Un nou tip de virus uriaș a fost descoperit în Siberia

Un nou tip de virus uriaș a fost descoperit în Siberia
Publicat: 08/09/2015, 18:07

„Mollivirus sibericum” a fost denumit astfel pentru că este „moale” și a fost descoperit în această regiune a Federației Ruse. Vechi de 30.000 de ani, noul virus a fost găsit în solul înghețat în permanență (permafrost sau pergelisol) din Siberia.

Descoperirea, realizată de o echipă franco-rusă, demonstrează faptul că virusurile uriașe „nu sunt rare și sunt foarte diversificate”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre coordonatorii studiului, publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

În 2014, aceeași echipă, din care face parte și Chantal Abergel de la Centre National de Recherches Scientifiques (CNRS) din Franța, a reușit să readucă la viață un alt tip de virus uriaș, Pithovirus, conservat în același eșantion de permafrost. Primul tip de virus uriaș a fost descoperit în 2003. Înainte de acea descoperire, oamenii de știință credeau că virusurile erau în mod obligatoriu foarte mici și erau compuse doar din câteva gene. Odată cu descoperirea lui Mollivirus sibericum, numărul virusurilor uriașe identificate în această familie a ajuns la patru. Două dintre acestea au fost găsite în permafrost.

Virusurile uriașe, care au diametre de peste 0,5 microni, sunt ușor de vizualizat cu ajutorul unui simplu microscop optic, spre deosebire de alte virusuri. Ele pot fi confundate foarte ușor cu bacterii. Cercetătorii i-au readus la viață cu ajutorul unor amibe (organisme unicelulare), folosite ca celule-gazdă. Savanții au verificat și s-au asigurat anterior că aceste virusuri nu erau patogene pentru oameni, nici pentru șoarecii testați.

Mollivirus sibericum, descoperit de echipele de savanți ruși din nord-estul siberian extrem, posedă peste 500 de gene. El are forma unei carene lunguiețe, cu o lungime de 0,6 microni.

Potrivit lui Jean-Michel Claverie, profesor de medicină la Universitatea Aix-Marseille și director al Laboratorului de cercetare în informație genomică și structurală din Marsilia, noua descoperire ar trebui să-i facă pe oameni să își pună întrebări în legătură cu riscul potențial ca aceste virusuri să se trezească într-o bună zi, dacă oamenii vor continua să foreze prea mult și prea des în subsolul din regiunile arctice, în căutarea unor metale prețioase și a zăcămintelor de petrol.

Analizele ADN-ului conținut în eșantionul de permafrost au permis confirmarea prezenței unui genom intact de Mollivirus sibericum, deși într-o concentrație extrem de slabă. „Câteva particule virale încă infecțioase pot fi suficiente, în prezența unei gazde sensibile, pentru o reapariție a virusului potențial patogen în regiunile arctice, din ce în ce mai frecventate pentru resursele lor miniere și petroliere, a căror accesibilitate și exploatare industrială au fost facilitate de încălzirea globală”, se afirmă în comunicatul oficial emis de CNRS.

Încălzirea globală eliberează într-adevăr regiunile arctice de tot mai multe ghețuri marine, fapt ce permite accesul în Siberia Orientală și de Nord prin rute martime care nu existau până de curând. „Dacă nu luăm măsuri și vom permite ca acele zone să fie industrializate fără a lua măsuri de precauție, riscăm să trezim la viață într-o bună zi virusuri – precum cel al variolei – pe care le credeam eradicate”, a avertizat Jean-Michel Claverie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României