• Publicat:
Magazin

Un italian, către poporul român: Știți ce înseamnă patrimoniu? De ce dormiți pe o mină de aur?

Un italian, către poporul român: Știți ce înseamnă patrimoniu? De ce dormiți pe o mină de aur?
Carlo Petrini, președintele Slow Food International, a participat recent la conferința „High Natural Value: un răspuns la marile provocări ale comunităților și peisajelor rurale românești", unde a ținut un discurs foarte apreciat de participanți.

El a lăudat produsele tradiționale românești, dar i-a și criticat pe români pentru faptul că nu le promovează așa cum ar trebui.
Vă redăm în continuare câteva fragmente din discursul acestuia, prezentate de AgroInfo.
„De ce în România nu se mănâncă românește?! De ce nu se vând produsele fermierilor români? Trebuie să fie prima preocupare a ministrului agriculturii din țara voastră! Spune președintele italian al Slow Food International, Carlo Petrini.
„Trebuie să aveți mândria de a fi români! România are doar trei produse cu origine protejată. Ce faceți, românilor, dormiți?! Voi, românii, sunteți de limbă latină. Știți ce înseamnă patrimoniu? Ceea ce ne-au dat strămoșii noștri. Pământul, produsele noastre. Noi trebuie să muncim pentru o economie locală, nu pentru una globalizată. Să ne uităm pe masa din restaurant, să vedem câte produse sunt făcute din materie primă românească? De ce nu dați un nume produselor voastre? Pentru o dulceață autentică de prune, pentru o ceapă făcută în România.
Sunt de ieri in Romania și am fost invitat de prieteni în două restaurante din București, în care am mâncat franțuzește și italienește. De ce? De ce la micul dejun din acest hotel nu există produse românești? De ce aveți doar 3 produse protejate și promovate la nivel european când aveți mii de hectare necontaminate, de înaltă valoare naturală  și țărani, mici producători, care se încăpățânează să lupte pentru produsul românesc. De ce dormiți pe o mină de aur?
Voi, tinerii, puteți să păstrați biodiversitatea din România, satele, tradițiile, produsele voastre și să păstrați identitatea românească. Politica trebuie să o facem toți, pornind de la lucruri mărunte. Pornim de jos și construim. Vă rog și vă cer să faceți acest lucru pentru că ceea ce este în România nu se găsește în multe părți din Europa. Să faceți în așa fel încât să găsiți cheia schimbării. Conștientizați și dați valoare produselor voastre”, a mai spus președintele Carlo Petrini.
„Lucrurile, și în special mâncarea, nu mai au valoare. Nu doar aici, în întreaga lume. Contează doar prețul! Dar există o diferență capitală între valoare și preț. Nimeni nu se mai concentrează asupra valorii. Dincolo de ceapă sau un borcan de miere care costă o anumită sumă, este vorba de teritorii, de mediu, de oameni, de „savoire faire”, de patrimoniu păstrat și transmis de-a lungul a foarte multe generații. Asta e valoarea! Aveți valoare și nu o valorificați! Doar așa îi veți convinge pe țărani să rămână acolo unde sunt, să facă ce știu ei mai bine. Trebuie susținuti, promovați. Trebuie să reînvățaăi să mâncați românește, să fiți mândri de fiecare produs corect pe care îl aveți. Să se facă educație în școli, la nivel guvernamental, la nivel de societate civilă. Trebuie să reconstituiți acest țesut care face parte din voi! Voi puteți fi mai Slow Food decât mulți, dar nu vă pasa. Alții se luptă pentru asta până la sânge”, a declarat Petrini, citat de coltulromanesc.ro.
 

Inchide