Mihai Morar: ”Anisie, Doamna Nimeni & Școala Nimănui” (OPINIE)

Mihai Morar: ”Anisie, Doamna Nimeni & Școala Nimănui” (OPINIE)
Publicat: 21/10/2020, 23:10

A cui e școala românească? A…nisie. A…cui? A nimănui. Așa începe povestea probabil celei mai negre perioade din istoria recentă a învățământului românesc. E vinovată doamna Anisie de epidemia de Covid? Sigur, nu. Poartă vreo vină pentru epidemia de Vid din anul școlar actual, dar și din cel anterior? Nicidecum. Doamna Anisie va trece în fața istoriei drept ”nevinovată”. Ca o fecioară neprihănită. Ca o mulțime vidă. În matematică, o mulțime se numește vidă dacă și numai dacă ea nu conține niciun element. Anisie e însăși mulțimea vidă. E Doamna Nimeni de la Educație.

Și, tocmai de aceea, în țara asta, Nimeni nu poate fi acuzat de nimic.

În timpurile în care poporul își numără zilnic mulțimea covidă, în fruntea Învățământului, aparatul de partid și de stat a înscăunat mulțimea vidă. Mulțimea vidă nu are nici substanță, nici discurs, nici viziune. Ea nu poate să se schimbe sau să schimbe, nu poate să se inspire sau să inspire. Ea servește doar scopului și interesului aparatului care îi dă de ani de zile funcții din ce în ce mai înalte. Anisie e mulțimea vidă care nu deranjează în niciun fel aritmetica de partid. Cu cât partidul, orice fel de partid, are la dispoziție mai multe mulțimi vide, cu atât ”matematicienii” lui se pot juca mai ușor cu funcțiile.

Din păcate, această epidemie de vid se răspândește dincolo de partid și, în cazul de față, cuprinde întreaga școală românească. Elevi, părinți și profesori trebuie să se lupte de câteva luni de zile cu Vidul. În lupta cu covid-ul, dușmanul e nevăzut, dar el există. În lupta cu Vidul, e un pic mai greu decât imposibil: dușmanul e văzut, dar el nu există. El e mulțimea vidă. E Nimeni.

Ceea ce vedem știm deja cu toții. O doamnă Ministru care se ceartă, din prima zi după instalare, cu orice. Se oțărăște la învățători. Dăscălește dascăli. Mustră părinți. Stropșește autorități locale. Bălăbănește prefecți. Dojenește ”pepsiglasul”. Sfădește tabletele. Cârtește internetul. Și e în stare să muștruluiască până și curentul electric. ”Mulțimea vidă” nu are conținut, dar, în schimb are volum. Și, de obicei, volumul e dat la maxim. Când Anisie vorbește, liniștea tace. Iar când termină de vorbit, te întrebi: ”Cine a vorbit?”. Desigur: Nimeni.

L-am văzut pe vloggerul Selly supărat că, după ce ministrul a confirmat prezența la o dezbatere despre reforma învățământului, ea a anunțat, cu câteva ore înainte, că nu mai vine. N-aș pune asta la suflet. Absența doamnei Anisie este egală cu prezența ei. Și îi voi da lui Selly, întru liniștire, un exemplu dintr-un studiu vechi al mulțimilor vide. Avem următorul silogism: ”Nimic nu e mai bun decât Anisie. Un sandwich cu șuncă e mai bun decât nimic.” Din asta rezultă următorul paradox: ”Un sandwich cu șuncă e mai bun decât Anisie.”

Să prespunem că ministrul ar fi venit la dezbatere. Cu cine ar fi discutat Selly, cu adevărat preocupat de soarta Educației, reforma Școlii? Previzibil: cu Nimeni.

Dacă, uneori, poate prin reducere la absurd, vi s-a părut că ministrul e atent și îngrijorat de Învățământ, cu siguranță realitatea nu ni l-a arătat în niciun moment absorbit de adevărata problemă a Educației copiilor din România: Învățarea.

”Nu zidurile fac o școală”, spunea Regele Ferdinand I. Nici ”pepsiglasul”. Nici măcar tabletele, doamna Anisie… ”…ci spiritul care domnește într-însa.” Iar Școala Românească trece acum prin era de domnie a Mulțimii Vide.

Însă, pericolul e mult mai mare. Epidemia de Vid, deja răspândită în Școală, se va întinde, conform aritmeticii de partid, mult mai departe. Monica Anisie se regăsește pe un loc fruntaș, în București, pe lista pentru Senat a Partidului Național Liberal. Algoritmul e pregătit să înalțe mulțimea vidă într-una dintre cele mai mari demnități ale Statului. Sunt curios cum vede Nicușor Dan, fost olimpic internațional la matematică, primar ales din partea aceluiași partid, în același oraș, această ecuație a Noului București. E foarte posibil ca bucureștenii să îî ofere prin vot această demnitate doamnei Anisie. Iar când vor fi întrebați ”Pe cine ați ales să vă reprezninte în Senat?”, răspunsul lor să fie, bineînțeles: ”Pe Nimeni!”

Lăsând orice fel de glumă la o parte, dacă se întâmplă să fii coleg de partid cu doamna Anisie și până acum un an sancționai ieșirile Vioricăi Dăncilă și programul tău politic era ”Să scăpăm de Veorica!”, iar acum o aperi sau te faci că nu o vezi pe Monica, înseamnă că ești, nu doar părtaș, ci făptaș la instaurarea haosului. Pentru că, la urma urmei, acesta este pericolul răspândirii mulțimii vide.

Grecii numeau mulțimea vidă chiar așa: Haos. Haosul este acolo unde domnește Nimeni.

Și, tocmai de aceea, în țara asta, Nimeni nu poate fi acuzat de nimic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna