SCANDALUL NYIRO JOZSEF. Ceremonia de reînhumare a fost ANULATĂ. 1.500 de maghiari participă la slujba de comemorare a poetului maghiar

SCANDALUL NYIRO JOZSEF. Ceremonia de reînhumare a fost ANULATĂ. 1.500 de maghiari participă la slujba de comemorare a poetului maghiar
Publicat: 27/05/2012, 17:40
Actualizat: 29/07/2012, 03:25

Ceremonia de reînhumare la Odorheiu Secuiesc a poetului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulată din cauza scandalului iscat în jurul acestui eveniment, a declarat, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, unul dintre organizatori. În locul acesteia, are loc o slujbă de comemorare la care participă aproximativ 1.500 de persoane, între care și președintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo.

„Cu siguranță va fi înhumată la Odorhei, dar altă dată”, a declarat Szasz Jeno, președintele PCM, care a precizat că urna cu cenușa lui Nyiro Jozsef nu a plecat de la Budapesta.

Schimbarea de plan a intervenit după ce prefectura Harghita a atacat vineri în instanță autorizația de reînhumare, invocând motive de legalitate. Primarul din Odorhei, Bunta Levente, a susținut însă astăzi, printr-un comunicat, că decizia a fost legală și a acuzat politizarea evenimentului.

Numărul doi din Ambasada Ungariei, convocat la MAE

Demersul de reînhumare a lui Nyiro Jozsef a creat în ultimele zile un adevărat război diplomatic pe axa Bucerești-Budapesta, diplomații maghiari fiind convocați la MAE român care și-a exprimat dezacordul față de intențiile părții maghiare.

Ministrul pentru relația cu Parlamentu, Mircea Dușa, a declarat pentru gândul că ambasadorul Oskar Fuzes a fost chemat pentru explicații chiar astăzi. Cu toate acestea la Ministerul Afacerilor Externe a ajuns primul colaborator al ambasadorului, Balázs Ádám.

„MAE l-a invitat, din nou, pe primul colaborator al ambasadei Ungariei la București, căruia i s-a transmis că orice acțiune de reînhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendată până la decizia tribunalului Harghita. MAE și-a exprimat speranța că partea ungară nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungară sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislației românești și deciziei autorităților române”, se arată într-o precizare a Ministerului de externe.

Partea română a transmis că „nu dorește ca relațiile bilaterale să fie afectate și solicită ca autoritățile ungare să manifestate spirit constructiv și înțelegere în direcția acomodării sensibilităților prezentate foarte clar de partea română în repetate rânduri”.

„Ulterior discuțiilor, ambasadorul ungar la București a informat telefonic MAE ca nu va avea loc nicio reînhumare, ci doar o slujba religioasă în memoria lui Joszef Nyiro”, se mai arată în documentul citat.

Păcăleala cu urna

Secretomania cu care oficialii de la Budapesta au învăluit, de câteva zile, reînhumarea la Odorheiu Secuiesc a rămășițelor pământești ale scriitorului Nyiro Jozsef – unul dintre cei mai vocali propagandiști ai fascismului horthysto-szalasist ungar din al doilea război mondial – a început să capete accente de farsă.

Cea mai proaspătă demonstrație în acest sens s-a consumat sâmbătă seară în localitatea harghiteană Corund, unde, în jurul orei 18.00, un echipaj de poliție a oprit în trafic un taximetru se se îndrepta dinspre Târgu Mureș spre Odorheiu Secuiesc. „A fost doar un control de rutină, absolut normal în condițiile în care astăzi am avut de gestionat pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, ne interesa ca nu cumva printre zecile de mii de pelerini să se fi strecurat și niscaiva traficanți de arme sau droguri, cum se întâmplă de obicei la asemenea evenimente, dar în nici un caz nu umblam după urne cu cenușă”, a declarat, pentru gândul, agentul șef Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

În mașină se afla un cetățean din Ungaria, Lukacs Csaba, născut în România, actualmente jurnalist la cotidianul Magyar Nemzet, desemnat de Parlamentul Ungariei ca responsabil pentru relațiile cu presa la evenimentul de duminică de la Odorheiu Secuiesc. Acesta a refuzat categoric deschiderea portbagajului, drept care polițiștii au solicitat intervenția unui procuror de la Parchetul Judecătoriei Odorheiu Secuiesc, care, sosit rapid la fața locului, a dispus taximetristului deschiderea portbagajului mașinii. O sumară percheziție a scos la iveală un recipient despre care oficialul ungar a afirmat că este o urnă conținând cenușă umană, prezentând și documente în acest sens.

Numai că, surpriză: după ce procurorul a dispus desigilarea urnei, aceasta s-a dovedit a fi goală, ziaristul magiar mimând și el surprinderea. Odată făcută această „descoperire”, cetățeanul ungar a fost lăsat să-și continue drumul, „pentru că nu aveam nici un motiv să-l împiedicăm să o facă”, după cum ne-a mai precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

Prefectura a atacat în instanță autorizația de reînhumare

Prefectura Harghita a atacat în instanță autorizația de reînhumare, duminică, la Odorheiul Secuiesc a scriitorului Nyiro Jozsef, la inițiativa oficialilor de la Budapesta.

„Astăzi (vineri-n.r.), la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizații pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentația a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi și ca atare, într-o jumătate de oră – o oră, s-a eliberat adeverința pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef”, a declarat primarul Bunta Levente.

El a mai spus că la Odorheiu Secuiesc va fi înmormântată, „de fapt, cenușa” lui Nyiro, ale cărui rămășițe pământești aduse de la Madrid „au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta”, și nu sicriul cu osemintele acestuia, așa cum a susținut inițial purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos.

Vineri seară, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a declarat, la Reghin, unde a participat la lansarea candidatului USL la Primărie, Maria Precup, că a constatat că există „elemente” care dovedesc că autorizația de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovită de nulitate.

„Este foarte clar că PCM, al cărui președinte de onoare este președintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este în campanie electorală. Eu, care sunt din județul Harghita și am participat la toate campaniile electorale, știu că întotdeauna au venit cu câte o «bombă» din aceasta, care să lămurească electoratul maghiar și mai ales cetățenii un pic mai înfierbântați în ale autonomiei sau reînvierii Tratatului de la Trianon, să îi mobilizeze pentru a veni la vot. (…) Am fost la Odorheiu Secuiesc să văd condițiile în care primarul a eliberat acea autorizație de reînhumare. Am constatat că sunt niște elemente care dovedesc faptul că acea autorizație este lovită de nulitate și Instituția Prefectului din județul Harghita va solicita constatarea nulității acelei autorizații”, a declarat Dușa.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităților române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislația românească, organizatorii modificând programul și renunțând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la București.

MAE și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfășurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Rămășițele poetului maghiar Nyiro Jozsef, decedat la Madrid în 1953, au fost aduse în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers