Un fenomen bizar descoperit în Pacific are efecte grave asupra climei și a organismului uman: „Nu pot explica ce se întâmplă acum”

Un fenomen bizar descoperit în Pacific are efecte grave asupra climei și a organismului uman: Nu pot explica ce se întâmplă acum
Publicat: 23/02/2017, 14:23
Actualizat: 18/08/2017, 01:08

Această „pată” de căldură anormal de ridicată, care măsoară aproximativ 9 milioane de kilometri pătrați și se întinde din Mexic până în Alaska, a fost responsabilă pentru schimbarea condițiilor oceanice; dar un nou studiu arată că aceasta este responsabilă și pentru schimbarea condițiilor atmosferice, relatează Science Alert.

Dan Jaffe, de la Universitatea Washington, a specificat că, „în ultimă instanță, toate sunt asociate cu pata, care este cel mai neobișnuit eveniment meteorologic din ultimele decenii”.

Evenimentul a fost detectat prima dată în 2013 și a continuat să se răspândească în 2014 și 2015. Deși a fost mai puțin evident în 2016, au existat indicii conform cărora a persistat și în acest an.

Diminuarea faunei marine din Oceanul Pacific este de asemenea asociată acestui eveniment meteorologic neobișnuit, cu mii de lei de mare murind din cauza lipsei de hrană în ape cu 3 grade Celsius peste medie și cu o diminuare fără precedent a faunei de păsări marine.

„Nu pot oferi o explicație a ceea ce se întâmplă acum”

În aprilie 2015, aceste efecte au putut fi văzute și în mediul terestru, cu o serie de evenimente meteorologice ciudate în Statele Unite. De asemenea, creșterea temeperaturii a dus la o explozie de alge toxice care se întind pe toată lungimea coastei de vest a Statelor Unite. Cercetătorii care au studiat aceste evenimente nu puteau spune multe, ecologul Jamie Jahncke a dezvăluit: „nu pot oferi o explicație a ceea ce se întâmplă acum”.

Citește în Descoperă ce efecte poate avea acest fenomen asupra organismului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase