Uniunea Editorilor din România: Cărțile care apar cu ziare vor dispărea de pe piață în maximum un an

Uniunea Editorilor din România: Cărțile care apar cu ziare vor dispărea de pe piață în maximum un an
Cărțile care apar alături de ziare sunt la final de carieră și vor dispărea de pe piață în următorul an, pentru că cei care le cumpărau, în general oameni care nu intră în librării, și-au umplut bibliotecile, a declarat agenției MEDIAFAX Mario De Mezzo, președintele Uniunii Editorilor din România.
Publicat: 28/11/2012, 15:23
Actualizat: 31/01/2019, 13:28

Cărțile care apar alături de ziare sunt la final de carieră și vor dispărea de pe piață în următorul an, pentru că cei care le cumpărau, în general oameni care nu intră în librării, și-au umplut bibliotecile, a declarat agenției MEDIAFAX Mario De Mezzo, președintele Uniunii Editorilor din România.

„Cărțile cu ziarul vor dispărea de pe piață în următorul an, adică nu se vor mai publica titluri noi. Vor mai fi și excepții, în sensul că se va mai găsi câte unul care să publice o carte la câteva luni. Fenomenul de carte cu ziarul e cam pe final”, a spus Mario De Mezzo, care ocupă și funcția de director general al grupul editorial ALL.

El a explicat că editurile care publicau cărți pentru ziare aveau tiraje de 100.000 de exemplare pentru un titlu, din care au vândut aproximativ 40.000 în ultimii ani, și-au acoperit costurile de producție, dar au rămas 60.000 de cărți în depozite. Cu fiecare an care trece acele cărți devin mai greu vandabile și ajung, astfel, să fie scoase la vânzare cu trei lei exemplarul.

„Cea mai mare problemă cu aceste cărți este că învață publicul cu o mentalitate greșită. Ajung să nu aprecieze cartea la valoarea ei și așteaptă s-o ia cu trei lei. În momentul în care scoți o carte într-un tiraj de 100.000 de exemplare, din 40.000, pe care le vinzi la preț normal, ți-ai acoperit costurile de tiraj și poți da cartea cu oricât, și cu un leu. Dacă o dă cu un leu, are un leu profit. Dar când scoți o carte normală cu un tiraj de 2.500 de exemplare, pentru că ăsta e tirajul mediu în România, n-o poți vinde cu trei lei, pentru că nu-ți scoți drepturile de autor, nu-ți scoți depozitare, transport… Trebuie să coste peste 20, în funcție de calitate, de tipar”, a spus președintele Uniunii Editorilor din România (UER).

Acesta crede că fenomenul cărților apărute cu ziare s-a întors deja împotriva editorilor. Piața s-a suprasaturat, iar acum există o inflație de titluri într-un tiraj de inflație.

Pentru a deveni rentabile la prețuri mici, cărțile respective au fost publicate în tiraje de 60.000-100.000 de exemplare. Cărțile cu ziarele au început cu tiraje de 120.000 de exemplare, iar în prezent au scăzut pe la 40.000.

„Publicul de carte cu ziarul e un public aparte. O parte mare nu ar fi intrat în librării și cumpără cărți doar pentru colecție. Din cei care au cumpărat cărți cu ziare o parte ar fi intrat în librării, sub 30% după estimarea mea, deci ne-au luat și nouă din public. Cei care au cumpărat pentru colecție și-au cam umplut rafturile. Cât să cumperi? Cumperi 10, 20, 30… Și-au făcut plinul. Și-au luat și ei trei metri de cărți și s-au oprit. Acum nu mai cumpără la fel de mult nici ei și nu mai ai cu ce să-i atragi. Oamenii nu mai cumpără și au rămas stocuri foarte mari nevândute, de zeci de mii pe titluri. Editurile încearcă să scoată niște bani și din ele, vânzându-le cu trei lei. Dar tocmai cele de trei lei canibalizează cărțile lor care se vând cu 20-30 de lei. Trebuie să fii dispus să îngropi un titlu pe care îl scoți cu ziarele. Cinci ani nu-l mai vinzi. Ziarul nu pierde nimic din afacerea asta, ci doar editurile”, a afirmat De Mezzo.

El crede că pe piață mai sunt încă cel puțin câteva sute de mii de cărți, în librării, supermarketuri și depozite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media