Un studiu publicat joi în Statele Unite explică de ce a dispărut civilizația maya

Un studiu publicat joi în Statele Unite explică de ce a dispărut civilizația maya
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 26/06/2013, 01:08

Schimbarea climei, care a cauzat o lungă secetă cu efecte catastrofale, a fost fatală civilizației maya, afirmă autorii unui studiu publicat joi în Statele Unite, care confirmă astfel o ipoteză până acum controversată, informează AFP.

„Splendoarea și prăbușirea imperiului maya reprezintă exemplul însuși al unei civilizații sofisticate care a fost incapabilă să se adapteze la schimbarea climatică”, subliniază James Baldini, de la Departamentul de Științe ale Pământului din cadrul universității britanice Durham, unul dintre principalii autori ai acestui studiu, publicat în revista americană Science.

„Perioade cu pluviozitate excepțională (450 – 660 e.n.) au crescut mai întâi productivitatea sistemelor agricole maya, antrenând o puternică expansiune a populației și o supraexploatare a resurselor”, a adăugat același cercetător.

Apoi, clima a devenit din ce în ce mai secetoasă, provocând o epuizare a resurselor, o destabilizare a sistemului politic și apariția războaielor, afirmă James Baldini. „După ani de privațiuni, o secetă, care a durat aproape un secol, din 1020 e.n. până în 1100 e.n., a pecetluit definitiv destinul civilizației maya”, a adăugat el.

Rolul jucat de schimbarea climei în dispariția civilizației clasice maya a fost deja evidențiat, însă această teorie a rămas până acum controversată, din cauza incertitudinilor referitoare la precedentele date climaterice.

Pentru noul studiu, oamenii de știință au reușit să reconstituie perioadele de ploaie și de secetă pe parcursul ultimilor 2.000 de ani în regiunea în care trăia populația maya, între Mexic, Belize, Guatemala și Honduras.

Pentru a realiza acest lucru, ei au analizat compoziția chimică a stalagmitelor din peștera Yok Balum din Belize, situată la 1,5 kilometri de situl maya din Uxbenka și apropiată de marile centre maya.

Întrucât populația maya repertoriza cu meticulozitate evenimentele politice în povestiri pe care le gravau pe monumente din piatră, autorii studiului au putut să compare istoria climatului din regiune și schimbările în frecvența conflictelor și a altor evenimente marcante.

„Textele istorice gravate pe aceste pietre furnizează un registru de date foarte bogat, vorbind despre războaie, căsătorii și urcările regilor și ale reginelor pe tron, dar și capturile de războinici din grupurile rivale”, afirmă Martha Macri, de la Universitatea Califiornia din Davis, coautoare a studiului.

„Toate evenimentele sunt incredibil de bine datate, grație calendarului maya. Sfârșitul progresiv al acestei tradiții de inscripționare în piatră, între 800 e.n. și 1000 e.n., marchează prăbușirea tradiției maya clasice”, a adăugat ea.

O lungă secetă din secolul al XVI-lea în Mexic (1535-1575), care a provocat foamete, furnizează o paralelă istorică documentată, care întărește analiza stalagmitelor din peștera Yok Balum și dispariția civilizației maya clasice, afirmă Douglas Kennett, profesor de antropologie la Universitatea Pennsylvania, coautor al studiului.

„Nu este importantă doar schimbarea climatică, ci și condițiile climatice precedente, în timpul cărora pluviozitatea excepțională a permis o abundență agricolă și o expansiune a populației maya, ca și dezvoltarea structurii unei societăți complexe”, a explicat el.

„Aceste lucruri au creat ulterior condiții pentru tensiuni sociale și fragmentări ale instituțiilor politice, atunci când seceta s-a instalat pentru o perioadă îndelungată”, afirmă același antropolog.

Potrivit autorilor studiului, seceta vinovată de dispariția civilizației maya ar fi fost cauzată de o deplasare a zonei de convergență intertropicală, o centură de precipitații care înconjoară Globul, în conjuncție cu influența exercitată de curentul sezonier cald El Nino din largul statului Peru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...