Vaccinul pentru combaterea virusului HIV e pe cale a fi descoperit

Redactor:
Mihaela Stoica
Vaccinul pentru combaterea virusului HIV e pe cale a fi descoperit
Detalii pe Gândul

În studiul publicat în „Nature Medicine”, cercetătorii au lucrat cu o specie de maimuțe pentru a reproduce efectele RV144, singurul vaccin HIV care a fost testat și despre care s-a arătat că reduce rata infectării în a III-a fază, notează Descoperă.

Pe lângă refacerea efectelor date de RV144, cercetătorii au vrut să afle dacă înlocuirea adjuvantului alaun – o substanță găsită de obicei în vaccin, cunoscută pentru introducerea unei imunități mediate prin anticorpi – cu un alt adjuvant, MF59, poate ameliora infecția cu SIV (Virusul Imunodeficienței Simiene). De altfel, MF59 este cunoscut pentru stimularea imunității corpului uman.

Rafick-Pierre Sekaly, doctor în filosofie, este un cercetător pionier al studiilor HIV. A ajutat la conducerea acestui studiu care a stimulat infecția cu HIV prin injectarea macacilor cu SIV, prima formă de HIV. Când simularea a fost completă, cercetătorii au fost capabili să aplice RV144 pe macaci, rezultând că vaccinul RV144 combinat cu adjuvant alaun reduce riscul infecției cu 44%. Aceștia au fost surprinși să afle că schimbarea adjuvantului cu MF59 nu produce un vaccin mai eficient, însă previne infectarea cu SIV.

Cercetătorii au descoperit o asociere unică între o cale intercelulară cunoscută drept Ras-Raf-MEK-ERK (RAS) și eficiența RV144. 10 din 12 gene asociate cu RAS au fost incluse în vaccin și s-a demonstrat că sunt asociate cu un risc scăzut de infecție cu SIV.

Conform spuselor lui dr. Sekaly, „aceste rezultate clinice au răsturnat ceea ce credeam noi despre cum  RV144 poate deveni mult mai eficient împreună cu adjuvantul MF59. Prin acest studiu putem confirma eficiența vaccinului RV144 în prevenirea infecției HIV/SIV la macaci.”

Sursa: Science Daily

Inchide