Unde își va susține Nottara spectacolele

Unde își va susține Nottara spectacolele
Publicat: 11/01/2016, 17:38

Nottara, rămas fără sediu după ce clădirea ArCuB din strada Batiște, în care trebuia să își desfășoare activitatea, a primit bulină roșie, își va susține spectacolele în mai multe teatre din Capitală, dar și din țară, precum și în săli ale unor instituții precum Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural pentru UNESCO, Casa Artelor, din sectorul 3, Societatea Română de Radiodifuziune, dar și în Aula mare a Universității Politehnice, care se construiește lângă Biblioteca nouă a instituției și care se va deschide la sfârșitul lunii martie.

Astfel, potrivit managerului Nottara, 20 dintre producțiile instituției vor fi găzduite de Teatrul Elisabeta. Despre sala pusă la dispoziția insituției teatrale pe care o conduce, Marinela Țepuș a declarat, pentru MEDIAFAX, că are 300 de locuri și „este un loc foarte frumos și foarte special”. „Trebuie să ajustăm scena, ca să putem să aducem 24 de producții acolo. Nu e nevoie să ne ajute primăria, pentru că noi avem toată scenotehnica noastră, avem ateliere de tâmplărie, trebuie să cumpărăm doar niște cherestea. Dar nu sunt costuri mari. Primăria ne ajută să închiriem spațiul și este chiar foarte alături de noi”, a spus Marinela Țepuș.

O altă instituție care a oferit ajutor Teatrului Nottara este Teatrul Țăndărică, despre al cărui director, Călin Mocanu, Marinela Țepuș a spus: „A fost primul care ne-a invitat să repetăm și să jucăm coproducția care era deja planificată înainte de suspendarea spectacolelor Teatrului Nottara”.

De asemenea, Nottara a primit ajutor de la George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie, care a întrerupt repetițiile pentru spectacolul „Îmbânzirea scorpiei”, în regia lui Gelu Colceag, timp de trei zile, pentru a găzdui premiera Nottara „Familie de artiști”, în regia lui Alexander Hausvater, care va avea loc pe 20 ianuarie.

Totodată, Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, a fost de acord să „ofere adăpost”, sub acoperișul instituției pe care o conduce, pentru alte două spectacole ale Teatrului Nottara.

Nottara a primit invitații și de la instituții teatrale din țară, între care Teatrul „George Ciprian” din Buzău și Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște.

„Asemenea dovezi de solidaritate, venite atunci când aveam mai mare nevoie, ne-au arătat că nu suntem singuri și că există speranță pentru comunitatea teatrală, intrată aparent într-o ciudată hibernare. E bine că se trezește măcar atunci când un teatru de notorietate și cu o istorie de 68 de ani este amenințat cu… dispariția”, a declarat Marinela Țepuș.

În afară de ajutorul pe care îl primesc de la aceste instituții, Nottara este găzduit, o dată pe lună, de Administrația Prezidențială în sala de spectacole a Palatului Cotroceni, loc în care s-a și desfășurat un prim spectacol, și de Cercul Militar Național, de două ori pe lună, unde vor avea loc primele reprezentații pe 28 și pe 29 ianuarie 2016.

Pe de altă parte, Marinela Țepuș a spus că reprezentanții Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, cărora le-a solicitat să găzduiască o parte dintre producțiile Nottara în sala „Pictura”, în zile mai puțin propice pentru susținerea reprezentațiilor, respectiv luni, marți și miercuri, au refuzat să le acorde ajutor, motivând că sunt foarte ocupați.

Pe lângă cele 33 de titluri din repertoriul Teatrului Nottara și spectacolul în premieră „Familie de artiști”, așteaptă acum accesul la rampă și alte două spectacole, aflate în fază finală de lucru – „Tango, monsieur?”, de Aldo LoCastro, în regia Ancăi Colțeanu, și „Efecte colaterale”, de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu. „Acestor producții le căutam săli adoptive”, au precizat reprezentanții Nottara.

Pe de altă parte, Marinela Țepuș, managerul Nottara, a redactat o scrisoare deschisă adresată directoarei ArCuB, Mihaela Păun, căreia „ar trebui să îi ceară demisia”, pentru „un gest atât de meschin”, respectiv „false declarații publice și dosirea unor documente de interes public, care făceau, practic, imposibil un protocol de colaborare al Teatrului Nottara cu ARCUB-ul, în următoarea perioadă”.

Pe de altă parte, Mihaela Păun a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nu a ascuns desfășurarea studiului de fezabilitate în urma căruia clădirea care ar fi trebuit să intre în administrarea Nottara a primit bulină roșie și că nu se aștepta la acest rezultat, întrucât studiul avea la bază indici tehnici și economici, în vederea unor lucrări de consolidare a clădirii, care era deja încadrată cu grad II de risc seismic.

Teatrul Nottara din București și-a suspendat activitatea de la sediul din Bulevardul Magheru pe 23 noiembrie 2015, în urma promulgării de către președintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfășurării de activități în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Teatrul Nottara funcționează ca o instituție de spectacole de repertoriu (conform Ordonanței Guvernului numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituțiile și companiile de spectacole și concerte, precum și desfășurarea activității de impresariat artistic, cu modificările și completările ulterioare), cu un colectiv artistic care are în componența sa 35 de actori angajați, doi regizori și un scenograf și cu o echipă tehnică și administrativă de 85 de membri. Din noiembrie 2011, Marinela Țepuș se află la conducerea teatrului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară