TVR: Lăzescu a propus în CA găsirea unei soluții pentru deblocarea conturilor. CA nu își asumă reforma

TVR: Lăzescu a propus în CA găsirea unei soluții pentru deblocarea conturilor. CA nu își asumă reforma
Publicat: 25/05/2012, 19:09
Actualizat: 25/05/2012, 19:09

Reprezentanții TVR au declarat, pentru MEDIAFAX, că, deși Alexandru Lăzescu, președintele-director general al televiziunii, a deschis ședința CA de vineri cu problema blocării conturilor instituției de către ANAF, membrii CA nu și-au asumat nicio soluție pentru deblocarea Televiziunii Române.

Potrivit reprezentanților TVR, Alexandru Lăzescu a deschis ședința de vineri a Consiliului de Administrație (CA) al Televiziunii Române, propunând discutarea unor soluții pentru situația creată de blocarea conturilor TVR, pe 22 mai, de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

„99% din tot ce s-a discutat vineri în CA nu a avut însă nicio legătură cu ANAF și cu rezolvarea situației”, au spus reprezentanții TVR.

Aceștia au precizat că, deși a propus în CA în repetate rânduri reforma TVR, membrii CA nu și-o asumă. „Reforma TVR nu a fost votată niciodată”, au spus reprezentanții Televiziunii Române.

Potrivit acestora, în ședința de vineri a CA au fost vehiculate diverse propuneri. Unii membri ai Consiliului au venit cu propunerea închiderii TVR Info, în timp ce alții au fost de părere că ar fi mai bine să se închidă TVR 3.

Reprezentanții TVR au mai spus că toate deciziile în Televiziunea Română să iau cu aprobarea Consiliului de Administrație al instituției.

De asemenea, potrivit reprezentanților TVR, în ședința de vineri, membrii CA nu i-au cerut demisia lui Alexandru Lăzescu.

Cu toate acestea, vineri după-amiază, opt membri ai CA al TVR, între care Anne Jugănaru, Cristian Nițulescu și Lucia Hossu Longin, au solicitat, într-o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu și lui Victor Ponta, ca autoritățile să facă lumină „în ilegalitățile” comise de Alexandru Lăzescu, spunând că acesta ar trebui să demisioneze.

Scrisoarea deschisă, intitulată „Apocalipsa după Lăzescu”, este semnată de Anne Jugănaru, Cristian Nițulescu, Claudiu Brânzan (membri în CNA din partea PSD), Lucia Hossu Longin (din partea PNL), Sorin Burtea și Traian Bărbulescu (din partea angajaților TVR), Raico Cornea (din partea minorităților) și Karen Sebesi (UDMR).

Scrisoarea este adresată de semnatari președintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, comisiilor de Cultură din Senat și din Camera Deputaților, „din dorința de a găsi sprijin întru salvarea televiziunii publice, în ceasul al 12-lea, de la un colaps nemeritat”.

Potrivit scrisorii, CA al Societății Române de Televiziune (SRTv) a fost înștiințat marți, 22 mai, că instituției i-au fost blocate toate conturile de ANAF, pentru neplata taxelor și impozitelor.

„Mai mult, membrii CA au aflat cu această ocazie că președintele-director general Alexandru Lăzescu nu a autorizat plata CAS în ultimii doi ani, de când a preluat conducerea SRTv. Fapta, de o gravitate fără precedent, din registrul penal, vine să se adauge multor altor derapaje și acte de corupție săvârșite de același PDG (președinte director general n.r.), semnalate de-a lungul timpului de către diverși membri ai CA comisiilor de Cultură din Parlamentul României, cât și de către mass media”, se spune în scrisoare, adăugându-se că situația SRTv, după doi ani de la preluarea de către Alexandru Lăzescu a funcției de președinte-director general, „se poate rezuma simplu și trist: falimentară, obedientă politic, neprofesionistă, într-un cuvânt, dezastruoasă”.

Alexandru Lăzescu a prezentat, joi, într-o conferință de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, ANAF a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

Lăzescu a spus atunci că vineri va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului de Administrație. „M-aș aștepta ca, având în vedere că mulți dintre membrii CA sunt propuși și bănuiesc că au unele legături cu partidele politice din care provin, să militeze la unison în mod responsabil ca factorii politici să ajute la deblocarea situației. Asta mi se pare mie că ar trebui să fie o atitudine responsabilă, dar ce se va întâmpla nu știu”, a spus Lăzescu.

Răspunzând unei întrebări, Alexandru Lăzescu – cel care conduce Consiliul de Administrație al TVR – a spus că nu prea mai are susținere în CA. „Dar este o chestiune pe care nu o pot controla”, a spus Lăzescu.

La aceeași conferință de presă, Lăzescu a mai spus că nu a luat în calcul posibilitatea de a demisiona, pentru că nu este el responsabil de actuala situație financiară a instituției, iar dacă demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare. „Eu, personal, nu am luat în calcul posibilitatea de a demisiona. Aș lua în calcul posibilitatea asta dacă m-aș simți responsabil față de situația asta (…) Sigur că se pot face discuții întotdeauna, dar nu văd cum demisia mea ar rezolva ceva. Suntem într-o situație obiectivă”, a declarat Alexandru Lăzescu, precizând că „în mod explicit” nimeni nu l-a îndemnat să-și dea demisia.

El a mai spus că, dacă demersul ANAF de blocare a conturilor operaționale ale TVR este unul politic, el trebuie asumat ca atare de factorul politic.

Totodată, Lăzescu a precizat că Televiziunea Română va trimite, joi, o adresă la ANAF în care va solicita reeșalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcționarea televiziunii.

„Propunerea viabilă este să discutăm o sumă de plată, un anumit cuantum plătit regulat, și să negociem o formulă de reeșalonare a datoriei restante și sper, cum s-a făcut și în alte părți, la o ștergere a penalităților (…). Trebuie stabilit un calendar de plăți care să aibă și o perioadă de grație, urmând ca în această perioadă factorii politici, cei care sunt interesați să rezolve situația Televiziunii Române să ajungă la o soluție care poate fi în diferite forme”, a spus Lăzescu.

Lăzescu a mai spus că, dacă situația cu ANAF nu se rezolvă, probabil, începând de săptămâna viitoare, Televiziunea Română va fi nevoită să înghețe cu totul producția în premieră. De asemenea, el a mai spus că decizia ANAF duce la blocarea activității TVR în campania electorală, dar este posibil să ducă și la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar și a Jocurilor Olimpice.

Pe de altă parte, Lăzescu a explicat că, spre deosebire de companiile private, Societatea Română de Televiziune nu poate să ceară insolvența. De asemenea, el a precizat că, în condițiile în care Televiziunea Română are conturile blocate, TVR nu poate accesa un împrumut de la bănci pentru a plăti datoriile la stat.

Totodată, Alexandru Lăzescu a precizat că nu este de acord în niciun caz „cu ideea jafului”. „Nici vorbă de așa ceva”, a mai spus Lăzescu.

În plus, el a spus că situația financiară dificilă a TVR este cauzată de istoricul instituției, pierderile televiziunii publice adâncindu-se în timpul a trei mandate – cel al lui Tudor Giurgiu, cel al lui Alexandru Sassu și cel al lui, care a început în 2010.

Lăzescu a precizat că este greu de spus dacă, în condițiile date din TVR, se putea face mult mai mult. „Am auzit tot felul de cuvinte gen «jaf», dar e clar că e un joc politic”, a spus Lăzescu. „Poate se putea face mai mult. Dar tot ce am făcut am făcut cu bună credință și am încercat să punem ordine într-o situație haotică, în care se mergea foarte mult la întâmplare. Sigur că lipsa de disponibilități financiare, această cocoașă financiară venită din spate a făcut ca să se acumuleze aceste datorii la stat. Dar această situație trebuie văzută în context”, a mai spus Alexandru Lăzescu.

Potrivit SRTv, preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administrație, la data de 30 iunie 2010, s-a făcut în contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a circa 61 milioane de euro, dar și a unui contract în curs de derulare pentru drepturi de difuzare UEFA Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009, de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Aceste mașini sunt confiscate! S-a decis eliminarea acestor abţibilduri de pe vehicule
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
ABBA, una dintre cele mai populare trupe muzicale din toate timpurile
×