OPINIE. Lucian Romașcanu (PSD): Pas cu pas, reclădim România educată și normală. Primul pas: 3.60 la BAC

OPINIE. Lucian Romașcanu (PSD): Pas cu pas, reclădim România educată și normală. Primul pas: 3.60 la BAC
Lucian Romașcanu
Publicat: 02/07/2020, 09:37
Actualizat: 02/07/2020, 11:22

”Povestea o știm deja cu toții. Un vicepreședinte PNL din Vrancea s-a pus cu burta pe carte pentru a ne demonstra că niciodată nu-i prea târziu să iei BAC-ul. Pentru că nu mai fusese demult la școală și pentru a-și împrospăta memoria, ne-a anunțat că a apelat chiar la meditații. Ceea ce promitea să devină un exemplu pentru milioane de români, care nu iau BAC-ul niciodată, s-a transformat într-o poveste spumoasă de cârciumă, după ce Daniel Moroșanu s-a trezit cu regretabilul 3.60 la proba de Limbă și Literatura Română.

Dar după ce prima halbă de bere va fi fost dată peste cap și tot grupul de prieteni ar fi râs de nereușita săracului om, în jurul mesei ar începe, totuși, să se strecoare și o serie de întrebări îngrijorătoare. Prima întrebare, ar fi, dacă 3.60 semnalează prezența unui analfabetism avansat (câtă vreme, dacă un cetățean examinat știe să citească și să scrie, va primi 50 de puncte pentru subiectul I si alte crâmpeie de sutimi pentru tot felul de lucruri, de la ortografie la exprimare logică, pe tot parcursul subiectelor 2 și 3 – toate însumate oferind perspectiva unui 6 care asigură trecerea examenului)? Și dacă este așa, atunci cum ar fi posibil ca un analfabet să semneze adeziunea de membru de partid în deplină cunoștință de cauză? Întrebarea și mai justă este aici următoarea: este legal ca un analfabet demonstrat, la 42 de ani, să semneze un contract, deși este evident că nu înțelege ce scrie în contractul respectiv? Și dacă e legal, întrebarea care se strecoară mai departe în conversație este dacă este moral ca un partid să accepte adeziunea unui analfabet dovedit?

Este cert că abilitatea de a scrie și de a vorbi românește nu face parte din condițiile de bază necesare pentru a beneficia de dreptul la liberă asociere. Așa că analfabetismul n-ar fi considerat, de veselul grup de prieteni, drept un motiv de a nu fi primit omul în partid. Dar abia de aici lucrurile devin complicate. Dacă tot a devenit membru, de ce, analfabet așa cum este, a fost oare omul promovat în funcția de vicepreședinte ? Cum a ajuns el oare să devină expert în Politici publice fără a înțelege texte simple și cum se întâmplă că el ar urma, conform presei, să facă selecția candidaților pentru alegerile locale de anul acesta (în cazul județului Vrancea cel puțin)? Ce talent dovedit al domnului Moroșanu i-a îndemnat pe Ludovic Orban și pe Klaus Iohannis să se fotografieze cu această tânără speranță a politicii analfabete de provincie?

Un răspuns ar fi că domnul Moroșanu a fost șoferul personal al lui Ion Ștefan (dar cum poate un analfabet să-și ia permisul?) și că, probabil, abilitatea sa emblematică de a evita gropi și de a face plinul l-au făcut să se individualizeze printre zecile de liberali din Vrancea care sunt mai slabi decât el.

Lăsând totuși gluma la o parte, cazul Moroșanu este o hârtie bună de turnesol, care măsoară nivelul imposturii politice, dar și faptul că toate criteriile de selecție folosite de partide pentru a alege ”pe sprânceană” cadrele cele mai reprezentative ocolesc constant cartea și studiul. Ar mai fi de observat că, de la Iohannis la Orban, toți liderii PNL s-ar poza, chiar și cu cel mai renumit analfabet al României de astăzi, de dragul unei băi de mulțime corespunzătoare.

Nu în ultimul rând, ar fi de observat faptul că domnul Moroșanu a pățit ceea ce pățesc sute de mii de tineri anual. Pentru că școala nu-i poate ajuta (din motive de pandemie, din cauza slabelor dotări, din cauza numărului mare de elevi în clase, din cauza profesorilor suplinitori slabi sau a dezinteresului generalizat), legiuni întregi de viitori examinați la BAC apelează la meditații, un sport național amplu răspândit. Uneori, banii investiți în meditații produc rezultate. Alteori, părinți și elevi total liniștiți de investiția în meditații din ultimii trei ani se trezesc cu note sub 5 la BAC. Mulți din ei cu 3.60. Sigur că nu meditatorii sunt de vină, deși n-ar fi fost rău ca aceștia să recomande mai multă carte sau să avertizeze din timp că eșecul la examen va fi răsunător.

Departe de a fi o victimă a unui sistem educațional vădit putred, Moroșanu ”de la Vrancea” este imaginea șocantă a imposturii depline și fotografia cea mai fidelă a partidului educat al președintelui Iohannis și al lui Orban”.

Lucian Romașcanu, senator PSD

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului