OPINIE. Lucian Romașcanu (PSD): ”Ludovic Orban și Violeta Alexandru părăsesc românii din Germania loviți de Coronavirus”

Redactor:
Gândul
OPINIE. Lucian Romașcanu (PSD): ”Ludovic Orban și Violeta Alexandru părăsesc românii din Germania loviți de Coronavirus”

”În ultimele zile, presa din Germania a relatat pe larg cazul abatorului german în care sute de români s-au infectat cu Coronavirus, probabil din cauza condițiilor de cazare inadecvate, împotriva cărora muncitorii români au protestat în urmă cu doar câteva săptămâni. Conform presei germane, autoritățile locale s-au lovit de blocaje sistematice ale patronilor abatorului, care inițial au refuzat chiar să furnizeze adresele unde sunt cazați românii și bulgarii care lucrează în abator.

Departe de a fi un accident regretabil, situația din Germania trage un semnal puternic de alarmă cu privire la felul în care Guvernul Orban a decis protejarea muncitorilor sezonieri sau a muncitorilor din afara granițelor. Orban și Violeta Alexandru au fost deja puși în fața unor critici semnificative, după decizia de a permite plecarea unui număr consistent de români la muncă în Germania, în plină pandemie. Apoi Violeta Alexandru a încercat să rezolve tensiuni emergente la fața locului, printr-o vizită diplomatică nereușită, în urma căreia Ministrul Muncii a promis că doleanțele românilor vor fi rezolvate. Presa a punctat, totuși, la vremea respectivă, că Alexandru a evitat vizitarea abatoarelor unde lucrau românii și de unde veneau principalele proteste referitoare la condițiile de cazare. De această dată, Ministerul de Externe pare să fi fost ceva mai activ în a informa cu privire la situația de la fața locului, însă restul structurii guvernamentale românești a evitat cu totul subiectul, abandonând efectiv românii plecați la muncă.

Situația este cu atât mai strigătoare la cer cu cât PNL s-a bucurat de multă vreme de sprijinul electoral al Diasporei. Dar sprijinul aferent oferit de politicienii liberali Diasporei, imediat după alegeri, a întârziat constant să apară. În spatele perdelei de interese electorale episodice, presa a descoperit povești sfâșietoare referitoare la încălcări de drepturi, condiții de cazare inumane, subcontractări la subcontractări care să permită proliferarea unor abuzuri și nerespectarea totală a legislației muncii din țările în care aceștia lucrează.

În timpul în care presa de la București și Berlin trage semnale de alarmă peste semnale de alarmă, Guvernul Orban pare să fie constant preocupat de alte teme. Spre exemplu, recent, Orban a acordat o mână nesperată de ajutor industriei jocurilor de noroc, prin deschiderea sălilor de jocuri, în ciuda tuturor avertismentelor experților care privesc cu îngrijorare creșterea alarmantă a numărului de cazuri Covid înregistrate zilnic în România”.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD

×

Declarațiile susținute de ministrul afacerilor interne, domnul Ion Marcel VELA, chestorul șef de poliție Bogdan DESPESCU, secretar de stat în MAI, și de directorul DRPCIV, comisar-șef de poliție Florin CATANĂ.

Publicată de Gandul pe Vineri, 10 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide