Cum se cumpără în România o candidatură cu banii jos. „Nu vreau să iasă în presă vreun rahat, să mă fac de cacao”. STENOGRAMA NEGOCIERII

Cum se cumpără în România o candidatură cu banii jos. Nu vreau să iasă în presă vreun rahat, să mă fac de cacao. STENOGRAMA NEGOCIERII
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 02/05/2015, 06:28

Octavian Seciu și Adrian Ungur sunt doi dintre candidații PPDD din Bistrița. Seciu este acuzat de DNA că a încercat să-i vândă lui Ungur locul de deputat pentru 75.000 euro. Ungur spune în declarația de avere că are 52 de apartamente. Seciu a fost personajul unui flagrant pe jumătate ratat organizat de însuși procurorul Ioan Irimie, propus de Mona Pivniceru pentru șefia DNA. Seciu a fugit cu banii de flagrant până la Vatra Dornei și l-a confundat pe procurorul Irimie cu un hoț.

Fostul șef al PPDD Bistrița-Năsăud, Octavian Seciu, este acuzat de procurorul DNA Ioan Irimie că i-a cerut omului de afaceri Lucian Adrian Ungur suma de 75.000 euro pentru un loc de parlamentar pe listele partidului lui Dan Diaconescu. Din această sumă, procurorii susțin că 35.000 euro reprezentau mită pentru ca omul de afaceri să fie reprimit în partid după ce PPDD i-a retras sprijinul politic. Procurorul Ioan Irimie susține în cererea de arestare preventivă că Octavian Seciu este vinovat de „corupție politică”. DNA a cerut arestarea preventivă a liderului PPDD, dar judecătorii au respins cererea, Octavian Seciu fiind acum cercetat în libertate. Procurorul Irimie a atacat cu recurs decizia iar Tribunalul Cluj trebuie să se pronunțe dacă admite sau nu contestația.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurorul Ioan Irimie sunt inserate și câteva stenograme despre care procurorul susține că dovedesc că Seciu a vândut locul de parlamentar.

Procurorul arată că Seciu și Ungur s-au întâlnit pe 29 și 30 octombrie la restaurantul Beijing din municipiul Bistrița unde ar fi negociat tranzacția pentru locul de deputat.

Seciu Octavian Luchian: Eu nu știu ce-o fost, eu nu știu ce-o fost, habar n-am ce-o fost. Dar în orice caz și io vreau o garanție, nu pot să așa și ei vor o garanție.

Ungur Lucian Adrian: Tavi, garanția în felul următor: îmi aduci aia, decizia de revocare, ți-am dat 35.000, îmi aduci de la circumscripția electorală că m-ai înscris ca și deputat 40.000, nu stau, nu dau â…

Seciu Octavian Luchian: Dar te înscrii tu.

Seciu Octavian Luchian: Vii cu mine la București.

Ungur Lucian Adrian: Îți dau ție și îi duci.

Seciu Octavian Luchian: Dă-mi mie

Ungur Lucian Adrian: Deci tu ai veni mâine dimineață cu aia, nu trebuie să-mi dai nimic. Mi-o areți în față, asta îi, ți-am dat banii, tu îmi dai actul și am plecat. Dar nu vrei să știi discuția, știi de ce, pentru că, să-ți spun o chestie. Tu erai prieten cu Avram, tu ești pretenul meu de ani de zile, dar nu vreau sa iasă în presă vreun rahat să mă fac de cacauă. De aia mă feresc.

„O fost 35.000 pentru consilier și 40 pentru deputat

O altă stenogramă din 30 octombrie dintre aceleași două personaje:

Seciu Octavian Luchian: Am rezolvat o chestie mult mai tare decât aia, mânca-ți-aș!

Ungur Lucian Adrian : Bun, și cum îți dau 40 ? Sau să-ți dau toți ?

Seciu Octavian Luchian: Păi mă, cum a fost ?

Ungur Lucian Adrian: Păi o fost așa, o fost 35.000 pentru consilier și 40 pentru deputat

Seciu Octavian Luchian: Păi și cum o fost, 70 ….

Ungur Lucian Adrian: 75.000.

Seciu Octavian Luchian: 30,35.

Ungur Lucian Adrian: 35.000.

Seciu Octavian Luchian: Da și 40 pentru … Și am zis că-i facem pe pași aia cu consilierii, am zis că….

Ungur Lucian Adrian: Și cum să, și cum să procedez?

Seciu Octavian Luchian: Pe pași, acuma îl schimb pe acesta și-l pun pe următorul pe listă.

În referatul înaintat instanței, procurorul Irimie povestește scena flagrantului, adică momentul despre care susține că liderul PPDD a primit 6.000 de euro de la Lucian Adrian Ungur. Potrivit procurorului, pe 30 octombrie, la ora 23:00, după ce listele cu candidați au fost depuse la Biroul Electoral Județean, Octavian Seciu, care era președinte interimar al partidului, s-a întâlnit cu Ungur „într-un cartier al municipiului Bistrița, un loc întunecos, cum susține inculpatul, ferit de privirile indiscrete ale altor persoane”.

Cei doi au parcat mașinile în paralel. Seciu și Ungur au deschis geamurile mașinilor. Procurorii susțin că fostul lider al PPDD i-a spus omului de afaceri să îi înmâneze banii. Procurorul Irimie afirmă că din înregistrarea video a flagrantului reiese că Seciu i-a indicat omului de afaceri bistrițean să îi arunce banii pe geamul mașinii. ” Aruncă-i!”, i-ar fi spus Seciu denunțătorului său, care s-a conformat și i-ar fi aruncat pe geamul mașii un plic cu 6.000 euro marcați în prealabil de procurorii DNA.

„Au venit șapte-opt vlăjgani spre mașina să bata cu mașina în mașina mea”

După primirea banilor Seciu a fugit de la locul de întâlnire în momentul în care polițiștii și procurorul de caz au încercat să îl rețină. În referat sunt inserate mai multe interceptări în care Seciu povestește că s-a speriat crezând că polițiștii erau de fapt hoți care doreau să-l jefuiască.

SECIU OCTAVIAN LUCHIAN: S-a-ntâmplat ceva foarte, foarte urât.

NEAGU: Ia, spuneți.

SECIU OCTAVIAN LUCHIAN: Domnu’ UNGUR m-a chemat la o discuție să ne întâlnim, să…nu știu ce, să vorbim și….el tot spunea de ceva bani, de ceva…nebunii. Eu n-am zis nimica. I-am și zis, da ce tot vorbești de bani? Zi ce-o mai zis ăștia, care-i efectu* politic care…?” Și zice, „hai să mergem încoace. Hai să mergem încoace…hai să….” S-a ridicat din mașina lui și a venit la mașina mea și mi-a aruncat în mașină ceva, sau nu știu ce s-o-ntâmplat și în spate o venit niște hoți, niște bandiți și am fugit de acolo și acuma sunt în fugă prin oraș.

NEAGU: V-am zis cu domnu’ UNGUR. Of! Am înțeles. Haideți că vă sun într-o secundă.

SECIU OCTAVIAN LUCHIAN: Da.

O altă discuție cu un avocat

SECIU OCTAVIAN LUCHIAN: Și acuma m-a sunat procuroru’ IRIMIA… Am fost cu el într-o… Am fost…Am pus mașina mea paralelă cu mașina lui am deschis geamu’ si el mi-a aruncat pe geam o chestie. Nici nu știu dacă mi-a aruncat-o, că eu nu mai am în mașină. Și în momentu ăla au venit șapte-opt vlăjgani spre mașina să bata cu mașina în mașina mea, eu m-am speriat, am dat cu spatele și am fugit de acolo.

„Procurorul Irimie? Eu nu cred”

În motivarea instanței se precizează că procurorul Irimia l-a sunat pe Seciu, dar acesta nu l-a crezut că este procuror. „Procurorul Irimie? Eu nu cred… deci eu în seara asta am fost atacat, am fost atacat de șapte indivizi. Deci eu nu cred că sunteți cine sunteți. Eu nu mă joc cu nimeni, eu o să dau telefon la Poliție. Confirmați-mi că domnul U trăiește, e în viață”, se arată în motivarea instanței

A fugit cu banii de flagrant din Bistrița la Vatra Dornei

Seciu a fost reținut abia la 3 ore după presupusul flagrant când a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție. Potrivit referatului, Seciu a plecat din Bistrița și a ajuns în Vatra Dornei unde a fost prins de poliție. Anchetatorii au decis să îl și percheziționeze pe Seciu. Căutau banii flagrantului. Supriză! Seciu nu avea asupra lui cei 6.000 euro pe care i-ar fi primit de la omului de afaceri Lucian Adrian Ungur. Procurorii au găsit asupra lui doar 2.000 euro și de 6.200 lei. Procurorul de caz spune în referat că este convins ca acea sumă de bani nu a fost distrusă de către inculpat, ci a fost ascunsă de acesta.

Denunțătorul PPDD-istului are 52 de apartamente

Cu toate că Seciu este acuzat de DNA de corupție, acesta candidează la alegerile parlamentare într-un colegiu din Bistrița. Denunțătorul său, omul de afaceri Adrian Ungur și el candidează din partea PPDD la parlamentare.

Octavian Seciu, candidat al PPDD Bistrița-Năsăud pentru funcția de deputat în Colegiul 4, scrie, în declarația de avere depusă la Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud, că are un singur apartament la București, în suprafață de 84 de metri pătrați, și că nu are mașină și nici alte proprietăți.

Candidatul mai scrie că, anul trecut, a fost inspector principal la Secretariatul de stat pentru problemele pensionarilor, unde a câștigat 27.000 de lei, iar ulterior a devenit consilier la Departamentul de control al Guvernului, de unde a obținut un venit total de 24.000 de lei.

Potrivit declarației sale de avere, Ungur are cinci terenuri în intravilan, patru terenuri agricole, două case, 52 de apartamente, două spații comerciale și două subsoluri, din care unul poate fi folosit ca depozit. Are un Fiat 176, un Opel Astra și un Ford Transit. De asemenea, candidatul PPDD pentru Colegiul 1 Camera Deputaților declară bijuterii de 50.000 de euro.

Conform documentului citat, anul trecut Lucian Adrian Ungur a vândut 38 de apartamente cu sume între 50.000 de lei și peste 200.000 de lei, valoarea totală a tranzacțiilor făcute de el fiind de peste patru milioane de lei. Anul acesta, el a reușit să vândă doar trei apartamente, dintre care două cu câte 32.000 de lei, iar unul cu circa 88.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului