Asta e piață liberalizată la energie, hahalerelor? E ghilotină curată!

Asta e piață liberalizată la energie, hahalerelor? E ghilotină curată!
Adina Anghelescu-Stancu

Țara stă pe un butoi de pulbere. Fitilul e aprins deja prin incompetența și slugăreala absolut grețoasă de care au dat dovadă guvernanții și aleșii poporului la masa bogaților de la Bruxelles. Dacă ne uităm prin preajma noastră, pe continent, alte țări au luat deja măsuri pentru ca cetățenii ei să nu fie prăduiți mai ceva ca în codru de prețul energiei jonglat după bunul plac al furnizorilor și al intermediarilor, care au făcut profit și atunci când prețul era subvenționat, și acum, mai abitir, când jupoaie și pielea de pe om.

Iarna își va arăta curând colții, timp în care spitalele au început să devină neîncăpătoare după ce grămezile de inconștienți au uitat de orice măsură de protecție și avem acum un tsunami de infectări cu SARS-CoV 2 multiplicat și revigorat. Imaginați-vă, hahalere politice ce sunteți, cum vor fi băgate în faliment spitalele, pentru că facturile la energie s-au mărit și continuă să se umfle din cauza lipsei voastre de reacție și de decizie pentru protejarea oamenilor din țara asta care nu au salariu minim de 900 de euro ca în Spania!

Că veni vorba de Spania, acolo au fost luate măsuri pentru protejarea cetățenilor ei! Dar deh, Spania e Spania, Germania e uber alles, noi cu ce ne-am ales? Reveniți-vă, uitați-vă în jurul vostru, al nostru, și terminați cu circăraia politică, saltimbancilor, pentru că acest circ – în conjunctura actuală – nu face decât să transforme societatea într-o tumoră malignă generalizată și nici mama ATI-ului economic nu va putea să mai redreseze ceva vreodată! Ghilotina, odată ce i s-a dat drumul, nu mai poate fi oprită la un centimetru de grumaz! Înainte de a se liberaliza piața energiei, trebuia să gândiți măsuri pentru protecția consumatorului vulnerabil.

Această lege nou adoptată în Parlament e prea puțin. Tot sărăcie lucie înseamnă. Dacă nu sunteți în stare să faceți un plan rapid pentru salvarea consumatorilor, dați copy-paste după ceea ce au făcut Germania, Spania sau Italia de curând. Nu e nevoie să inventați voi roata de la bicicletă!

Mă întreb cum de a ajuns această fascinantă Românie, cu atâtea resurse, cu atâtea bogății, vaca Europei sărăcită de tot laptele ei? Prețul la gaze și energie, care a dus la nesimțitele sume de pe facturile actuale, este – cum spuneam – ghilotină curată pentru mulți, foarte mulți cetățeni.

În ultimii ani dinaintea căderii lui Ceaușescu, ni se stingea lumina și eram nevoiți să stăm în întuneric, să citim la lanternă, iar copiii își făceau temele la lampă. Dormeam cu trei pulovere pe noi și cu fes în cap. Acum o să ajungem să ne stingem singuri lumina. De tot. Și nimeni nu răspunde. Toți se bat pe bani și putere, iar madam Justiția si serviciile secrete sunt oarbe la toate aceste trădări în lanț.

Revenind la siguranța din tabloul electric sau la centralele pentru încălzire, trebuie să mai punctez ceva important. Depozitele de gaz sunt pline doar până la 66 la sută din capacitate. Asa că putem rămâne fără acest combustibil în plină iarnă. Capacitatea fizică de import – spun specialiștii –  este extrem de redusă. Așadar, raționalizarea gazelor naturale bate la ușă. Mulți consumatori, școli, grădinițe, spitale, fabrici (alea care au mai rămas) vor intra automat în hibernare. Tot ce se petrece acum este un atentat la viața oamenilor. Dar cine răspunde?

Vreau să ni se spună foarte clar ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră. De ce nu am trecut la exploatarea lor? S-a așteptat deschiderea conductei Nord Stream 2? Acest gazoduct urmează să transporte aproape 55 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia direct în landul german Merklenburg-Pomerania Occidentală. Nemții au făcut tot ce a fost posibil pentru asta, urmărindu-și abil interesele, în ciuda vocilor balcanice care au strigat că asta este lipsă de solidaritate europeană, lucru pe care, în urmă cu ceva timp, îl consemna și Spiegel Online.

Germania și Rusia sunt coloși care ne vor “gaza” pe bani mulți și câștigul va fi doar al lor. Li se rupe lor de falimentul nostru! Noi de ce nu am mărit prețul la export al gazelor noastre? De ce ne ascundem după conducta lor și așteptăm căldură de la Răsărit? De proști sau din cauza “băieților deștepți” care au știut să profite mereu din marele spectacol cu artificii al Energiei? Dumnezeu ne-a binecuvântat cu atâtea bogății, păcat că noi am înțeles din actul de aderare semnat la intrarea în UE că trebuie să ne dăm și chiloții de pe noi și să ne transformăm din cis în trans și din patrioți în iobagii Europei!!

Personal, nu mă mai aștept la nimic bun. Ecuația e simplă. Dacă prețul energiei crește, scade competitivitatea. Prețul energiei îl regăsim în prețul tuturor produselor. În țara asta vor fi din ce în ce mai mulți bolnavi, șomeri, depresivi, nefericiți. Și morți înainte de termenul impus de destin. Comisia asta europeană ne face viața cum vrea ea. Praf. E normal așa?

Drept urmare, vă întreb: ce facem? Dormim și ne ofilim în somn, în miros de gaz de lux din import dat cu țârâita și pe toți banii din portofel? Pe bune? Atât de proști am ajuns? Și atât de mulți trădători de țară avem? Păi, dacă e așa, băgați iarăși în Codul Penal subminarea economiei naționale. Nu vă place definiția în sine, ziceți că e de sorginte comunistă, că de-aia ați scos-o din Codul Penal? Foarte bine. Redefiniți-o! Dați altă definiție, cum ar fi trădarea intereselor naționale economice si financiare! Dar faceți ceva! Altfel, în loc să stea la răcoare trădătorii (din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai sus cocoțați în funcții!), noi vom intra în congelator de bunăvoie, o să ne clănțăne dinții în gură până se vor măcina în rădăcini, o să ne înghețe ficații, o să redevenim oamenii cavernelor! Asta vor hahalerele politice, asta vom avea! Pentru că Statul nu mai are instituții care să vegheze la echilibru, pentru că Statul s-a dat cu cei care jefuiesc sistematic România și cu cei care, complici la acest jaf, nu fac nimic să îl oprească!

P.S. – Apropos, pe facturi, prețurile au crescut demențial și se umflă în continuare, mâncarea costă cu 25 la sută mai mult, școala redevine un lux, sănătatea este pusă la ruletă! Și în tot acest timp, nimeni nu urlă-n stradă. Le-a rămas Ciuma Roșie în gât și nu mai pot protesta? Ăsta o fi motivul?

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult