Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra, a fost ARESTAT preventiv în dosarul privind divulgarea subiectelor de la licență

Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra, a fost ARESTAT preventiv în dosarul privind divulgarea subiectelor de la licență
Publicat: 07/10/2012, 17:51
Actualizat: 05/02/2019, 11:46

Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra, a fost arestat pentru 29 de zile de Curtea de Apel Pitești, în dosarul în care este acuzat că a primit bani sau bunuri de la studenți cărora le-a dat subiectele la licență sau pe care i-a ajutat să obțină diplomele fără să susțină examene.

Adrian Dulugeac, prodecanul Facultății de Controlul și Expertiza Produselor Alimentare de la Universitatea Bioterra, a fost reținut în 27 septembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea, în urma unor percheziții, fiind acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare la fals intelectual și material. Totodată, Dulugeac a fost pus sub acuzare și pentru luare de mită, anchetatorii stabilind că acesta a primit bani, bunuri sau servicii de la studenții pe care i-a ajutat la licență sau la alte examene.

Procurorii au cerut Tribunalului Vâlcea arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Adrian Dulugeac, cererea fiind respinsă de instanță în 28 septembrie.

Decizia a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Pitești, care sâmbătă a admis recursul și a casat sentința din 28 septembrie.

Cauza a fost rejudecată de instanța Curții de Apel Pitești, care a admis propunerea Parchetului Tribunalului Vâlcea și a dispus arestarea preventivă a lui Florin Adrian Duligeac pe o perioadă de 29 zile, începând cu data punerii în executare a mandatului.

Decizia este definitivă, astfel că Adrian Dulugeac va sta în arestat preventiv 29 de zile.

Adrian Dulugeac este șef de lucrări și prodecan la Facultatea de Control și Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, șef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licență, aceasta fiind acuzată de fals intelectual.

Potrivit procurorilor, profesorul Adrian Dulugeac, de la Universitatea Bioterra, a primit mită de la studenți bani, două cife cu beton și servicii de reparare a instalațiilor electrice pentru a le da răspunsuri prin SMS la examene, a le obține lucrări de licență sau a le da note fără să se prezinte la examene.

Adrian Dulugeac mai este acuzat că, folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic, a cerut și a determinat alți profesori de la Universitatea Bioterra care au examinat candidați la proba orală a examenului de licență să le acorde note mai mari față de cele corecte.

Astfel, la data de 11 septembrie, Adrian Dulugeac i-a cerut Laurei Harcan, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra, să corecteze și să noteze lucrările scrise ale altor studenți de la examenele anuale ori semestriale restante, solicitându-i acesteia să treacă notele și în cataloage.

Procurorii l-au pus sub acuzare pe Dulugeac și pentru luare de mită, stabilind că a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenți sau absolvenți ai Universității Bioterra, în schimbul răspunsurilor corecte la subiectele de la proba scrisă a examenului de licență sau al obținerii unor lucrări de licență. Totodată, Dulugeac a luat mită pentru notarea anuală a unor studenți fără ca aceștia să fie prezenți la examene, pentru înscrierea în fiecare an universitar, ori întocmirea unor situații școlare nereale, în vederea absolvirii facultății, înscrierii la examenul de licență, promovării acestuia și obținerii diplomelor de licență.

La scurt timp după scandalul privind divulgarea subiectelor de la licență, patru persoane au fost prinse în flagrant, în Capitală, după ce l-ar fi șantajat pe președintele Universității Bioterra, Ion Nicolae, căruia i-ar fi cerut 150.000 de euro pentru a nu face publice informații despre acesta considerate compromițătoare, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, unul dintre cei patru, care s-a recomandat drept Florin Paraschivescu, director al publicației Atac la persoană, l-a contactat în 29 septembrie pe șoferul lui Nicolae, căruia i-a spus că, dacă președintele universității nu le plătește 150.000 de euro, vor face publice informații compromițătoare despre acesta. De asemenea, cei patru au cerut să primească în 30 septembrie un avans „de încredere” de 5.000 de euro, urmând ca restul banilor să le fie dați în 1 octombrie, după deschiderea băncilor.

Șoferul i-a spus lui Nicolae despre discuția avută cu cei patru, apoi președintele universității s-a adresat polițiștilor, spunându-le că este șantajat. În 30 septembrie, polițiștii au marcat bancnotele care urmau să le fie date celor patru, după care Nicolae s-a întâlnit în Capitală cu aceștia și le-a dat cei 5.000 de euro.

La scurt timp după primirea banilor, cei patru au fost prinși de polițiști și duși la secțiile 1 și 2, pentru audieri, anchetatorii cerând ulterior instanței arestarea lor preventivă.

În 1 septembrie, Florin Paraschivescu și Nicușor Simion au fost arestați pentru 29 de zile de către instanța Judecătoriei Sectorului 1. Celelalte două persoane din acest dosar, respectiv Daniel Gheorghe și Sorin Condurache, sunt cercetate în libertate.

Florin Paraschivescu și Nicușor Simion au contestat decizia de arestare preventivă, recursul urmând să se judece luni, la Tribunalul București.

Corpul de control al Minsiterului Educației face verificări la Universitatea Bioterra din Capitală, fiind vizat modul de „gestionare” a studenților, începând cu înmatricularea, și a notelor, anunța ministrul Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educației preciza că, în prezent, Universitatea Bioterra este creditată cu un „grad limitat de încredere”, iar dacă la o evaluare a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) se va constata că nu sunt îndeplinite standardele necesare, instituția poate coborî la „neîncredere”, după care poate urma retragerea dreptului de funcționare.

Universitatea Bioterra a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome și certificate imprimate de Ministerul Educației, fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme Consiliul Național de Evaluare Academică și Acreditare (CNEEA) hotărând retragerea autorizației, până la remedierea problemelor.

La sfârșitul anului 2000, CNEAA de la acea vreme a hotărât retragerea autorizației și a dreptului de funcționare pentru toate specializările Universității Bioterra București, din cauza încălcării grave a Legii acreditării și a Legii învățămîntului. Neregulile descoperite vizau organizarea ilegală, la Constanța și Arad, a unor filiale aparținînd departamentului de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundații, precum și emiterea de diplome și certificate imprimate de MEN, fără ca universitatea să aibă dreptul pentru asemenea tipizate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum arată ferma pe care Tavi Colen o deține în mijlocul Bucureștiului! Are peste 1000...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Revoluție în sistemul de pensii. Nimeni nu era pregătit pentru așa ceva
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au fost descoperiți primii strămoși ai scorpionilor, ai păianjenilor și ai crabilor potcoavă
×