Un creier vechi de 4.000 de ani, descoperit într-o stare incredibilă de conservare în Turcia

Un creier vechi de 4.000 de ani, descoperit într-o stare incredibilă de conservare în Turcia
Publicat: 09/10/2013, 10:48
Actualizat: 30/07/2014, 14:02

Cercetători turci au găsit o explicație pentru incredibila stare de conservare a unui creier vechi de 4.000 de ani, descoperit pe un șantier arheologic în 2010, informează publicația franceză Le Nouvel Observateur, citată de Agerpres.

Uimitoarea descoperire a fost făcută de arheologi pe situl arheologic din Seyitomer Hoyuk, în Turcia. În acest loc cu săpături arheologice și care, după cum se știa, reunește vestigii romane, grecești și frigiene din secolele II-III era noastră, echipele de cercetare au scos la suprafață corpuri mult mai vechi. Acestea din urmă datează chiar din Epoca Bronzului, în urmă cu aproximativ 4.000 de ani. Mai mult decât atât, în cutia craniană semideschisă a unuia dintre trupurile umane, arheologii au descoperit un creier într-o stare de conservare absolut surprinzătoare.

Nu este un lucru rar să fie găsite corpuri mumificate, precum cel al mumiei Otzi, veche de 4.500 de ani, descoperită în 1991 în ghețurile Alpilor italieni, însă este mult mai complicat să explici în ce fel, în absența frigului extrem, anumite țesuturi moi se pot conserva. Este bine cunoscut faptul că, la fel ca alte organe, creierul se descompune rapid după moarte.

Cum se poate explica conservarea unui creier timp de 4.000 de ani, în absența gheții? Oameni de știință de la mai multe universități și centre de cercetare din Turcia au dezvăluit cheia misterului, într-un articol publicat într-o revistă de biologie umană comparată.

Cele patru corpuri umane au fost exhumate din mijlocul unui strat de sedimente ce conținea numeroase bucăți de lemn calcinat, ceea ce a făcut ca echipa de cercetători să-și imagineze următorul scenariu: în urma unui cutremur de pământ, nefericiții au fost acoperiți împreună cu casa lor (regiunea de săpături se află într-o zonă tectonică foarte activă). Ulterior, resturile casei au fost devorate de flăcări. Tocmai acest mediu, fără umiditate și fără oxigen, ar fi fost favorabil unei bune conservări a trupurilor umane.

Însă, acest lucru nu este suficient pentru a explica pe deplin conservarea țesuturilor moi pe o perioadă atât de lungă. Prin urmare, oamenii de știință au găsit un alt argument, analizând chiar compoziția sedimentului și descoperind că acesta este bogat în potasiu, aluminiu, bor și magneziu, elemente chimice care intră în reacție cu acizii grași din corp, pentru a crea o substanță destul de respingătoare, denumită ‘adipocire’.

În condiții de umiditate și de temperatură adecvate, această substanță albicioasă, care seamănă cu săpunul, se formează peste tot în cadavru și contribuie la conservarea acestuia pentru o perioadă extrem de lungă. Tocmai acest lucru explică și extraordinara stare de conservare a creierului.

Desigur, acest eșantion vechi de 4.000 de ani nu este ‘decanul’ creierelor fosilizate. Cel mai vechi de la ora actuală a fost descoperit în Armenia în 2009. Acesta ar fi vechi de peste 5.000 de ani. Însă, dat fiind mult mai buna stare de conservare a celui descoperit în 2010, acesta din urmă ar putea să le dezvăluie oamenilor de știință prezența unor boli neurodegenerative, a unor tumori sau hemoragii și modul în care au evoluat respectivele maladii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple