EDITORIAL. Dan Andronic, despre pericolul care pândește presa din România. Prostie și fake-news în plină pandemie de coronavirus

Redactor:
Gandul
EDITORIAL. Dan Andronic, despre pericolul care pândește presa din România. Prostie și fake-news în plină pandemie de coronavirus
Dan Andronic, despre pericolul care pândește presa din România. Prostie și fake-news în plină pandemie de coronavirus / Sursa FOTO: evz.ro

Dan Andronic scrie într-un editorial despre pericolul care pândește presa din România în vremea pandemiei de Covid-19. „Jurnalismul este lovit de coronavirus. Dar și de prostie&fake-news”, crede Dan Andronic, om de presă și unul dintre cei mai experimentați analiști politici.

„Recent, mai multe publicații locale au cerut ajutor guvernului, solicitând declararea mass-mediei ca domeniu strategic. Toți am scris atunci, din spirit de solidaritate, înțelegând că situația este grea. Însă ceva s-a schimbat și unii au întors armele”, arată Andronic.

Proprietarul EvZ notează că, în România, „Guvernul Orban a decis să ajute TOATĂ presa”, promițând să aloce „10 milioane de euro pe lună, ca răspuns la prăbușirea veniturilor din publicitate, în special în zona presei locale”.

Este mult mai puțin decât oferă alte state europene, ca Danemarca, de exemplu (24 de milioane de euro), sau decât cere Parlamentul European într-o recentă rezoluție. În plus, este convins Dan Andronic, „acești bani, nu foarte mulți, se vor întoarce la Stat, pentru că 70-80% din cheltuielile oricărei instituții de media sunt în zona salariilor, care înseamnă taxe și impozite în proporție de 40-50 la sută”.

„Guvernul Orban trebuie să facă ceva pentru cei care lucrează în presă”

„Guvernul Orban vrea, nu vrea, trebuie să facă ceva pentru cei 125.000 de oameni care lucrează în presă. Așa cum a procedat cu șomajul tehnic, sau cum va proceda cu sectorul HORECA, cu industria auto sau confecții”.

Gazetarul atrage atenția că „marea majoritate a presei este crunt lovită de pandemie. Uitați de ifosele de București și granturile de la ambasade care copleșesc ONG-urile tip G4Media (Tapalagă&Pantazi), renumite pentru finanțarea netransparentă și publicarea articolelor la ordin, și gândiți-vă la presa din Arad, Botoșani, Tulcea, Alexandria, Zalău, sau oricare oraș din țară. Mai are vreo șansă?”.

„Nici mie nu-mi place ideea că Newsweek, o publicație plătită din fonduri primite pe sub masă de către falsificatorul propriului CV, Sabin Borcan, va primi bani de la Ludovic Orban. În mod cert nu-mi place ideea că vor fi finanțati Cristian Burci și Dan Tapalagă, sau mai știu eu care mic mogul de servicii. Dar asta nu înseamnă că nu înțeleg necesitatea unui plan care să ajute OAMENII care lucrează în presă. Pentru că despre asta ar trebui să vorbim, dacă nu am fi loviți de prostie sau nu am încerca să facem din această problemă un fake-news”, conchide Andronic.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Bianca Drăgușanu, goală în cadă! Imagini interzise cu fosta soție a lui Alex Bodi...
SE ÎNCHID DIN NOU școlile pe 8 martie? Anunțul făcut de ministrului Educației pentru toți...
Ce crede Angela Merkel despre Simona Halep! Dezvăluiri fabuloase: cum o alintă pe româncă
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Ce s-ar întâmpla azi în Bucureşti în cazul unui seism asemănător celui din '77. Situaţia...
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toți turiștii care sosesc în țară
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Doamne, cât de mult a slăbit! Fostul soț sigur regretă acum divorțul! Îi reproșase că...
Cum se întreţineau RELAŢII sexuale în urmă cu 4.000 de ani. Poziţiile care făceau ravagii
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Moise Guran revine în atenția publicului. Unde va avea emisiune, de fapt
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Ora de vară în 2021. Când dăm ceasurile înainte
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide