VOTEAZĂ. PRO sau CONTRA exploatării gazelor de șist

VOTEAZĂ. PRO sau CONTRA exploatării gazelor de șist
Publicat: 09/06/2014, 13:42
Actualizat: 08/08/2014, 17:30

Gazele de șist reprezintă o resursă neconvențională care ar putea reduce dependența energetică a României față de Rusia. Singura țară europeană în care se exploateză la acest moment gaze de șist prin fracturare hidraulică este Polonia. În România specialiștii susțin că trebuie să știm în primul rând dacă avem gaze de șist care pot fi exploatate, iar acest lucru poate fi stabilit după mai multe forări de explorare, care pot dura până la patru ani. Există mai multe argumente pro și contra gazelor de șist. Iată câteva dintre acestea:

Argumente pro gaze de șist

1. Resursele de gaze naturale ale României mai ajung pentru o perioadă de 9,3 ani. Potrivit unui studiu BP, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, rezervele de gaze naturale ale României sunt de cinci ori mai mici decât în urmă cu 20 de ani, iar cele de petrol s-au înjumătățit. Exploatarea gazelor de șist ar putea reduce dependența față de importul de gaze din Rusia.

2. România se plasează pe locul al treilea în Uniunea Europeană privind rezervele de gaze de șist, după Polonia (4.190 miliarde metri cubi) și Franța (3.879 miliarde metri cubi), potrivit unui raport al Agenției americane pentru Informații din sectorul Energiei (EIA).

Potrivit estimărilor instituției americane, explorarea zăcămintelor de șist ar crește cu 50% rezervele de petrol ale României și de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.
3.De la începutul anilor 2000, de când exploatează gaze de șist prin fracturare hidraulică, Statele Unite ale Americii și-au crescut producția de gaz cu 24%.

Argumente contra gazelor de șist

1. Riscurile exploatării gazelor de șist sunt legate de producerea unor seisme de până la 2,5 grade pe scara Richter în zonele în care forează sondele și posibilitatea, în anumite condiții, de contaminare a apelor cu lichidul de foraj, format din apă, nisip și aditivi.
2. Fracturarea hidraulică presupune folosirea unor cantități mari de apă.
3. Exploatarea gazelor de sist este mai poluantă decât cea a gazului natural. Emisiile de dioxid de carbon în atmosfera sunt cu 20% mai mari decat in cazul exploatarii carbunilor, potrivit specialistilor de mediu.

Senatori SUA au explicat, duminică, într-un interviu acordat gandul.info, că exploatarea gazelor de șist este o soluție viabilă pentru independența energetică față de Rusia, unul dintre aceștia transmițându-le românilor să se uite la modul în care Vladimir Putin acționează în Ucraina și Transnistria.
Cei trei senatori americani, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul SUA, John McCain, Ron Johnson și Christopher Murphy au abordat subiectul exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice în contextul dezbaterii necesității independenței energetice a statelor europene față de Rusia.

Senatorul Murphy a susținut că în problema independenței energetice „există semnale pe termen scurt, dar nu există soluții pe termen scurt”.
„Va fi un angajament pe termen lung în problema independenție energetice, iar în SUA avem o dezbatere dacă are sens să exportăm GNL. Opinia mea este că dacă eu sprijin asta, vreau să fiu sigur că Europa este gata să-și creeze propriile rezerve de energie, iar România este un exemplu de țară care s-a dedicat explorării acestui potențial, dar Germania își închidă centralele nucleare, alte țări din Europa refuză chiar să aibă o discuție despre fracturarea hidraulică. Deci acesta trebuie să fie un parteneriat, iar sugestia lui Tusk (premierul polonez, n.r.) pentru o cooperare colectivă pe energie în Europa este foarte importantă”, a afirmat Murphy.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun