Adina Anghelescu: ”Cu dosarul 10 august pe… Pian! Urmează concertul în La major opus 10 de la instanță!” (OPINIE)

Adina Anghelescu: ”Cu dosarul 10 august pe... Pian! Urmează concertul în La major opus 10 de la instanță!” (OPINIE)

Pian a murit, Pian a fost, în sfârșit, înmormântat. Jandarmeria a fost chemată la datorie. La datorie era și în 10 august 2018, ca și acum, 9 august, la înmormântarea lui Florin Mototolea zis Pian. Și multă lume a rămas dezgustată de modul în care poliția a ales tactica negocierii și a protecției preventive, cică, la vedere, la priveghiul și funeraliile șefului de clan al Duduienilor. Având imaginea celor două evenimente la distanță de doi ani, am observat niște lucruri care nasc câteva comentarii.

Cine citește mai abitir acuzațiile care au fost aduse de procurorii SPM la care s-a aflat dosarul 10 august (până l-au declinat la DIICOT) la adresa șefilor din 2018 ai Jandarmeriei, și apoi se va uita la modul în care s-a realizat acțiunea de maximă prevenție-protecție la casa lui Emi Pian, e imposibil să nu (își) pună niște întrebări. Să nu aibă niște dileme.

Foștii șefi ai Jandarmeriei au fost puși sub acuzare pentru că ar fi preluat și sprijinit acțiunea coordonată de mr. Cazan de la DGJMB, întrucât – vezi Doamne – se aflau acolo, adică „erau prezenți”  în Piața Victoriei. Haoleu! Păi, unde să se afle dacă ei conduceau nemijlocit Jandarmeria și era de datoria lor să supravegheze dacă lucrurile se desfășoară în limitele legalității? Să stea la cafele sau cu vreo Pisi prin birouri, cum se întâmplă acum la vârful acestei instituții ? Că doar a vuit presa de bubele pe care le anchetează acum și DNA, și Corpul de control din MAI dezvăluite de colegi jurnaliști specializați de ani buni pe Poliție și care îl au în centrul atenției chiar pe actualul (încă) șef al Jandarmeriei, Bogdan Enescu. Normal că și Cucoș, și Sindile se aflau acolo. Era de datoria lor să supravegheze modul în care subalternul de la DGJMB, maiorul Laurențiu Cazan, coordona acțiunea pe care era titular în teren. Dar de aici și până la acuzațiile pompoase (al căror suport probator nu e cunoscut încă și tind să cred că nici nu există) aduse lui Cucoș și Sindile, cum că ar fi preluat comanda de la Cazan și au sprijinit intervenția în forță ca să existe aparentă legalitate, e cale lungă și lipsită de probatoriu solid. CUM ANUME AU SPRIJINIT CUCOȘ ȘI SINDILE PE CAZAN CA SĂ SE DEA O APARENTĂ LEGALITATE INTERVENTIEI DE LA ORA 23.11 DIN NOAPTEA DE 10 AUGUST? Până acum, chestia asta nu a fost devoalată, prin trimitere la probe concrete, în ordonanța procurorilor militari de declinare a cauzei la DIICOT, acuzațiile fiind resuscitate acum prin infirmarea parțială a clasării semnată de șefa DIICOT, Giorgiana Hosu.

Chestia asta, cu crearea aparentei legalități, e un fâs pentru nasul fraierilor la care ține orice pornire haștagistă din ultimii trei ani și care ingurgitează pe nemâncate orice smoothie făcut de procurori gen Bogdan Pîrlog, care în urmă cu doi ani și-a băut sucul în Piața Victoriei, a făcut recomandări celor de la Centrul de comandă și apoi s-a dus repede să deschidă dosar fără știința șefului lui ierarhic de la acea vreme. Intervenția în forță s-a realizat după orele 23…Și doar cine nu vrea săși amintească poate trece peste ceea ce s-a petrecut acolo până la momentul în care s-a intervenit în forță. Pe scurt, o manifestație nelegală, fără organizatori, anunțată zile în șir pe canalele de socializare ca fiind un miting al diasporei, unde au venit desigur, ca să-și verse supărările antiDragnea și anti-ciuma roșie o grămadă de diaporezi, în frunte cu alde Dide și Mălin Bot. Și ei, și grupări din galeriile de fotbal și alte personaje rămase necunoscute până la această oră, au încins spiritele la fața locului. Așa se face că în jurul orelor 16 s-a bruscat, în forță, de către diverși indivizi amestecați printre manifestanții pașnici, ruperea gardului pentru a forța intrarea în sediul Guvernului. Lucrurile au degenerat. Unul dintre jandarmi a ajuns la spital cu gâtul tăiat de o sticlă. Mă mir că procurorii militari nu au scris prin foile alea că și-a tăiat gâtul singur. Dar nu e timpul trecut. Chiar mă mir. Conform legii, în momentul în care viața forțelor de restabilire a ordinii sau a altor persoane e pusă în pericol, jandarmii puteau interveni și fără vreo aprobare a prefectului. Nu au făcut-o. Au intervenit în forță abia dupa ora 23, când avusese loc agresiunea asupra jandarmeriței Ștefania și a colegului acestuia, care a sărit să o salveze. În balamucul creat la fața locului, informația că jandarmeriței i-a fost sustras pistolul a fost prioritar în luarea deciziei de a soma pregătirea intervenției în forță.

Nu am citit în ordonanța procurorilor militari, de declinare a acestui „cartof fierbinte” la DIICOT, vreun rând care să facă trimitere la ceea ce spune legea în legătură cu procedura intervenției, adică art.19 alin. 2 din Legea 60/1991, și anume:

„(2) Aprobarea intervenției în forță nu este necesară în cazul în care asupra forțelor de ordine se exercită violențe care pun în pericol iminent viața, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori a altor persoane sau când există indicii temeinice că participanții pregătesc sau au comis o faptă ilegală”.

Am punctat acest aspect pentru că este unul dintre punctele-cheie ale dosarului 10 august. Poate să răspundă vreun procuror ce s-ar fi întâmplat daca jandarmii nu interveneau și arma de foc ar fi fost folosită de vreun  scelerat și ar fi fost răniți sau ar fi murit oameni? Cum și-ar mai pune ei problema aparentei legalități?

Zilele astea am asistat la funeralile lui Florin Mototolea care, în urma unei încăierări la jocul de barbut a fost tăiat la picioare și a murit la spital după ce inima i-a cedat. Dumnezeu să-l odihnească! Toată floarea cea vestită a Poliției a participat activ la funeralii, în sensul că au fost comasate forțe de ordine, mașini ale rutierei, elicopter pentru supravegherea zonei, polițiștii au împărțit măști și dezinfectant (bine că nu și colivă), sub deviza “Suntem cu ochii pe voi!”. De parcă, dacă ar fi vorba de răzbunări, ar ghici  Mama Omida polițiștilor când vor avea  ele loc, în viitor, poate chiar la ani distanță… Lumea a asistat la un circ, la un spectacol grotesc, cu buluceală ca la numărul de dresaj al leilor de la circ. În plină stare de alertă. Nici la înmormântările unor lideri de mafia siciliană nu a fost vreodată așa. Și nu am văzut poliția italiană, carabinierii, strânși la fața locului, să dea ordine protocolare la funeralii. Nici la Toto Riina în 2017, nici acum, în plină pandemie, în aprilie 2020, la înmormântarea lui  Rosario Saracio. Știrea din Gazetta del Sud, din luna aprilie 2020, dovedește asta: Procurorii italieni s-au sesizat după ce regulile de izolare au fost încălcate în timpul înmormântării unui fost cap al mafiei siciliene. 39 de persoane au participat în orașul Messsina la funerariile lui Rosario Sparacio (70 ani), unu dintre cei mai importanți membri ai Cosa Nostra din anii 90. Procurorii cercetează acum imaginile pentru a identifica persoanele care au încălcat regulile de izolare. Vinovații s-ar putea alege cu dosare penale și riscă chiar pedepse cu închisoarea de până la trei luni”. Gândiți-vă că această înmormântare a unui membru de vază al mafiei siciliene a avut loc în Italia în perioada de carantină, de stare de urgență. Și tot nu am văzut buluc poliția italiană la priveghi și la cimitir. Veți spune că ăla a murit de bolile lui, nu omorât și că nu avea nimeni de ce să se teamă de răzbunări. Dar, nici la Chicago în anii de tristă amintire, cu răfuieli sângeroase între grupările mafiote, nu a stat poliția să facă priveghi sau să discute împăciuitoare la telefon cu membrii familiilor celor care se lichidau între ei. Duduienii, Sportivii, Spoitorii, ai lui Calu și ai altor grupări care și-au împărțit ani de-a rândul influența și puterea în Capitală și în țară trebuie să înțeleagă că legea e aceeași pentru toți. Sunt români? Da. Sunt cetățeni europeni și ei? Da. Legea e aceeași pentru toți. Și așa cum noi toți respectăm regulilor și legile care guvernează un stat care nu vrea să treacă la anarhie și să revină, în roata istoriei, la perioada în care legea era ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, așa trebuie să le respecte și ei. Să pună osul la muncă constită și să-și facă averi licite. Iar ăia care le-au oferit protecție de-a lungul anilor, să dispară din instituțiile statului, că acolo sunt rădăcinile corupției care au întărit clanurile de-a lungul timpului!

