Explicațiile medicilor după decesul lui Sergiu Nicolaescu: A făcut stop cardiac. Suferea de boala diverticulară

Explicațiile medicilor după decesul lui Sergiu Nicolaescu: A făcut stop cardiac. Suferea de boala diverticulară
Publicat: 03/01/2013, 14:10
Actualizat: 21/10/2014, 20:41

Medicii de la Spitalul Elias au oferit în această dimineață explicații cu privire la decesul regizorului Sergiu Nicolaescu, care a intervenit la ora 8.20, în urma unui stop cardiac.

Cadrele medicale au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, care a fost evoluția stării de sănătate a pacientului Sergiu Nicolaescu de la internare și până la momentul constatării decesului.

Sergiu Nicolaescu se simțea rău din 18 decembrie, după ce a căzut, dar a refuzat să vină la spital, preferând să petreacă sărbătorile în familie iar până în 26 decembrie, când a acceptat internarea, a mâncat foarte puțin și a avut probleme de tranzit intestinal, a spus directorul medical de la Elias, Dana Safta.

„Suntem prieteni cu maestrul Sergiu Nicolaescu, de aceea l-am rugat, înainte de a pleca în concediu, să vină la spital, pentru că simțeam că îi este rău. Cu toate acestea, a refuzat spunând că vrea să rămână acasă de sărbători. În acest interval nu a mâncat, a slăbit, iar tranzitul intestinal era încetinit. La internare, proteinemia era 5, fapt care indică denutriția”, a declarat, joi, directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta.

În 26 decembrie, Sergiu Nicolaescu a acceptat internarea din cauza unor dureri puternice în burtă.

Purtătorul de cuvânt al unității sanitare, dr. Valenti Calu, a declarat că regizorul suferea de „o boală diverticulară simoidiană cu repetate pusee de divertită în ultmii 10 ani cu episoade repetitive de fibrilație artială paroxistică având în antecedentele recente un traumatism toracic cu contuzie pulmonară”.

Potrivit reprezentanților spitalului, Sergiu Nicolaescu s-a internat pe data de 26 decembrie, în Clinica de Chirurgie Elias, acuzând dureri abdominale. Mai mult, el nu mai putea să mănânce de câteva zile.

Ce este diverticuloza, boala de care suferea Sergiu Nicolaescu

„Examenele paraclinice și tomografia computerizată efectuate în urgență au condus către diagnosticul de probabil al unui nou puseu de diverticulită acută. S-a instituit tratament conservator cu antibioterapie cu spectru larg, reechilibrare hidroelectrolidică și analgezice. Evoluția a fost cu ameliorare parțial a simptomatologiei, dar cu persistența sindromului inflamator biologic și nereluarea tranzitului intestinal. Pe baza evaluari ecografice și a examenului tomografic din 28 decembrie s-a decis intervenția chirurgicală la paroscopică, sub anestezie generală cu intubație oro-trahială”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias.

Cadrul medical a menționat că în timpul intervenției chirurgicale s-a pus diagnosticul de „apendicită acută flegmonoasă perforată cu peritonită de vecinătate”. „S-a practicat apengectomie la paroscopică cu lavaj și drenaj peritoneal. Post operator s-a continuat tratamentul de reechilibrare volemică-hidroelectrolitică de corectare a hipo-proteinemiei preexistente, antibioterapie cu spectru larg, analgetic, anti-secretor gastric de profilaxie a trombozei venoase profunde și s-a efectuat terapie fizicală respiratorie”, a mai spus dr. Valentin Calu.

Medicul a completat că, imediat după intervenția chirurgicală, evoluția lui Sergiu Nicolaescu a fost una lent favorabilă. „Ulterior au apărut complicații respiratorii, formulându-se în urmă cu 48 de ore diagnosticul de insuficiență respiratorie acută hipoxemică cu sindrom de detresă respiratorie acută, necesitând terapie intensivă, maximală, conform protocolului”, a completat dr. Calu. Purtătorul de la Elias a mai spus că în dimineața zilei de astăzi s-a instalat stopul cardiac, „fără răspuns la manevrele de resuscitare. La ora 8 și 20 s-a declarat decesul”.

Conf. dr. Adrian Miron, șeful Secție de Chirurgie a Spitalului Universitar de Urgență „Elias”, prezent la conferință, a spus că regizorul suferea de boala diverticulară de aproximativ 12 ani. „Boala diverticulară este o boală a vârstnicului. Boala diverticulară este o infalamție a unor zone proeminente de la nivelul colonului. Este relativ frecventă, un tribut al tipului de viață european, occidental și se găsește destul de frecvent în patologia chirurgicală în formă necomplicată. Formele complicate de boală diverticulară, cel mai adesea, îmbracă acest aspect de diverticulită. Eu l-am tratat de această boală pe Sergiul Nicolaescu de circa 12 ani, timp în care a avut mai multe internări cu această complicație inflamatorie a bolii diverticulare. Primul puseu a fost în anul 2000, atunci a avut un puseu destul de serios. Cunoșteam afecțiunea dumnealui și modul de manifestare”, a menționat conf. dr. Miron.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult