• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Adrian Năstase – aviz pentru eliberare condiționată din închisoare

Adrian Năstase – aviz pentru eliberare condiționată din închisoare
ADRIAN NĂSTASE a obținut astăzi avizul pozitiv pentru eliberarea condiționată DIN ÎNCHISOARE din partea Comisiei Penitenciarului Jilava unde e încarcerat.

Adrian Năstase a obținut astăzi avizul pozitiv pentru eliberarea condiționată din partea Comisiei Penitenciarului Jilava unde e încarcerat. „Ne așteptam la acest lucru”, a declarat avocatul lui Năstase, Ion Cazacu.

Avocatul a mai declarat că cel mai probabil Adrian Năstase va ieși din închisoare cu două săptămâni mai devreme față de termenul din luna februarie, adică cel al pedepsei reduse la jumătate.

Decizia definitivă a eliberării va fi luată de instanța de judecată. Parchetul are dreptul să conteste soluția.

Adrian Năstase a convins Comisia Penitenciarului Jilava că merită eliberarea condiționată prin faptul că a publicat o carte în penitenciar, lucru care a contat la reducerea pedepsei.

Năstase află pe 12 februarie dacă judecătorii sunt de acord cu eliberarea lui

Comisia penitenciarului Jilava i-a acordat lui Năstase avizul pozitiv pentru eliberare vineri 4 ianuarie. Reprezentanții penitenciarului au declarat că procesul verbal cu avizul pozitiv a lui Năstase a fost trimis Judecătoriei Sector 4. Procesul verbal trimis de penitenciar cuprinte peste 20 de avize printre care și aviul pozitiv a lui Năstase. Judecătoria Sector 4 a stabilit termen pentru judecarea cererii de  eliberare condiționată pentru data de 12 februarie. Avocații lui Adrian Năstase au declarat că au solicitat preschimbarea termenului pentru finalul lui ianuarie.

Tribunalul București instanța care decide în final soarta lui Năstase

Cristian Mincu purtatorul de cuvând a Penitenciarului Jilava a declarat pentru gândul că avizul pozitiv nu înseamnă și o eliberare iminentă. „Avizul pozitiv trimis de către penitenciar este unul consultativ. Instanța este cea care decide”, a explicat reprezentantul penitenciarului. Chiar dacă Judecătoria Sector 4 va decide că Năstase poate fi eliberat fostul premier nu va fi automat scos din penitenciar. Decizia Judecătoriei Sector 4 poate fi atacată de procurori. Recursul va fi judecat de Tribunalul București. 

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”, sub acuzația că și-a folosit influența de lider de partid (PSD) pentru a obține avantaje patrimoniale.

De ce ar putea fi eliberat Năstase înainte de termen

Astfel, potrivit legislației, Năstase poate fi eliberat condiționat după ce petrece 8 luni în detenție pentru că are peste 60 de ani. Dosarul lui Adrian Năstase a fost evaluat de o comisie din cadrul penitenciarului. Acestă comisie este condusă de un judecător și este formată din:  „directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, medicul penitenciarului,  șeful serviciului socio-educativ  și un consilier din cadrul  serviciului de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor, în a cărui circumscripție teritorială se  află penitenciarul, desemnat anual de directorul serviciului, psihologul și educatorul implicați în programul de reintegrare socială a persoanei condamnate”.

Avocatul lui Adrian Năstase a explicat în repetate rânduri că Năstase a beneficiat de o reducere de 30 de zile din pedeapsă pentru că a prestat activități intelectuale. Activitățile intelectuale pentru care Năstase ar fi primit aviz pozitiv sunt  „discuții cu deținuții pe diverse teme dar și dezbateri politice”, au explicat avocații lui Adrian Năstase. Fostul premier a mai scris și trei cărți în penitenciar.

Cazuistica în domeniul eliberărilor condiționate arată că unor deținuți le-a fost respinsă cererea pentru că nu au recunoscut autoritatea judecătorească. Mai precis aceștia nu au acceptat condamnarea și au manifestat adversitate față de justiție. În cazul de față,  Adrian Năstase s-a declarat în repetate rânduri nevinovat și a considerat sentința o condamnare politică. Chiar în postarea de pe blogul personal de luni 3 decembrie Năstase susține că este o victimă a justiției politice. „Această condamnare politică, comandată de Băsescu, va rămâne însă în istoria României, ca o pată rușinoasă”, spune Năstase pe blog

Inchide