Un eveniment pentru reabilitarea cinematografului Favorit, organizat vineri seara, în Drumul Taberei

Un eveniment pentru reabilitarea cinematografului Favorit, organizat vineri seara, în Drumul Taberei
Un eveniment menit să urgenteze reabilitarea cinematografului Favorit din cartierul Drumul Taberei din Capitală, aflat în paragină și pentru care Consiliul Local a aprobat suma de 2,6 milioane de euro, va fi organizat, vineri, la ora 18.00, de Grupul "Inițiativa Favorit".
Publicat: 04/10/2013, 17:49
Actualizat: 14/08/2014, 22:53

Un eveniment menit să urgenteze reabilitarea cinematografului Favorit din cartierul Drumul Taberei din Capitală, aflat în paragină și pentru care Consiliul Local a aprobat suma de 2,6 milioane de euro, va fi organizat, vineri, la ora 18.00, de Grupul „Inițiativa Favorit”.

În acest sens, locuitorii din Drumul Taberei sunt așteptați vineri seară la un program artistic susținut de elevi și artiști, lângă cinematograful Favorit. Copiii au ocazia să participe la ateliere creative și de comunicare, iar doritorii pot completa chestionare privind destinația pe care ar dori s-o aibă fostul cinematograf, prevăzut a fi transformat în Centru Cultural.

„Din 2010 acționăm asupra acestui cinematograf pentru a se reabilita. Și a trecut prin «n» etape, prin două conduceri politice, Poteraș și Mănescu. (…) Astăzi avem un eveniment cultural de orientare civică, deci nu o manifestație, nu cu caracter politic. Un eveniment cultural care se va desfășura în exterior pentru că este dezastru în interior, îl facem afară. (…) În 2010 am reușit să aprobăm studiul de fezabilitate în Consiliul Local, după care s-a trecut la licitație pentru proiectarea reabilitării. Proiectul a fost licitat, a fost câștigat de cineva și s-a început proiectarea. Proiectarea a fost gata în 2012 și până în noiembrie 2012 s-a reușit ca proiectul să stea pe masă, dar nu s-a aprobat. A staționat toată acțiunea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Ionescu, unul dintre organizatorii evenimentului.

El a mai spus că în bugetul consolidat pentru 2013 s-a aprobat suma de 2,6 milioane de euro din cele 8 milioane de euro necesare pentru reabilitarea fostului cinematograf. „Atât a prevăzut devizul general al proiectului, a prevăzut 8 milioane de euro, urmând ca imediat să fie făcut caietul de sarcini. Am proiectul, fac licitația cu constructorul. În momentul de față, caietul de sarcini este încheiat și aprobat de Consiliu și ne-a promis domnul Dina (Sorin, n.r), care este director administrativ al Primăriei sectorului 6, că până la sfârșitul lunii octombrie se va posta licitația cu constructorul și se va încheia”, a mai spus Valentin Ionescu.

El a mai spus că, urmând firul logic, lucrările ar trebui să înceapă în noiembrie, însă sigur vor fi decalate. „Dacă se postează (anunțul, n.r.) până pe 25 octombrie, va fi un termen de licitație. După licitație sigur vor fi contestații. (…) Anul acesta nu cred (că vor începe, n.r.). Dacă vom avea un constructor isteț, nu vom avea contestații și atunci sigur va da drumul la lucru după 15 zile de la câștigarea licitației”, a mai spus Ionescu.

Grupul „Inițiativa Favorit” este format din vecini de cartier, prieteni, oameni obișnuiți și și-a propus să sensibilizeze autoritățile locale în chestiunea reabilitării cinematografului Favorit, acum în ruină.

Grupul a fost înființat în 2010, cu sprijinul Centrului de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), și militează pentru transformarea clădirii dezafectate în Centru Cultural, dotat cu sală de proiecție, săli de spectacole, bibliotecă, spații pentru copii.

Activitatea „Inițiativei” a fost premiată cu locul al II-lea la Gala Societății Civile de anul acesta, la secțiunea „Comportament civic și participare publică”. Grupul își propune să monitorizeze procesul de reamenajare a clădirii, să dialogheze și să conlucreze cu autoritățile, să implice tot mai mulți locuitori în acțiunile sale.

Cinematograful Favorit este, în prezent, un spațiu dezafectat. În trecut, sala cinematografului era una dintre cele mai mari din București, cu 944 de locuri.

Primăria Sectorului 6 a preluat administrarea Cinematografului Favorit de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor „România Film” (RADEF), în urma unui contract de comodat (nr. 39/01.03.2010) încheiat de cele două părți în baza Legii 303/2008.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...