NC-ND 2.0.

A pus la cale o întâlnire cu o parte dintre organizațiile religioase și de ajutor social din oraș, care au fost imediat de acord cu acest plan ambițios.

Totuși, partea mai grea abia urma. Cum putea el să aleagă care familii să vină în Canada și care nu. „Literalmente, te joci de-a Dumnezeu. Tu decizi cine trăiește și cine moarte, cine vine și cine nu vine”, a explicat Jim.

Bărbatul a decis că va face selecția urmărind capacitatea de muncă a refugiaților, pentru că era necesar ca ei să fie capabili să plătească taxe și să își aducă într-un fel contribuția la bunăstarea societății canadiene.

El a selectat deja 58 de familii, însă vrea să continue proiectul și să aducă refugiați în serii de câte 50 de familii la anumite perioade de timp, asigurându-se că cei dinainte s-au integrat armonios în țara de adopție. Aproape 225 de refugiați sunt deja incluși în diverse tipuri de activități, de la lecții de engleză, la activități ce par destul de simple, precum călătoria cu autobuzul de la o destinație la alta. Totul este posibil cu ajutorul voluntarilor.

„Este incredibil. Toată lumea se implică. Avem oameni de toate vârstele, voluntari gata să meargă peste tot și să doneze ceea ce este nevoie pentru refugiați”, a explicat Sara Sayyed, președinte al Societății Musulmanilor din Guelph.

În ciuda existenței voluntarilor, Jim Estill a fost coloana vertebrală a acestei operațiuni. Toți refugiații nou-veniți treceau prin casa familiei lui Jim. El și soția lui merg apoi, periodic, și-i vizitează pe refugiați în noile lor case.

Una dintre poveștile impresionante este aceea a lui Youssef, un refugiat Sirian care, cu ajutorul lui Jim, a reușit să pună pe picioare un magazin care va fi deschis în curând într-un centru comercial din Guelph.

„Încă nu îmi vine să cred. El m-a adus aici și nu s-a oprit, m-a ajutat în continuare”, a spus, plin de entuziasm, Youssef.

Acesta din urmă a fugit din Siria atunci când a început războiul și a ajuns la Cairo. De acolo a încercat să ajungă în Europa, însă i-a fost teamă să plătească pentru acest lucru unor străini. Când a auzit despre proiectul lui Jim, a aplicat și, iată-l ajuns în Canada.

Acum nu are cuvinte suficiente pentru a-i mulțumi bărbatului care l-a ajutat să înceapă o nouă viață și spune, cu zâmbetul pe buze, că oameni ca Jim întâlnești mai rar. „Dacă aș fi milionar ca el, nu aș conduce niciodată mașina mică pe care o conduce el”, a mărturisit Youssef.

Pentru Jim, răsplata faptei sale se traduce în momentele de glorie în care vede că familiile pe care le-a adus în Canada s-au adaptat în țara lui și că se simt bine. „Nu este nimic care să îmi aducă mai multă satisfacție decât asta”, mărturisește Jim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”