Cum ar putea obține Năstase un „discount” de 30 de zile din pedeapsa de 2 ani de închisoare din dosarul Trofeul Calității. VIDEO

Redactor:
Biro Attila
Avocatul Ion Cazacu a declarat în cadrul emisiunii gandul.live că din calculele sale Adrian Năstase ar putea beneficia de o reducere de 30 de zile din pedeapsă pentru că a prestat activități intelectuale.

Avocatul Ion Cazacu a declarat luni, la GÂNDUL LIVE,  că, din calculele sale, Adrian Năstase ar putea beneficia de o reducere de 30 de zile din pedeapsă pentru că a prestat activități intelectuale. Avocatul a precizat că Năstase a participat în penitenciar la dezbateri pe teme de drept și politice și că în baza acestora i se vor scădea 30 de zile din sentința de doi ani de închisoare dată de completul de cinci judecători a Curții Supreme.

VEZI DECLARAȚIILE AVOCATULUI LUI ADRIAN NĂSTASE

Avocatul Ion Cazacu a declarat că Adrian Năstase ar putea ajunge în fața comisie care analizează eliberarea condiționată a deținuților la finalul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie. Ion Cazacu a declarat la GÂNDUL LIVE că fostul premier a avut un comportament bun în penitenciar și că din luna septembrie a prestat activități intelectuale. „În acestă perioadă a scris o carte pe care speră să o publice în luna decembrie”, a declarat Cazacu.

Avocatul care l-a reprezentat pe Năstase în dosarul Trofeul Calității a precizat că activitățile intelectuale ar putea să-i aducă lui Năstase o reducere de 30 de zile din pedeapsă. „Aceste 30 de zile sunt calculate în baza activităților prestate în detenție. Din septembrie a participat la discuții cu deținuții pe diverse teme. Au fost discuții pe teme de drept, dar și dezbateri politice”, a precizat Ion Cazacu.

Însuși Adrian Năstase scrie pe blog că „în principiu, în ianuarie, cel mai târziu în februarie, anul viitor, va ieși din penitenciar – în mod „regulamentar”, fără niciun ajutor”. Potrivit legislației însă eliberarea condiționată nu este doar o simplă formalitate. Într-un răspuns oficial Administrația Națională a penitenciarelo a precizat pentru gândul care sunt pașii procedurali pe care Năstase trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de eliberarea condiționată.

Astfel, potrivit legislației, Năstase poate fi eliberat condiționat după ce petrece 8 luni în detenție pentru că are peste 60 de ani. La împlinirea celor 8 luni dosarul său este evaluat de o comisie. Acestă comisie este condusă de un judecător și este formată din:  „directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, medicul penitenciarului,  șeful serviciului socio-educativ  și un consilier din cadrul  serviciului de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor, în a cărui circumscripție teritorială se  află penitenciarul, desemnat anual de directorul serviciului, psihologul și educatorul implicați în programul de reintegrare socială a persoanei condamnate”

CITEȘTE AICI EXPLICAȚIA ANP

Această comisie ține seama de următoarele aspecte în evaluare: de conduita persoanei condamnate și de eforturile acesteia pentru reintegrarea socială, în special în cadrul activităților educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, al instruirii școlare și al formării profesionale, de responsabilitățile încredințate, de recompensele acordate, de sancțiunile disciplinare aplicate  și de antecedentele sale penale.

Această comisie are două posibilități în principiu: să aprobe sau să amâne eliberarea condiționată. În cazul în care eliberarea condiționată este admisă propunerea este înaintată către judecătoria de care aparține penitenciarul. În cazul Năstase este vorba de Judecătoria Buftea. Aici judecătorii decid dacă admit sau nu eliberarea condiționată. Decizia Judecătoriei Bufea nu este executorie. Adică în cazul Năstase, dacă Judecătoria Buftea decide eliberarea condiționată, asta nu înseamnă că el este pus în libertate pe loc deoarece decizia poate fi atacată cu recrus la Tribunalul Ilfov. În procesul în care se judecă cererea de eliberare condiționată procurorii pot interveni și pot solicita instanței să respingă cererea. În final, doar dacă Tribunalul va aproba cererea,  Năstase va fi pus în libertate.

Cazuistica în domeniul eliberărilor condiționate arată că unor deținuți le-a fost respinsă cererea pentru că nu au recunoscut autoritatea judecătorească. Mai precis aceștia nu au acceptat condamnarea și au manifestat adversitate față de justiție. În cazul de față,  Adrian Năstase s-a declarat în repetate rânduri nevinovat și a considerat sentința o condamnare politică. Chiar în postarea de pe blogul personal de luni 3 decembrie Năstase susține că este o victimă a justiției politice. „Această condamnare politică, comandată de Băsescu, va rămâne însă în istoria României, ca o pată rușinoasă”, spune Năstase pe blog
 

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide