Ce i-a spus Traian Băsescu ministrului Andrei Marga, după ce acesta l-a comparat cu Mussolini

Ce i-a spus Traian Băsescu ministrului Andrei Marga, după ce acesta l-a comparat cu Mussolini
Publicat: 08/05/2012, 09:26
Actualizat: 21/05/2012, 01:19

Noul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, luni seară, că, la ceremonia depunerii jurământului, președintele Traian Băsescu i-a reproșat analogia sa cu Mussolini, Marga precizând că au stabilit să lămurească lucrurile.

Marga a menționat, într-o intervenție telefonică la un post TV de știri, că a făcut la un moment dat o analogie între măsurile luate în România și cele luate de Mussolini, iar la audierea în comisiile parlamentare un parlamentar l-a întrebat cum va colabora cu președintele Băsescu. Marga a menționat că i-a răspuns acelui parlamentar că va colabora cu șeful statului așa cum pot colabora „două persoane mature, care înțeleg lucrurile”.

Întrebat de către moderator ce i-a reproșat președintele luni seară, la Cotroceni, Andrei Marga a spus: „El a fost informat că eu am spus că în fruntea României este Mussolini. Eu am spus: ‘Nici vorbă, eu nu am spus aceasta. Am spus că sunt niște analogii. Doi, dacă acceptați, veți fi informat exact, puteți lua banda de acolo și ne edificăm’. Și el după aceea a venit la mine și a spus că vrea să lămurim lucrurile. I-am spus că, fără nicio problemă, le lămurim, fără resturi”.

Andrei Marga a mai precizat că președintele Băsescu și-a exprimat dorința de a participa la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Externe și că l-a invitat pe șeful statului la ceremonia de la MAE.

Președintele Traian Băsescu a refuzat inițial, luni seară, să dea mâna cu Andrei Marga după ce acesta a depus jurământul ca ministru de Externe, strângându-i totuși mâna acestuia după ce a părut că-i adresează reproșuri.

Andrei Marga a depus jurământul și după ce a semnat documentul aferent s-a îndreptat către șeful stattului cu mâna întinsă, însă acesta nu i-a răspuns la salut. Băsescu a avut o discuție cu Marga agitând degetul arătător și părând nemulțumit.

Abia după terminarea discuției, șeful statului i-a strâns scurt mâna ministrului de Externe.

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, luni, că relația sau cu președintele Traian Băsescu va fi una constituțională, el reluând afirmațiile sale că șeful statului și-a ales greșit consilierii și că a susținut aplicarea de măsuri similare cu Mussolini.

„În legătură cu relația cu președintele, din partea mea va fi una constituțională. Vom respecta toți Constituția. Evident, nu suntem oameni necunoscuți, am fost colegi în două guverne cu dânsul, ordinea de la ședințele de guverne ne punea în mod fatal unul lângă altul. Am discutat de multe ori, nu e o problemă. I-am spus și după instalare că și-a luat consilieri care îl vor trimite într-un unghi mort, ceea ce s-a și întâmplat. I-am mai spus că sunt greșite opțiunile și în alte domenii”, a afirmat Marga, la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Totodată, el a arătat că acea comparație pe care a făcut-o între Băsescu și Mussolini nu înseamnă că a spus că președintele ar fi un cititor al operei dictatorului italian sau ar urma linia acestuia, ci doar că unele măsuri susținute de șeful statului în contextul crizei sunt similare cu cele ale lui Mussolini.

„Comparația cu Mussolini nu e făcută în ideea că el ar fi cititor de Mussolini sau că Băsescu ar urma linia lui Mussolini. Nu asta e problema. Problema este că dacă ne uităm cu luciditate și comparăm măsurile luate în contextul crizei sunt aidoma cu cele luate în vremea lui Mussolini:. reducerea unei Camere a Parlamentului Mussolini a propus-o, pentru că dorea să îi reducă pe socialiști (…) Tăieri prin desființarea de școli și licee, reducerea efectivului de profesori, trimiterea rapidă în pensii a câtorva sute de profesori. Sau folosirea dosarelor, fie dosare legate în cazul nostru de servicii de informații, fie dosare de altă natură, ca instrument de ținere în frâu a unor politicieni sau de controlare a lor sau de eliminare a lor din viața politică. Îmi pare rău, dar, din păcate, fără să vrem, nu cred că președintele se ocupă de citirea lui Mussolini, dar din păcate măsurile de acolo vin, trebuie spus cu toată onestitatea. Asta nu e o jignire, dar e o constatare elocventă”, a spus Marga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată