Unul din cinci adolescenți se simte rușinat dacă este văzut citind o carte

Unul din cinci adolescenți se simte rușinat dacă este văzut citind o carte
Publicat: 08/09/2012, 15:29
Actualizat: 29/07/2014, 18:07

Rezultatele unui chestionar realizat la sfârșitul anului trecut au scos la iveală date îngrijorătoare. Mulți dintre tineri nu doar că nu au ca pasiune lectura, dar simt că s-ar face de rușine dacă prietenii lor i-ar vedea citind o carte, scrie Daily Mail.

Potrivit National Literacy Trust din Marea Britanie, doar 33,5% dintre tinerii intervievați consideră că a citi este „cool” în timp ce 17% mărturisesc că ar fi rușinați dacă prietenii i-ar vedea citind.

În aceste condiții, organizația sfătuiește părinții să aloce măcar zece minute pe zi, pentru a citi alături de copii și intenționeză să lanseze o campanie națională pentru a îi motiva pe cei mici să se îndrepte către lectură.

Totodată, rezultatele chestionarului au mai arătat că doar trei din zece copii citesc acasă, spre deosebire de patru din zece, în 2005, iar mai bine de jumătate dintre cei intervievați (54%) spun că preferă să se uite la televizor decât să parcurgă o carte. Potrivit aceleași surse, tinerii aleg jocurile PlayStation, timpul petrecut pe calculator sau în fața televizorului sau ieșitul cu prietenii, în detrimentul cititului.

Sursa: topnews.ae

„Faptul că tinerii citesc mai puțin decât în 2005 este un semnal al schimbărilor îngrijorătoare în obiceiurile de lectură a acestei generații. Facem apel la Guvern pentru a demara o campanie care să stopeze acest declin și care să ofere copiilor, în fiecare zi, mai mult timp pentru a citi” spune Jonathan Douglas, directorul National Literacy Trust.

Un purtător de cuvânt din Ministerul Educației din Marea Britanie întărește poziția National Literacy Trust: „Rezultatele chestionarului nu sunt o surpriză și arată că trebuie să ne continuăm demersul de a îi încuraja pe tineri să își dezvolte dragostea pentru lectură. Într-o lume cu atât de multe distrageri pentru mințile tinere, locul literaturii este mai important ca niciodată.”

Chestionarul a fost aplicat la sfârșitul anului trecut pe un eșantion de peste 21.000 de adolescenți britanici, cu vârste între 14 și 16 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase