Unul dintre cei mai importanți arheologi din lume, decapitat de ISIS la Palmira

Unul dintre cei mai importanți arheologi din lume, decapitat de ISIS la Palmira

Statul Islamic, care controlează regiuni din Siria și Irak, a capturat Palmira de la forțele guvernamentale în luna mai, dar nu se cunoaște să fi deteriorat ruinele monumentale din epoca romană în ciuda reputației sale de a distruge artefacte pe care le consideră idolatrie în interpretarea puritană a islamului.

Șeful pentru antichitățile statului în Siria Maamoun Abdulkarim a declarat că familia lui Khaled Asaad l-a informat că savantul în vârstă de 82 de ani și care a lucrat timp de peste 50 de ani ca șef de antichități în Palmira a fost executat de SI marți.

Asaad a fost deținut și interogat timp de peste o lună de militanții musulmani suniți ultraradicali, a afirmat el pentru Reuters.

„Imaginați-vă că un asemenea savant care a adus servicii memorabile locului și istoriei să fie decapitat… și trupul lui să fie încă agățat de una dintre coloanele antice în centrul unei piețe din Palmira”, a spus Abdulkarim.

Abdulkarim a mai spus că Asaad era cunoscut pentru mai multe lucrări academice publicate în reviste arheologice internaționale privind Palmira, care în antichitate a înflorit ca un nod comercial important pe Drumul Mătăsii.

El a lucrat de asemenea în ultimele decenii cu misiuni de arheologi americani, francezi, germani și elvețieni la săpături și cercetarea faimoaselor ruine vechi de 2.000 de ani în Palmira, înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO incluzând morminte romane și Templul lui Bel.

Înainte ca orașul să fie capturat de Statul Islamic, oficiali sirieni au declarat că au mutat sute de statui antice în locații sigure de teamă că vor fi distruse de SI.

În iunie, Statul Islamic a aruncat în aer două altare antice la Palmira care nu făceau parte din structurile din epoca romană dar erau considerate de militanți ca păgâne și un sacrilegiu, amintește agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase