VIDEO. IMAGINI RARE cu ultimul martor la asasinarea lui Abraham Lincoln, postate pe internet după aproape șase decenii

Publicat: 20/10/2012, 20:38
Actualizat: 05/07/2016, 21:43

O înregistrare din 1956 a emisiunii „I’ve Got a Secret” (Am un secret) a apărut pe internet, ediția avându-l ca invitat pe Samuel Seymour, la acea vreme, ultimul martor în viață la asasinarea, pe 14 aprilie 1865, a lui Abraham Lincoln, cel de-al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, într-un teatru din Washington D.C., scrie Daily Mail.

Abraham Lincoln. wikipedia.org

Formatul emisiunii de televiziune presupunea ca un participant să ghicească secretul invitatului misterios, folosind întrebări ajutătoare la care primea răspunsuri cu „da” sau „nu”, după ce, în prealabil, invitatul îi șoptea gazdei emisiunii, Garry Moore, secretul său.

„L-am văzut pe John Wilkes Booth împușcându-l pe Abraham Lincoln,” i-a spus Seymour lui Moore. Chiar dacă, în cele din urmă, participantul i-a ghicit secretul lui Seymour, acesta a primit, pentru participare, cei 80 de dolari și o rezervă de tutun marca Prince Albert, premiul pentru cei cărora nu li se dezlega misterul din spatele imaginii lor.

Scena asasinatului. wikipedia.org

Samuel Seymour, care avea 96 de ani atunci când a participat la show-ul postului CBS, în februarie 1956, a murit la două luni după această apariție. Potrivit bărbatului, de meserie tâmplar, el avea cinci ani la moartea lui Lincoln și se afla la teatrul din Washington, în loja opusă celei în care stătea fostul președinte, alături de nașa sa, în momentul în care acesta a fost asasinat. Seymour a povestit că și-a amintit cum John Wilkes Booth, un faimos actor și naționalist convins, a sărit de la balcon după ce l-a împușcat mortal, în zona capului, pe Lincoln.

În 1956, Seymour, originar din Maryland, S.U.A., era ultimul martor în viață al evenimentelor din 14 aprilie 1865.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase