Ce i-a spus Traian Băsescu ministrului Andrei Marga, după ce acesta l-a comparat cu Mussolini

Ce i-a spus Traian Băsescu ministrului Andrei Marga, după ce acesta l-a comparat cu Mussolini
Publicat: 08/05/2012, 09:26
Actualizat: 21/05/2012, 01:19

Noul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, luni seară, că, la ceremonia depunerii jurământului, președintele Traian Băsescu i-a reproșat analogia sa cu Mussolini, Marga precizând că au stabilit să lămurească lucrurile.

Marga a menționat, într-o intervenție telefonică la un post TV de știri, că a făcut la un moment dat o analogie între măsurile luate în România și cele luate de Mussolini, iar la audierea în comisiile parlamentare un parlamentar l-a întrebat cum va colabora cu președintele Băsescu. Marga a menționat că i-a răspuns acelui parlamentar că va colabora cu șeful statului așa cum pot colabora „două persoane mature, care înțeleg lucrurile”.

Întrebat de către moderator ce i-a reproșat președintele luni seară, la Cotroceni, Andrei Marga a spus: „El a fost informat că eu am spus că în fruntea României este Mussolini. Eu am spus: ‘Nici vorbă, eu nu am spus aceasta. Am spus că sunt niște analogii. Doi, dacă acceptați, veți fi informat exact, puteți lua banda de acolo și ne edificăm’. Și el după aceea a venit la mine și a spus că vrea să lămurim lucrurile. I-am spus că, fără nicio problemă, le lămurim, fără resturi”.

Andrei Marga a mai precizat că președintele Băsescu și-a exprimat dorința de a participa la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Externe și că l-a invitat pe șeful statului la ceremonia de la MAE.

Președintele Traian Băsescu a refuzat inițial, luni seară, să dea mâna cu Andrei Marga după ce acesta a depus jurământul ca ministru de Externe, strângându-i totuși mâna acestuia după ce a părut că-i adresează reproșuri.

Andrei Marga a depus jurământul și după ce a semnat documentul aferent s-a îndreptat către șeful stattului cu mâna întinsă, însă acesta nu i-a răspuns la salut. Băsescu a avut o discuție cu Marga agitând degetul arătător și părând nemulțumit.

Abia după terminarea discuției, șeful statului i-a strâns scurt mâna ministrului de Externe.

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, luni, că relația sau cu președintele Traian Băsescu va fi una constituțională, el reluând afirmațiile sale că șeful statului și-a ales greșit consilierii și că a susținut aplicarea de măsuri similare cu Mussolini.

„În legătură cu relația cu președintele, din partea mea va fi una constituțională. Vom respecta toți Constituția. Evident, nu suntem oameni necunoscuți, am fost colegi în două guverne cu dânsul, ordinea de la ședințele de guverne ne punea în mod fatal unul lângă altul. Am discutat de multe ori, nu e o problemă. I-am spus și după instalare că și-a luat consilieri care îl vor trimite într-un unghi mort, ceea ce s-a și întâmplat. I-am mai spus că sunt greșite opțiunile și în alte domenii”, a afirmat Marga, la audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Totodată, el a arătat că acea comparație pe care a făcut-o între Băsescu și Mussolini nu înseamnă că a spus că președintele ar fi un cititor al operei dictatorului italian sau ar urma linia acestuia, ci doar că unele măsuri susținute de șeful statului în contextul crizei sunt similare cu cele ale lui Mussolini.

„Comparația cu Mussolini nu e făcută în ideea că el ar fi cititor de Mussolini sau că Băsescu ar urma linia lui Mussolini. Nu asta e problema. Problema este că dacă ne uităm cu luciditate și comparăm măsurile luate în contextul crizei sunt aidoma cu cele luate în vremea lui Mussolini:. reducerea unei Camere a Parlamentului Mussolini a propus-o, pentru că dorea să îi reducă pe socialiști (…) Tăieri prin desființarea de școli și licee, reducerea efectivului de profesori, trimiterea rapidă în pensii a câtorva sute de profesori. Sau folosirea dosarelor, fie dosare legate în cazul nostru de servicii de informații, fie dosare de altă natură, ca instrument de ținere în frâu a unor politicieni sau de controlare a lor sau de eliminare a lor din viața politică. Îmi pare rău, dar, din păcate, fără să vrem, nu cred că președintele se ocupă de citirea lui Mussolini, dar din păcate măsurile de acolo vin, trebuie spus cu toată onestitatea. Asta nu e o jignire, dar e o constatare elocventă”, a spus Marga.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
TOATĂ GERMANIA e în stare de șoc: Nimeni nu ar fi crezut așa ceva vreodată:...
Apocalipsa e aproape! Semnul unei alte pandemii a șocat oamenii de știință. E crunt
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021