LIDER ISLAMIC EXTREMIST: România se numără printre țintele teroriștilor. CINE ESTE ȘEICUL care amenință Bucureștiul

LIDER ISLAMIC EXTREMIST: România se numără printre țintele teroriștilor. CINE ESTE ȘEICUL care amenință Bucureștiul
Publicat: 25/11/2012, 09:57
Actualizat: 01/02/2019, 00:05

Șeicul Omar Bakri, un lider islamic extremist sirian, stabilit în Liban, a declarat într-un interviu pentru cotidianul bulgar 24 Chasa că România, la fel ca Bulgaria, este o țintă pentru teroriști.

Bakri a jucat un rol esențial în funcționarea mișcării Hizb ut-Tahrir (Partidul Eliberării), cu sediul la Londra, o organizație pan-islamică sunnită care militează pentru unificarea unui mare stat islamic guvernat după sharia, legea islamică, de către un calif. Bakri a condus, până în 2004, mișcarea Al-Muhajirun, apropiată de al-Qaeda, care a fost implicată în mai multe atacuri cu bombă, în timpul atentatelor de la metroul din Londra, din 2005.

El vorbește despre România în contextul în care explică atentatul de la Burgas, unde un grup de turiști israelieni a fost atacat la aeroport, de un terorist sinucigaș care avea legături cu oameni din mișcarea condusă de Bakri. Șeicul explică faptul că extremiștii islamici consideră Bulgaria, ca și România, tărâmuri islamice. De asemenea, aceste state sunt de condamnat din cauza prezenței militare în Irak sau Afganistan, dar și din cauza cooperării cu Israelul.

„O dată ce Islamul a pătruns un tărâm, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt obligați să îl elibereze într-o bună zi. Spania, de exemplu, este un tărâm islamic. Europa de Est, de asemenea. România, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo, Bosnia… Bulgaria este o țintă legitimă, pentru că are trupe în Irak și în Afganistan și cooperează militar cu Israelul. Credem că pot fi lansate atacuri cu bombă în inima Bulgariei. Poate și în România și în alte state”, a declarat șeicul Bakri pentru cotidianul bulgar.

UPDATE Ministrul de Externe, Titus Colățean, a declarat, joi, răspunzând unei întrebări privind amenințările liderului islamist Omar Bakri, că România este un aliat fidel al SUA și NATO, „cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri”.

„Știm cu toții ce este România și ce tărâm primitor, în primul rând creștin, este. Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmații care nu țin cont de realități, ci de cu totul alte lucruri. În orice caz, România și-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, așa cum este scutul antirachetă, într-un efort mult mai larg, nu doar relația bilaterală de parteneriat strategic cu SUA, ci și o contribuție la viitorul Alianței. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliați fideli ai SUA și NATO, cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri”, a declarat Corlățean.

Ministrul de Externe a adăugat că, din acest punct de vedere, instituțiile statului român și-au făcut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sancționat ceea ce era de sancționat sau descurajat.

„În orice caz, nu ne schimbăm în niciun fel această atitudine și aceste angajamente ale statului român. Suntem consecvenți”, a mai spus Titus Corlățean.

Cine este Șeicul Omar Bakri, zis și „Ayattolah-ul din Tottenham”

Omar Bakri, 54 de ani, s-a născut în Allep, Siria și este un opozant al regimului Bashar al-Assad. Recent, Bakri declara pentru The Telegraph că este gata, alături de adepții săi extremiști, să sprijine al-Qaeda în lansarea de atacuri sinucigașe cu bombă asupra clădirilor guvernamentale din Siria. El susținea că al-Qaeda pregătește astfel de atacuri împotriva lui al-Assad. În studenție, Bakri a făcut parte din filiera siriană a Frăției Musulmane, care se opunea regimului al-Assad (tatăl). Bakri a studiat în Liban, în Egipt și în Arabia Saudită, apoi a ajuns în Marea Britanie, în 1986.

Poreclit „Ayattolah-ul din Tottenham”, Bakri a trăit în Marea Britanie aproape 20 de ani, însă a fugit în Liban, în 2005, după ce și-a anunțat sprijinul pentru teroriștii care au lansat atentatele de la metroul din Londra. Autoritățile britanice i-au dat interdicție de a intra pe teritoriul Marii Britanii.

O anchetă a Sunday Times, care a stabilit că mai mulți membri ai mișcării al-Muhajirun,condusă de Omar Bakri, au sprijinit atentatele de la Londra, a arătat că, pentru multă vreme, Bakri a fost privit drept un „gură-spartă” și un showman. Totul până la atentatele de la Londra.

Mișcările sale, Hizb ut-Tahrir și al-Muhajirun (Emigranții),recrutau tineri britanici, pe care îi radicalizau în spiritul islamismului extremist. Adepții săi au lansat, au sprijinit sau au pus la cale atacuri violente asupra unor ținte din Marea Britanie, dar și de peste granițe (India, Israel). Ele funcționau ca o pepinieră pentru al-Qaeda, care putea să își aleagă atentatori sau doar oameni de sprijin de aici, gata formați în ideologia lor.

Spre deosebire de mișcări teroriste de anvergură, „Emigranții” lui Bakri a funcționat mai degrabă ca o mișcare ideologică. Printre acțiunile lui Bakri și ale grupului său s-au numărat apeluri publice care susțineau atentatele teroriste din New York sau Londra, dar și împărțirea de fluturași în campusuri universitare

Bakri susține acum că autorul atentatului din Burgas, Bulgaria, asupra autocarului plin cu turiști israelieni, era format de oamenii săi. El se află acum în Liban, având interdicție să părăsească țara.

Atentatul de la Burgas

Pe 18 iulie, un autocar plin cu turiști israelieni a sărit în aer în parcarea aeroportului din Burgas, Bulgaria, după ce un atacator sinucigaș s-a urcat în el cu un dispozitiv explozibil – trei kilograme de TNT ascunse în rucsac. Șase turiști israelieni au murit, iar alte 32 de persoane au fost rănite.

Nu s-a stabilit încă identitatea teroristului, însă autoritățile bulgare au arătat că cel mai probabil acesta a avut un complice în Bulgaria, unde a stat cel puțin patru zile înainte de comiterea atentatului.

Un articol din New York Times, care cita mai mulți oficiali americani sub protecția anonimatului, a lansat ipoteza că atacatorul ar fi fost antrenat de Hezbollah, la ordinele Iranului. Premierul bulgar a declarat însă că Hezbollah nu este o pistă pe care anchetatorii o investighează.

Pentagonul a declarat că, deși există asemănări cu activitatea Hezbollah, nu poate spune că atentatul are vreo legătură cu gruparea teroristă a cărei bază se află în Liban.

Tot în Liban se află și Omar Bakri, iar afirmațiile sale publice de astăzi întăresc ipoteza privind Hezbollah.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...