Revin, însă, la actualitate. În dosarul 10 august, foștilor șefi ai Jandarmeriei li s-a pus în cârcă faptul că au fost prezenți în Piața Victoriei, deși comanda era la maiorul Cazan de la DGJMB. Zilele acestea, la casa lui Emi Pian a fost prezent și șeful Poliției Capitalei, comisarul șef Bogdan Berechet. Deși comanda obiectivului, a misiunii, era la adjunctul acestuia, Aurelian Ciocârlan. Până în ziua înmormântării, când i-a fost dată adjunctului DGJMB, Alin Mastan. Eu cred că Berechet a riscat foarte mult când s-a dus la fața locului. Dacă, Doamne ferește, izbucnea un conflict și forțele Jandarmeriei, chemate în sprijin, erau obligate să intervină și cine știe ce se întâmpla acolo în asemenea situații, mâine-poimâine, vreun Pîrlog aciuat pe acolo făcea un dosar rapid, iar alții ar fi avut grijă să-l  tragă la răspundere pe Berechet ce a căutat acolo. Ori, nici Berechet acuma, nici Cucoș sau Sindile – în 10 august 2018 – nu au preluat comanda. Responsabil e șeful misiunii, cel trecut în Jurnalul Operativ. Așa cum la funeraliile și înmormântarea lui Pian responsabili sunt Ciocârlan și Mastan, nu Berechet. Preluarea unei misiuni nu e minge de rugby să o pasezi de la unul la altul în teren. Și punct.

Dincolo de aceste coincidențe între cele două evenimente de vară, mă întorc la infirmarea clasării dosarului 10 august. Care a picat, foarte aleatoriu zic…, la judecătoarea Ruxandra Grecu, al cărei avocat în disciplinarul pe care îl are la CSM este chiar procurorul inițiator de dosar, Bogdan Pîrlog. Vom vedea ce se va întâmpla la instanță și, dacă nu există vreun aranjamet, atunci sigur vor fi surprize. Asta nu mă oprește, totuși, să lansez niște întrebări legate de infirmarea parțială a acestei clasări:

De ce actualul șef al Jandarmeriei nu a făcut plângere împotriva clasării părții care privea chiar plângerea Jandarmeriei la DIICOT? Poate că, să zicem, că nu existau elemente privitoare la infracțiunea de încălcare a ordinii constituționale, dar alte infracțiuni or fi fost acolo, nu? Că doar nu s-au bătut singuri jandarmii! Și chiar așa, dacă această clasare rămâne case closed, cine va plăti pagubele suferite de Jandarmerie în 10 august 2018?

Dacă procurorul de caz, Doru Stoica, nu a făcut toate reaudierile pe partea cu acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei și a fostului secretar de stat Chirică, nu a audiat părțile vătămate și nu i-a citat pe cei auzați, DE CE NU S-A INFIRMAT ȘI CLASAREA DATĂ PE ACEASTĂ A DOUA PARTE A DOSARULUI, PE LIPSA CERCETĂRII EFECTIVE? Când i-a audiat pe Bot și pe alții, când a citat șefii Jandarmeriei ca să fie audiați în susținerea plângerii lor etc? Că dacă vorbim de procedură, aia e valabilă și colo, și colo…nu doar acolo de unde bate vântul, dinspre Cotroceni.

Și încă ceva. La dosarul 10 august de la DIICOT, Jandarmeria a depus documente, CD-uri cu peste 290 de persoane recalcitrante, agresive, violente, care nu fuseseră identificate. Era de datoria autorităților să facă identificarea. Dacă nu au reușit, atunci înseamnă că autoritățile statului ori sunt varză, și ne putem aștepta la orice, ori nu s-a dorit, pentru că unele dintre acele persoane era musai să rămână în anonimat.

Pe de altă parte, ocrotitorul națiunii, Klaus Iohannis, a primit informări în permanență de la serviciile secrete și a știut, pas cu pas, ce se petrece în Piața Victoriei, în 10 august 2018. Păi, procurorul nu trebuia să ceară și acele informări la dosar? Că doar are ORNISS, deci putea să se uite pe ele. Putea? Putea. Nu a făcut-o. De ce nu s-a infirmat cu totul clasarea lui Doru Stoica? Eu zic că interesul politic a fost și rămâne miza acestui dosar.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului